Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Ép testben ép lélek, avagy nyílt óra a sport fontosságáról

Czimbalmos Ferenc-Attila december 1, 2016 Sport

dsc09755

A marosvásárhelyi Szász Albert Sportlíceumban tanító Balló Enikő nyílt osztályfőnöki órát tartott az ötödik osztályos tanítványainak Ép testben ép lélek címmel, amelyre meghívták a többszörös országos és balkán bajnok veterán atléta Barabási Rozáliát meg csapattársát, az egykori labdarúgót, a szintén bajnok veterán atléta Böjte Attilát, ugyanakkor Baczó László atlétikaedzőt is. A meghívottak a szülők jelenlétében az egészséges életmódról és a sport fontosságáról tartottak beszámolót, ugyanakkor a sportkarrierükkel kapcsolatosan is meséltek a leendő sportolóknak, akik nagy érdeklődéssel hallgatták. A meghívottak nem kis meglepetésére a diákok kérdéseket tettek fel a sportról, az egészséges életmódról.

dsc09746

A gyerekeknek szükségük van példaképekre

,,Észrevettük, hogy a gyerekeknek nagyon hiányoznak a sportról, annak űzéséről és fontosságáról kapcsolatos elemi információi. Nem helyes, ha a szülők lebeszélik a gyerekeket a tornaórákról, így ők nem szerethetik meg a mozgást, amely az egészséges életmód felé vezeti őket. A másik gond, hogy nincs utánpótlás, mint évekkel, évtizedekkel korábban, azaz a gyerekek sajnos a szülők hibájából is, és más külső tényezők miatt nem összpontosítanak kellőképpen a mozgásra, a sportra, így sajnos kevesebb a sportoló és a sportszerető gyerek, mint hajdanán” – fogalmazott Barabási Rozália veterán atléta.
„Az is elgondolkoztató, hogy számos hazai iskolában sok olyan tantárgyat helyeznek előtérbe, amelyek nem létfontosságúak, szerintem sokkal nagyobb figyelmet érdemelnek a sportórák főleg elemi és általános iskolai korban. Nem utolsó sorban nagyon fontos tényező, hogy a gyerekeknek szükségük van példaképekre, akikre felnéznek, s azok a példaképek helyi illetőségűek legyenek” – összegezett Barabási.

dsc09743

Az egészséges életmód kapcsolatban áll a sporttal

A nyílt órán a gyerekek kérdéseket tettek fel a meghívottaknak, majd a legközelebbi nyílt órájukra egy beszámolót is írnak az eseményről.
,,Az alvásról, a vitaminokról, az egészséges táplálkozásról kérdeztek engem, én meg elmondtam nekik, hogyan kell ápolniuk, táplálniuk a szervezetüket, azaz hogyan kell a testükben a szervezetüknek jól éreznie magát. Azt is elmondtam, hogy miért fontos nyolc órát aludni naponta, mennyire fontos a mindennapi mozgás. A rendezvényre egy műanyag álló fát is vittem, amit a gyerekek az adventre való tekintettel név nélkül, papírra vetett gondolataikkal feldíszítették, ami nagy meglepetés volt számukra. Hogy miket írtak a papírokra? Például azt, hogy szeretetet kívánnak az egész világnak, az árva gyerekeknek segítséget, anyagiakat szeretnének biztosítani, vagy Jézus Krisztus eljövetele hozzon békét minden ember szívébe… Kellemesen megleptek minket gondolataikkal!” – mondta el a veterán atléta.
Baczó László atlétikaedző kiemelte, hogy a sportnak mekkora ereje van, amely tömegeket tud mozgatni, Böjte Attila pedig a sportolók elszántságáról, a győzni vágyásukról és a sikerélményekről beszélt a gyerekeknek, akik az összejövetel végén fényképekkel örökítették meg a nem mindennapi találkozást.

Az ötletgazda a projekt folytatására gondol

dsc09739

A 38 éves Balló Enikő Erzsébetet – aki 13 évig Baczó László atlétikaedző tanítványa volt – , a projekt ötletgazdáját kérdeztem az eseményről.

– Honnan született ez az ötlet, hogy nyílt órát tartson a tanítványainak?
– Volt egy projektem, az Ép testben ép lélek, amit korábban óvodákban akartam terjeszteni. A szülőket is bevontam, meg is mozgattam mindenkit, tornával, gyümölcssalátával színesítve az eseményeket. Az ötödikes osztályomnak, mivel már okosabbak, kicsit másképp vezettem fel a témát. A diákok készültek az eseményre, nekik annyit mondtam, hogy a sportról meg az egészséges életmódról jegyezzenek le néhány kérdést, amit feltehetnek a meghívottaknak. Voltak, akik készültek a kérdésekkel, voltak, akik spontánul kérdeztek, habár biztos vagyok benne, hogy az összes diák nem jegyezte meg a veterán sportolók meg edzőjük nevét, de tudták, hogy többszörös bajnokok, így felnéztek rájuk, és tőlük sokat tanulhattak a nyílt óra során. A lényeg az volt, hogy minél több kérdésre kapjanak választ, amiből tanulhatnak.

– Ezek a gyerekek mind zsenge sportolók, ezért is fontos nekik, hogy legyen példaképük.
– Természetesen. Szerintem minden sportoló diáknak van példaképe, akit utánozni szeretnének, de fontos az, ha helyi szinten is fel tudnak nézni valakikre, akikkel még találkozhatnak, beszélgethetnek is, ami maradandó emléket jelenthet számukra. A kisdiákok először a tanító nénire, aztán az osztályfőnökre néznek fel, s ahogy bölcsebbek, nyíltabbak lesznek, más személyekre is példaként tekintenek.

– Ez a nyílt óra az Ép testben ép lélek projekt első állomása…
– Remélem, lesz folytatása, ugyanis azt szeretném, ha más osztályokban is szerveznénk hasonló eseményeket, gondolom, hogy a kollegáim is pozitívan, szívesen vennék, de a legfontosabb az, hogy a diákok okulhatnak belőle.


cnc_600x90px


Share Button
Ennyien olvasták: 529

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.