Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Érdekes lehetett, avagy érdekes lenne…

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 12, 2019 Sport

Dr. Kelemen Atilla az 1952-es Helsinki Olimpián a román válogatott színeiben. Középen tőle jobbra Simon Ferenc

A marosvásárhelyi sportéletet összefoglaló, városunkban megjelent egyik korábbi kiadványból (Klósz Bálint, Tolokán Márton – Száz éve már, több is talán…) értesülhetünk, hogy már a XIX. század vége felé kezdtek kibontakozni, ismertté válni marosvásárhelyi szinten bizonyos, idővel hagyományossá lett sportágak, mint például az úszás, atlétika, torna, lóversenyzés stb. Már akkor alakulóban voltak olyan egyesületek is, mint az Erdélyi Kárpátok Egylet a néhai Nemes Ödön vezetése alatt – melynek célja a gyalogtúrák megszervezése és Erdély tájainak megismertetése volt – ; a Korcsolya-egylet; a marosvásárhelyi Tornaegylet (a tornamozgalom felélesztése városunkban Dr. Szentkereszty Zsigmond nevéhez fűződik); az Uszoda-egylet – amely 1870. augusztus 14-én tartotta alakuló gyűlését dr. Antal László ideiglenes elnök vezetése alatt – ; a Lövész-egylet – amely már 1869-ben, aztán 1971-ben is még hallatott magáról. Végül és nem utolsósorban 1898-ban megalakult az MSE, városunk akkori legnagyobb egyesülete, mely a második világháború előtt 17 szakosztályt működtetett és 1924–1941 között a klub díszelnöke dr. Bernády György, elnökei dr. Péterffy István és dr. Szentpéteri Ödön voltak.

Az 1921-ben alakult S. S. Mureșul elnöke 1924-ben dr. Emil Dandea volt, míg az 1923-ban alakult Diana Vadászok Egylete elnöke és versenyzője dr. Emil Groza volt. A marosvásárhelyi és vidéki vadász és vívó egyesület első elnöke és leigazolt vívójaként dr. Kabdebó Kálmán főorvos elnököt említik a hajdani krónikák.

Dr Pongrácz Antal. / Fotó: Junior Sport

Sőt, 1873-ban, az első hivatalos lóversenyt báró Wesselényi Béla (neki is jól hangzott a neve) nyerte Etelka nevű lovával! Ugyanabban a kiadványban olvashatjuk, hogy 1892 szeptemberében városunkban a második nagyobb méretű lóversenyét rendezték, mely keretén belül Marosvásárhely és Nyárádtő közti úton tartották a négyes fogatok ügető versenyét. A rendezvényen olyan, egykori ismert versenyzők vettek részt, mint gr. Teleki Sámuel, dr. Kemény Ákos (ismertebbek az ősei) és dr. Bernády György. Érdekességként említhető meg, hogy az akkor rendezett atlétika, torna meg más sportrendezvényeken több báró, gróf és doktor is részt vett, jó eredményeket elérve.

Idővel az 1952. évi nyári olimpiai játékokon Helsinkiben részt vett román vízilabda-válogatott legbiztosabb tagjai közt szerepelt dr. Kelemen Atilla – a hajdani Progresul játékosa –, dr. Méder Károly, dr. Both Sándor és dr. Rettegi Károly is, majd az 1972-ben Münchenben megrendezett XX. Nyári Olimpiai Játékok egyik legjobb párbajtőrözője a marosvásárhelyi dr. Pongrácz Antal (IMF) volt, aki egyéniben 4-dik, csapatban 5-dik lett.

De ne menjünk annyira messze, hisz a ’70-es években is volt Marosvásárhelynek országos szinten ismert és elismert sportegyénisége, aki érmet éremre váltva, a hátúszók mindig pódiumra éhes képviselője volt: dr. Benedek István. Egykoron a Mureșul kosárlabda-együttesének egyik meghatározó játékosa az a Bárczi Győző volt, aki évekkel korábban a megyeszékhely alpolgármesteri tisztségét, utólag Maros megye alprefektusi tisztségét is betöltötte.

Dr. Bölöni László / Fotó: FourFourTwo.hu

Nem is beszélve dr. Bölöni Lászlóról, a Maros megyei labdarúgás minden idők legismertebb és legsikeresebb képviselőjéről, aki ismert fogorvosként volt nyilvántartva aktív sportpályafutása során is.

Hogy miért is említettem meg ennyi hajdani sportolót, akik hivatásuk mellett sportolói mivoltuk alapján is elismertek voltak hazai szinten?

Azért, mert ők nem csak a mindennapi életben váltak ismertté és vállaltak szerepet hivatásuknak köszönhetően, hanem a sportéletben is, azt meg szívvel és lélekkel űzték és néhányan közülük támogatták is bizonyos szinten.

Dr. Pongrácz Antal / Fotó: pomadent.ro

S miért érdekes mindez?

Jelenleg ritkán hallunk arról, hogy sportrendezvényeken olyan személyek is részt vegyenek, akik a felső tízezerből kerülnek ki, és a sportpályafutásuk mellett hivatásuk terén is elismertek.

Tudjuk, hogy nem lehet az akkori időket összehasonlítani a maival, de gondolom, érdekesebbek lennének azon amatőr rendezvények, amelyeken a versenyzők a felső tízezer tagjai, vagy hajdanán sportoltak is valamilyen szinten, majd idővel váltak ismertté hivatásuknak köszönhetően…

Dr. Bernády György / Fotó liget.ro

Dr. Emil Dandea szobra Marosvásárhelyen / Fotó: vasarhely.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 910

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.