Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Erdélyi delegáció az idei sportújságíró-kongresszuson

Czimbalmos Ferenc-Attila május 30, 2019 Sport

A Puskás Akadémia megtekintése / Fotó: Cseh Péter, MSÚSZ

Háromnapos nemzetközi jubileumi kongresszust tartott a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) május 17–20. között a 2019-es európai sportfővárosban, Budapesten abból az alkalomból, hogy 110 évvel ezelőtt alakult meg a szervezet elődje, a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusa. A kongresszussal párhuzamosan a magyar fővárosban ülésezett a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség vezérkara, valamint az AIPS európai szekciójának végrehajtó bizottsága is. A programsorozatra négy kontinens csaknem ötven országából érkeztek sportújságírók, a mintegy 200 meghívott közt jelen voltak erdélyi (Maros, Hargita és Kovászna megyei) sportújságírók is.

A készülő Puskás Ferenc stadion / Fotó: Cseh Péter, MSÚSZ

A Jubileumi Kongresszus főbb állomásai

A kongresszus első napján, pénteken a nemzetközi delegáció tagjait fogadta Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Európa idei sportfővárosának első embere, majd a vendégek ellátogattak a Parlamentbe, az épülő Puskás Arénába, majd részt vettek a felcsúti Puskás Akadémián szervezett Jubileumi gálavacsorán.
Közös programként az MSÚSZ anyaországi és határon túli tagjai együtt a mintegy 200 fős nemzetközi delegációval, szombaton kilátogattak a Groupama Arénába, a női Bajnokok Ligája döntőjére is, mely találkozón a Marozsán Dzsennifert is soraiba tudó Olimpique Lyon 4–1-es győzelemmel leiskolázta az FC Barcelonát.
A mérkőzést végigszurkoló közel 20 ezer ember fergeteges hangulatot teremtett, amiben derekasan kivették részüket a francia drukkerek is.
Vasárnap délelőtt a Jubileumi Sportújságíró-kongresszus zárónapján a sporté volt a főszerep, hiszen a budapesti Czakó utca sporttelepén kispályás labdarúgó-tornára, a hagyományos Hoffer-kupára, a Budai teniszcentrumban a Thékes-kupa teniszversenyre került sor.

Szöllősi György elnök / Fotó: Horváth György, MSÚSZ

Könyv a magyar sportújságírás történetéről (1909–2019)

A magyar sportújságírás 110 éves történetéről jelentetett meg pazar nyomdai kivitelezésben hiánypótló kötetet az MSÚSZ. Ennek szerkesztését, dr. Dénes Tamás elnökségi tag irányította. A könyvbemutatón Dénes Tamás Szöllősi Györggyel, az MSÚSZ nemrég újraválasztott elnökével, valamint Novotny Zoltánnal, a könyv szaklektorával röviden összegezték a magyarországi és a határon túli sportszakma színes múltját és jelenét.

Könyvbemutató: dr. Dénes Tamás, Novothny Zoltán és Szöllősi György / Fotó: Cseh Péter, MSÚSZ

,,Most jutottunk el odáig, hogy a saját hivatásunkat ünnepelhetjük” – fogalmazott Szöllősi György, a Nemzeti Sport és a Four Four Two sportmagazin főszerkesztője, az MSÚSZ elnöke, az AIPS Europe alelnöke, aki ugyanakkor kiemelte, hogy a könyv nem jöhetett volna létre a sportállamtitkárság által támogatott Nagy Béla Program nélkül, melynek első ütemében 30 projektet tudott támogatni a Magyar Sportújságírók Szövetsége.
Novotny Zoltán, a népszerű rádióriporter, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke felelevenítette, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetségnek az 1924-es indulása óta léteznek magyar tagjai, ugyanakkor a Magyar Újságírók Szövetségén belül 1958-ban alakult meg a sportújságíró szakosztály, aztán innen 1993-ban vált önállóvá a szövetség, sőt az akkori 60–120 fős tagozatából mára több mint 800 fős szervezetté vált.

A 400 oldalas sportkötet szerkesztője, dr. Dénes Tamás – aki szerzőtársaival együtt 2018 februárjában kezdték el a gyűjtőmunkát –, a Központnak megjegyezte:
– Egy régi vágya volt a Magyar Sportújságíró Szövetségnek, hogy megjelentessen egy hasonló könyvet, így Szöllősi György elnök kezdeményezésére elhatároztuk, hogy ezzel a könyvvel bemutatjuk szakmánk történetét. Én futball-történelemmel foglalkozom, ezért közel állt hozzám, hogy sajtótörténelemmel is foglalkozzak, ráadásul a Testnevelési Egyetemen tartottam sportmédia-történeti kurzusokat is, így ehhez is nagy segítséget nyújtottak a tanulmányok.
Úgy döntöttem, hogy egy kronológikus felosztást alkalkmazok, így korszakokra bontottam a 110 évet, hiszen 1909 óta létezik sportújságíró szövetség, de az 1840-es évektől van magyar nyelvű sportsajtó Magyarországon. Ezt az időszakot négy korszakra osztottam: az első világháborúig, a két világháború közötti korszakra, majd a szocializmus éveire és a rendszerváltozás utáni időszakra. A másik felosztásban az intézményeket mutattam be, a legfontosabb bástyákat a magyar sportújságírásban: ilyen a Nemzeti Sport, azaz a Népsport, a Távirati Iroda, a Televízió és a Rádió és nem utolsó sorban a határokon túli újságíró-kollegák munkájára is kitértünk” – mondta el dr. Dénes Tamás, akinek ez a kötet a 67. könyve sportújságírói-pályafutása során, így a legtöbb sportkönyvet kiadott sportújságíró Magyarországon.

Vlad Amariei, Kádár Zoltán és Szucher Ervin a lyoni szurkolok egy részével ismerkedett meg

 

Vásárhelyi sportújságírók a Grupama Arenaban a Lyon-Barcelona női BL döntő után

A nők szerepe a sportban és a sportmédiában

A kongresszusi események szombaton délelőtti programjának keretében dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, az AIPS vezetőségi tagja szervezésében A nők szerepe a sportban és a sportmédiában címmel nemzetközi konferenciát tartottak a Testnevelési Egyetem Athén termében, ahol többek között beszédet mondott Donna da Varona kétszeres olimpiai bajnok úszó, az első női televíziós sportriporter, amerikai televíziós riporterlegenda; Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres vb-győztes úszó, Budapest díszpolgára; dr. Szabó Tünde olimpiai és világbajnoki ezüstérmes úszó, sportért felelős államtitkár; Gianni Merlo, az AIPS elnöke.
A konferencián szót kapott még Charles Camenzuli, az AIPS Europe első embere, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a leghíresebb magyar kézilabdaedző, Laura Georges, a francia labdarúgó-szövetség főtitkára, dr. Gál Andrea, a magyarországi sportmédia-tanulmányok mesterkurzusának vezetője, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, a Budapest Európa fővárosa program vezetője és dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke. A színes és egyben változatos előadások korábban talán még nem hallott statisztikai adatok mellett izgalmas, személyes történetekkel is gazdagították az amúgy is tartalmas prezentációkat.

Fotó: Horváth György

Mocsai Lajostól megtudhattuk például, hogy „a nők sportbéli teljesítménye abszolút értelemben megegyezik a férfiakéval”, hogy Hosszú Katinkának a vállalkozók világában hogyan kell helytállnia nőként, és egyben azt is, hogy a 2020-as tokiói olimpián a sportolók mintegy 48%-a lesz nő, a sportvezetők és a sportmédiában dolgozók között azonban továbbra is kevesebb az arányuk a férfiakéhoz képest.
Pancho Aréna, avagy a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia épületegyüttese
A nemzetközi küldöttség a hivatalos program keretében pénteken meglátogatta az épülő Puskás Arénát, minek utána a jubileumi program este a Makovecz Imre által tervezett felcsúti Pancho Arénában folytatódott, ahol az újságírók betekintést nyertek a Puskás Ferenc labdarúgó-akadémia mindennapjaiba. A túrán Dudás József kollégiumi nevelőtanár kalauzolta az egybegyűlteket, aki többek közt elmondta, hogy az épületkomplexumban jakuzzi, hideg vizes medence, infraszauna és konditerem is található. A mintegy 400 helyiség több mint 70%-a megfelel a nemzetközi előírásoknak, így külön doppingszoba és rossz idő esetén a bemelegítésre alkalmas terem is helyet kapott az európai színvonalú sportkomplexumban. Érdekesség továbbá az is, hogy az akadémia helységeiben mindenhol elérhető wifi jelszava a magyar labdarúgás számára rendkívül fontos dátumról kapta karaktersorát: aki igénybe venné az internetet, annak a legendás angol–magyar „hat-három” dátumát (19531125) kell bepötyögnie készülékébe.
A körút után került sor a jubileumi gálavacsorára, melyen Szöllősi György és Gianni Merlo, az AIPS első embere mondott köszöntőt. Az olasz elnök kiemelte, hogy Budapest és az MSÚSZ kiváló vendéglátó, így elképzelhető, hogy a jövő évi AIPS kongresszust is a magyar fővárosba hozzák.

Szucher Ervin Puskás Ferenc posztere előtt a Puskás Akadémián

Díjazottak között Bögözi Attila

A 110 éves jubileumi kongresszus alkalmából a felcsúti gálavacsorán Jubileumi Kitüntetéseket adtak át a szakma kiemelkedő képviselőinek, mint például a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Schmitt Pálnak, hogy csak egyet említsünk a kiválóságok közül. Ami a határon kívülről érkezett szakmabelieket külön örömmel töltötte el az, hogy a rangos díjazottak között egy erdélyi újságíró is szerepelt. A Marosvásárhelyen született és ma is ott élő Bögözi Attila, aki első sporttudósításait az ASA aranycsapatának bukaresti vendégszerepléseiről még egyetemistaként írthatta, immár harmadik éve az MSÚSZ határon túli koordinátora, mely idő alatt sikerült a magyarországi újságíró szervezetek között elsőnek az MSÚSZ-nél visszaintegrálnia a határon túli szakmabelieket az anyaországiak szakmai közösségébe, mintegy félszáz új, erdélyi, vajdasági, kárpátaljai taggal gyarapítva az MSÚSZ-be tömörült újságírók népes táborát. Bögözi Attila, a Központnak nyilatkozva azt mondta, hogy „a megtisztelő kitüntetésért köszönet illeti az MSÚSZ elnökségét is azért, hogy lehetőséget adott kiérdemelni a díjat”. A sokoldalú, itthon költőként is ismert újságíró több évtizedes pályafutása során dolgozott az Előre, Romániai Magyar Szó, Új Magyar Szó, Vásárhelyi Hírlap, Erdélyi Riport és Erport (Erdélyi Riport Online) sajtóorgánumoknál, sportriporterként évek óta Kakasüllő címen, műfajteremtő, sajátos stílusban rovatot vezet a Népújság című megyei napilapban, melyben többnyire a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) PRESSing nevű focicsapatának viselt dolgairól ír rendkívül humoros, az olvasók által közkedvelt tudósításokat. Egyébként a 64 éves Bögözi Attila ma is aktívan részt vállal a PRESSing mérkőzésein, ahol, ha történetesen egyszerre kerül pályára Karácsonyi Zsigmond (Népújság, főszerkesztő), Szöllősi László (ASA aranycsapat hátvédje) meg Attila, akkor ők hárman – s erre nagyon büszkék – együtt idősebbek, mint a modernkori labdarúgás maga. Amúgy Attila a sajtósok kispályás focicsapatának főállású „aranytartaléka”, mint mondani szokta, a nemzeti banknak meg a PRESSingnek van csak aranytartaléka, s minden mérkőzés előtt óva inti a fiukat, hogy az aranytartalékhoz kelljen nyúlniuk, mert az a banki világban sem vezet semmi jóra, a fociban meg pláne nem. Ennek ellenére, vagy éppenséggel ezzel súlyosbítva, szinte nincs olyan PRESSing mérkőzés, amit ne a legmagasabb hőfokon élne meg, akár pályán, akár kispadon, bő humorba mártott tolla pedig mindég felüdülést jelent a sporttudósítósok teljesítményorientált eredmény centrikusságot számszerűen rögzítő, olykor száraz, tényközlő írásainak világában.

Bögözi Attila a díjazottak közt / Fotó: Cseh Péter, MSÚSZ

Ferencváros és a bajnoki cím ünneplése

A sportújságíró kongresszussal szinte egy időben zajlott az OTP Bank Liga utolsó fordulója. A felcsúti Pancho Arénában a Puskás Akadémia FC az immár bajnok Ferencvárost fogadta (1–1), majd a Budapest Parkban került sor az ünnepi fiesztára melyen átadták a Ferencváros tagjainak a bajnoki aranyérmeket, majd az egybegyűltek együtt ünnepelték a Fradi jubileumi, 30. bajnoki címét. A eseményeken, lapunk sporttudósítója is részt vett, akinek a Puskás Akadémia FC operatív igazgatója, Bolla Krisztián a találkozó előtt bemutatta az akadémia kis- és nagypályáit, melyek gyepszőnyegeit kiváló minőségű fű borítja.

Tízezren ünnepelték meg a Fradi 30. bajnoki címét a Budapest Parkban / Fotó: fradi.hu

 

Hoffer és Thékes Kupa

A Sportújságíró kongresszus sportrendezvényeinek keretében akárcsak 2018-ban, az idén is a Nemzeti Sport csapata nyerte meg a Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornát, mely rendezvényen hat csapat indult. A két, hármas csoportban zajlott találkozók után az azonos helyen végzett csapatok játszottak egymással. A tornát a marosvásárhelyi PRESSing-alakulata a negyedik helyen zárta a Nemzeti Sport, a Magyar Újságíró Válogatott és a Sport TV mögött, viszont a Nemzeti Sport Online és a Kárpátalja előtt. A csoportbeli PRESSing (Erdély)–Kárpátalja (5-0) találkozónak történelmi jellege is volt, hiszen – nem hivatalos adatok szerint – utoljára ezelőtt 70 évvel találkozott erdélyi és kárpátaljai együttes hivatalosan futballmeccsen. A kárpátaljai sportújságírók csapata nemrég alakult, ez volt az első hivatalos szereplésük, ezért, mint mondották, számukra most a részvétel volt a fontos. Példájukon felbuzdulva, a vajdasági kollégák is megígérték: jövőre ők is indítanak csapatot a Hoffer kupa küzdelmein, melyekkel egy időben idén első ízben szervezték meg a Thékes-kupa teniszversenyt.

A Thekes Kupa teniszverseny győztese Kádár Zoltán volt / Fotó: Cseh Péter, MSÚSZ

A Budai teniszcentrumban zajlott tornán hét induló mérte össze erejét, s az egyjátszmás mérkőzéseket követően az első helyezését folyó harcban Kádár Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa diadalmaskodott, miután a döntőben a 80. életévén is túl járó Pajor Istvánt (Hetek) győzte le.

Kádár Zoltán és Novothny Zoltán

 

Kádár Zoltán és Vlad Amariei a felcsúti akadémiánál

 

Bögözi Attila és dr. Schmitt Pál

 

Szucher és Sus a teqball rajongója lett

Szucher Ervin (Krónika) és a rendszerváltás óta Budapesten élő, de marosvásárhelyi illetőségű Sus Róbert a kongresszus ideje alatt kihasználta a lehetőséget és kipróbálta a magyar fejlesztésű teqballt – a labdarúgás és a lábtenisz elemeit vegyítő sportágat –, a Testnevelési Egyetem központjában elhelyezett asztalon.

Sus Róbert és Szucher Ervin kipróbálta a teqballt

Mindamellett, hogy néhány alkalommal a plafont is elérte az általuk visszaadott laszti, mindketten megkedvelték az új sportágat, melynek alapját már gyerekkorukban szülővárosuk utcáin elsajátították.

A teqballt egyébként Borsányi Gábor találta ki 21 évvel korábban az újpesti panelházak között felállított pingpongasztalokon focizva. Az asztalt (teqboard) ötfunkciós – hiszen a FITEQ-nek a focin kívül még négy másik részlege van, a teqpong, a teqtennis és a teqvolley, qatch –, amelyet hosszú évek matematikai és fizikai számításai után 2014-ben véglegesítettek. 2018-ban az Ázsiai Olimpiai Tanács jakartai közgyűlésén elismerte a két éve alakult Nemzetközi Teqball Szövetséget, így a sportág ott lehet a 2022-es Ázsiai Játékokon, ez Magyarországnak is hatalmas sportdiplomáciai sikert jelentene.

A Hoffer Kupa legjobb kapusa Szucher Ervin lett / Fotó: Cseh Péter, MSÚSZ

Share Button
Ennyien olvasták: 1203

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.