Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Esélylatolgatás 2014-re: Kik lesznek a bajnokaink, kik lesznek feljutók, csoportgyőztesek?

Központ január 9, 2014 Sport

Esélylatolgatás 2014-re

Kik lesznek a bajnokaink, kik lesznek feljutók, csoportgyőztesek?

2014arany

A Központ 2014-es évi első számában arra a kérdésre kerestük a választ, hogy melyik megyénkbeli együttes lesz bajnok vagy csoportgyőztes 2014-ben, amivel akár kivívhatja a feljutást felsőbb osztályba.  Az országos első két osztály megyénkbeli együtteseit helyeztük nagyító alá, amelyek a 2013-as évadban hazai és nemzetközi szinten is jó eredményeket értek el.  Az eredményeiket elemezve, arra a következtetésre jutottunk, hogy a City’us teremlabdarúgóinak, az Electromureş Romgaz tekézőinek és a Mureşul kézilabdázóinak van a legnagyobb esélyük a bajnokság megnyerésére, habár mindegyik együttes tavaszi szereplése elsősorban az anyagiaktól függ.

Maros KK, kosárlabda, Nemzeti Liga

A marosvásárhelyi Maros KK sikeresnek mondható idényt zárt, hiszen a Nemzeti Ligában való szereplése mellett, érdekelt volt a román kupában és az Eurochellenge-kupában is.

Cornel Lungu klubelnök szerint a csapat egyetlen kifejezett célkitűzése a rájátszásba jutás volt, míg Európában csupán a jó teljesítmény volt a cél, Szászgáspár Barnabás másodedző pedig úgy vélte, nincs konkrét távlati célkitűzés, hanem ugyanazt az utat követik, mint egy évvel korábban: mindig a soron következő mérkőzésre készülnek, s minden esetben győzni akarnak.

Az Eurochallenge-kupában jól szerepeltek a marosvásárhelyi férfi kosarasok, hiszen egy nehéz csoportban (H csoport) három győzelmet aratottak, (idegenben a Cmoki Minszk, a szolnoki Olaj, itthon a Rilski Samokov ellen), ami végül kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz, így a csoport 3-ik helyén végeztek.

Az európai kupában való szereplés részben rányomta bélyegét a Nemzeti Ligában mutatott teljesítményükre, hiszen a 14 együttes közül a 8. helyen zárták az évet, 19 pontot szerezve, viszont hátra van még két elmaradt mérkőzésük, az európai kupaszereplés miatt.

Srecko Sekulovic vezetőedző játékosai bizakodva várják a folytatást, habár a bajnokságban mind a CSU Ploiesti (legesélyesebb), mind a CSM Nagyvárad, akár a CSU Nagyszeben is kemény diónak bizonyulhat a Maros KK számára. Egy hasznos téli felkészítőt követő, pazar tavaszi szerepléssel esélyes lehet a csapat arra, hogy újra bajnoki döntőt játsszon.

City’us, teremlabdarúgó 1. liga

A bajnoki idény kezdete előtt, a tragikus helikopterszerencsétlenségben elhunyt Ţerbea Sorin klubelnök halála után, kevesen voltak azok, akik újra bajnokesélyesnek látták a City’ ust, mi több, még a sajnálatos baleset napján távozott Lupu, Matei és Iancu az újonnan megalakult Autobergamo Dévához, alaposan gyengítve az együttest.

Idővel Kacsó a válogatott Al-Ioani leigazolását jelentette be, majd leigazolták a magyar válogatott pótkapusát, Pallai Gábort, így megoldódott a kapusprobléma is.

A bajnokság első fordulójában a csapat 13-0-ra hengerelte le hazai pályán a Kézdivásárhelyi SE együttesét, majd az ugyancsak bajnokesélyes dévai Autobergamo otthonában 7-7-re játsztak, míg az FK Székelyudvarhely pályáján 8-4-re sikerült győzniük. Mivel a többi bajnoki találkozón is nyertek, bajnokesélyesként, éllovasként vezetik a bajnokságot.

Időközben a teremlabdarúgó UEFA-kupa alapkörében is jól szerepeltek, az azéri Araz Nahicsevánnal karöltve jutottak tovább a Marosvásárhelyen megrendezett csoportküzdelemből, majd az UEFA-kupa elitkörének pardubicei csoportjában mindhárom mérkőzést elvesztették, sereghajtóként zárva, de a célkitűzést (az elitkörbe való jutást) elérte Kacsó Endre együttese.

Electromures Romgaz, teke

A marosvásárhelyi Electromureş Romgaz teke szakosztályának női és férfi együttesei az idén összesen 19 érmet nyertek (3 arany, 10 ezüst és 6 bronz), amelyek közül a Világkupán és Bajnokcsapatok kupája sorozatban elnyert két bronzérem a legfontosabb. Mindezt olyan körülmények között érték el, hogy végig igen nehéz anyagi körülmények között éltek, készültek, versenyeztek.

A bajnoki bronzérem mellett a Kadet Világbajnokságon egyéniben Erdős Renáta bronzérme is szépen csillog, akárcsak a felnőttek világbajnokságán megszerzett válogatottbeli ezüstérem is, amelynek. Fülöp Erika és Suciu Alina is részese lehetett, természetesen Seres Sándor edző mellett, nem beszélve az egy ezüst és egy bronzéremről, amit egyéniben szereztek.

Az Orosz István által edzett juniorok is országos bajnokok voltak, egyéniben 8 érmet (2 arany, 3 ezüst és 3 bronz) a kadet, 4 érmet (1 arany, 3 bronz) a junior kategóriában szereztek, a klub felnőtt férfi együttese is a 4-ik a bajnokságban.

Mindamellett, hogy súlyos anyagi gondokkal küszködik a szakosztály, reális esélyük van a bajnoki címre, hiszen a játékosok egy részének a tapasztalata, a játékosok zömének a tehetségével, akaratával ötvöződik.

CSU Medicina, női röplabda, A1-osztály

A bajnokság kezdete előtt jelentős mértékben megváltozott a Challenge-kupában is induló marosvásárhelyi CSU Medicina női röplabdacsapatának a kerete, amellyel a klub vezetősége a 2013/2014-es évadban a feljebb kerülést célozza meg.

A Challenge-kupa tizenhatod döntőjében, miután hazai pályán 3-1 arányban diadalmaskodtak a belga Asterix Kieldrecht ellen, idegenbeli 3-1-es vereség után, aranyszettel (9-15) jutott tovább, így a nyolcad döntőben is érdekelt, ahol január 15-én és 22-én, a francia ASPTT Mulhouse ellen játszik páros mérkőzést a negyeddöntőbe jutásért.

A bajnokságban az együttes eddig 24 pontot teljesített, így a bajnokesélyes bákói Ştiinţa, a bukaresti Dinamo Romprest és a balázsfalvi Alba után áll a 4. helyen a hazai pontvadászatban, az éllovastól 9 pont, míg a 2. és 3. helyezettől nyolc pont választja el a Medicinát, ezért (is) kissé távoli célnak tűnhet az első hely.

ASA, női labdarúgás, A-osztály

A rájátszás felsőházának negyedik helyén végzett az ASA női csapata az őszi idényben, viszont egy olyan évet zártak, ami az útkeresés jegyében telt számukra: év végére kialakult egy jó, ütőképes, fiatal csapat.

Sok olyan mérkőzésben volt részük, ahol a fiatalság és a tapasztalatlanság hátráltatta a csapat produkcióját, hullámzó volt a teljesítményük, át kellett szervezniük a csapatot. Időközben néhány alapemberük is távozott, de több fiatal lányt sikerült Székes Károly edzőnek beépítenie (David, Costas, Roca, Barabási, Tamaş, Gorea, Ambrus), aki ezen az úton szeretne tovább haladni, egy ütőképes csapatot kialakítani, amely két éven belül esélyes lesz a bajnoki címért és a román kupáért folyó harcban, érdekelt lesz az európai kupákban is.

Az őszi idény elején Kopácsi Barbara távozott Ausztriába, de a csapat gerince Paraluţă-Göder-Sipos Kincső maradt, viszont a bajnoki címért folyó harcban, a kolozsvári Olimpia (jelenlegi bajnok) az esélyesebb csapat.

Mureşul, kézilabda, A-osztály

A marosvásárhelyi Mureşul női kézilabda együttese már évek óta próbálkozik a Nemzeti Ligába való feljutással, de eddig erre még nem került sor. Az anyagiakban, akár a keretben lévő játékosok tapasztalatlanságában lehetne megnevezni a sikertelenség okait.

A 2013/2014-es bajnoki idényre sikerült kellőképpen összekovácsolni a csapatot, erre példa, hogy a bajnokságban jelenleg a második helyen tanyázik, két ponttal lemaradva a 30 pontos CSM Slatinától. A 11 mérkőzésből mindössze egyet vesztett (30-24-re a CSM U Piteşti otthonában, az őszi idény utolsó fordulójában), és egy alkalommal játszott döntetlenre (21-21) a Beszterce otthonában.

Bukaresti József együttesének reális esélye van a bajnokság megnyerésére, de mindenképpen pozitív eredményekre van szükségük a bajnoki címért harcoló ellenfeleikkel szemben, habár az anyagiak kérdése lesz a sorsdöntő a Nemzeti Ligába való feljutásban.

ASA, labdarúgás, 2. liga

Egészen biztosan átalakul az ASA játékoskerete a téli szünetben: a szatmárnémeti Olimpia elleni, utolsó idei találkozót követően erről (is) beszélt a csapat vezetőedzője, Ioan Ovidiu Sabău, habár a vezetőedző elégedett az alakulat eddigi eredményeivel.

A klubnál az év elején, emlékezetes módon még kétéves kifutású projektet emlegettek, ám a menet közben távozott Eduard Iordănescut váltó Sabău már az azonnali feljutást jelölte meg célul.

Érdekesség, hogy míg elődje Marosvásárhely futballtörténetének legalacsonyabb átlagéletkorú együtteseként emlegette a csapatot, amely sok sikert érhet el a jövőben, feltéve, hogy a keretet nem bontják meg, és hagyják együtt dolgozni a játékosokat, a menet közben érkező szakvezető már a biztos keretátalakítás lehetőségét is említette.

Mint köztudott, a bajnoki rendszer átalakult, az első hat csapat rájátszásban küzd meg egymással a feljutásért. A csapatok az egymás ellen szerzett pontjaikat továbbviszik az újabb oda-vissza körből álló rájátszásba, amelynek végén a felsőház első két helyezettje feljut az I. ligába.

Az ASA az őszi idényt az 5. helyen zárta, viszont az első hat helyezett együttes ellen számított pontok alapján az első helyen áll 12 ponttal.

Esélye van a feljutásra, habár itt is döntő tényező lesz az anyagiak kérdése.


Torpi, női vízilabda

A leánycsapatok voltak a legsikeresebbek, a junior bajnokságban (1997-ben születettek és kisebbek) veretlenül nyerték meg az első bajnokságot, míg a felnőtt csapat újra a második helyen végzett a román bajnokságban, de reális esélyük van, hogy 2014-ben a nagyváradi Crişul előtt végezzenek.

A második alkalommal megrendezett Románia-kupamérkőzést is a Torpi MS csapata nyerte, így először került Marosvásárhelye az áhítatott kupa.


Ők a legesélyesebbek!

Paradox módon hangzik, de a Maros megyei együttesek közül (mindamellett, hogy amatőr bajnokságban játszanak), a legnagyobb esélyük a bajnokság megnyerésére a Gedeon Richter öreglányok együttesének van, akik éllovasként vezetik a Hargita megyei amatőr kézilabda-bajnokságot, miután korábban zsinórban kétszer is megnyerték a sóvidéki női bajnokságot.

Eddig négy forduló után (fordulónként két-két mérkőzést játszanak az együttesek), maximális pontszámmal vezetik a tabellát, sőt a legfontosabb direkt ellenfeleiket (csíkszeredai VSK-t, Zetelakát és Székelyudvarhelyt) is sikerült legyőzniük a Kulcsár László által edzett hölgyeknek.

Mint köztudott, szerettek volna beiratkozni a B-osztályba, de nem jött össze, mert nem volt annyi csapat, hogy egy bajnokságot szervezzenek.


Share Button
Ennyien olvasták: 337

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.