Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Fellendülőben a darts mint sportág Marosvásárhelyen

Központ március 30, 2012 Sport

heliosFellendülőben a darts mint sportág Marosvásárhelyen

Villáminterjú Kádár Lászlóval, a helyi Helios darts-klub megalapítójával, elnökével és ugyanakkor legsikeresebb sportolójával.

– Másfél éve alapítottátok meg nejeddel, Évával és jó barátotokkal, Darabont Andrással a marosvásárhelyi Helios darts-klubot, mely azóta egyre ismertebb és sikeresebb lett. Jelenleg hány tagja van a klubnak?

–Ha visszagondolok, hogy a megalakulásunkkor mi hárman voltunk az egyesület tagjai és leigazolt sportolói is egyben, s most 28 leigazolt sportolónk van, a tavalyi, 22-hez képest, akkor mindezt pozitív változásként könyvelem el. Mindegyre iratkoznak be újabb tagok, egyre több az érdeklődő az izgalmas, érdekes és főleg szellemi felkészülést igénylő sportág iránt. Tervünkben áll, hogy rövidesen általános iskolás gyerekekkel is megpróbáljuk megismertetni a darts-ot mint sportágat. Nyugaton már általános iskolai szinten megtanulják a sportág szabályait, a dobás technikáját, amely rendkívül fontos dolog a darts-űzésében. Ugyanitt megemlíthetem, hogy eddig szinte minden területi jellegű, vagy országos versenyen, állhatott marosvásárhelyi versenyző a dobogóra.

– Az elmúlt héten ért véget az idény ötödik, azaz utolsó területi jellegű versenye. Milyen versenyeken fognak részt venni a Helios-sportolói a közeljövőben?

–Március 31-én, immár második alkalommal rendezzük meg társammal, Darabont Andrással a helyi Sajtó-kupát, amelyen kizárólag a sajtó képviselői vesznek részt. Április 28-án Nagyváradon lesz a szezon utolsó előtti országos versenye, aztán május közepén Bukarestben veszünk részt a Terasa florilor elnevezésű kupán, majd május 18-19-e között a magyar nyílt nemzetközi versenyen is jelen leszünk. Majd június 16-án kerül sor Marosvásárhelyen az ötödik országos versenyre, aztán 18-án kezdődik a Masters-verseny. Mint ismeretes, a román darts bajnokság 6 területi versenyből és 5 nagyobb, országos versenyből áll, ami után sor kerül a Masters versenyre, amelyen az ország legjobb 32 versenyzője vesz részt. Közülük kerül ki a bajnok, majd a válogatottak is. Minden évben minden országban egy nyílt nemzetközi versenyt is rendeznek. A versenyeken van férfi meg női kategória is, sőt a női sportolók részt vehetnek a férfi versenyeken is.

– Nőtt a színvonal a hazai darts-versenyeken?

Határozottan mondhatom, hogy igen. Az új sportolók leigazolásával nőtt a konkurencia, s persze a színvonal is. Én vettem részt Európa-, meg világbajnokságon is, ahol láttam, hogy teljesen más a színvonal, mint itthon. Amúgy a darts-ban európai szinten a legjobbak a világbajnok angolok, meg a roppant tehetséges és elszánt hollandok és svájciak. Velük még nehezen lehet felvenni a harcot.

Share Button
Ennyien olvasták: 632

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.