Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Feltámadtunk! Avagy vásárhelyi zakó a Steauának és ASTRA-nak Sabăutól

Központ március 30, 2012 Sport

Feltámadtunk! Avagy vásárhelyi zakó a Steauának és ASTRA-nak Sabăutól

sabauSabăunak sikerült lélektanilag hatnia egykori-jelenlegi játékosaira, akik nagyon motiváltan léptek pályára az elmúlt héten mind a Steaua ellen hazai, mind az ASTRA elleni, idegenbeli mérkőzésen, így sikerült megszerezni az értékes hat pontot, ami létfontosságú lehet a kiesés elkerüléséért való harcban.

A Steaua ellen a FCM vezetőedzője kénytelen volt változtatni az addigi kezdőcsapaton, hiszen Iencsi és Ghionea eltiltása miatt a Cordos-Kirita-Sepsi-trió kapott helyet a védelem tengelyében, akiket két oldalról Nicu meg Szilágyi egészített ki. Ugyanakkor, meglepetésként Firtulescu és Bujor először volt kezdő a csatársorban, akiket Subotici meg Bumba helyett használt Sabau. Így az 5-4-1-es felállításból is látni lehetett, hogy a FCM a védelemre, s az ellentámadásokra fektette a hangsúlyt. Igaz, a kiválóan szervezett védelem, a játékosok rendkívüli odaadása, s ugyanakkor a bukaresti játékosok nagyképű hozzáállása is látszott már a mérkőzés első perceiben, ami végül a vesztüket okozta.  

A győztes gól a 13. percben született, amikor Firtulescu beadását Tatarusanu ügyetlenül a mérkőzés legjobbja, Ilyés Róbert elé ütötte, így csapatkapitányunk, mintegy 10 méterről a hálóba gurított. Szinte hihetetlen, de az első valamire való Steaua-helyzet a 37. percben volt, amikor Bourceanu távoli lövését a léc alól kanalazta ki a remekül védő Albut.

A mérkőzés legordítóbb helyzetét viszont Firtulescu hagyta ki, aki miután faképnél hagyta Geraldót meg Parvulescut, az ötös vonaláról Tatarusanun és a kapun is átemelte a labdát. A 80. percben a csereként beállt Subotici-ot gáncsolta Chiriches a 16-oson belül, de Balaj sípja néma maradt, akárcsak a hosszabbítás utolsó percében, miután egy bukaresti szöglet nyomán Tatarusanu is belopakodott a tizenhatoson belülre, ahol elesett, de a bíró sípja néma maradt.  

Az ASTRA ellen Sabau csapata támadó felfogású (4-4-2), sokpasszos játékot mutatott, ennek eredményeként sikerült is két gólt szerezniük. A kezdő csapatban ezúttal helyet kapott a Lacatus által mellőzött Vagner (a sérült Nicu helyébe), Bumba (Paduretut váltotta) és Sg. Bus (Bujor helyett), míg Sepsi Lászlót Sabau a középpálya bal oldalán használta. Mindkét gól szögletből született, amelyet az Ilyés hiányában csapatkapitánnyá léptetett Fl. Dan végzett el és Bumba, meg Cordos értékesített.

A FCM kettős győzelme értékes, hisz a hat pont birtokában nem szakadtak le a tabellán, ti. az alsóház együttesei sem voltak tétlenek az utolsó két fordulóban, s meglepetés-pontokat szereztek. (Sportul-CFR 1-1, Pandurii-Nagyszeben 0-0, Vaslui-Brassó 0-1, Rapid-Ceahlaul 1-2, Petrolul-Chiajna 3-4 a 22., illetve Chiajna-U Kolozsvár 0-0, Vointa-Sportul 1-0).

A legfontosabb és legörvendetesebb dolog, hogy Sabau visszakerülésével és az általa edzett együttes utolsó két fordulóban mutatott jó játékával, megnőtt az esély, hogy bennmaradjon együttesünk az első osztályban.

Jelenleg a FCM maradt a 15., első kieső helyen van a maga 24 pontjával, mivel a nagyszebeni Vointa is nyert (1-0-ra a Sportul ellen), így a két csapat közötti különbség mindössze egy pont.

Együttesünk a 24. forduló keretében ezúttal is idegenben, a kolozsvári Universitatea ellen lép pályára hétfőn, április 2-án, mely mérkőzést a Dolce Sport 19 órai kezdettel élőben közvetíti.

 

Visszapillantó

 

Utoljára a Steaua 1991 szeptember 8-án szenvedett vereséget Marosvásárhelyen, amikor a hajdani A-osztályos ASA ugyancsak 1-0-ra diadalmaskodott, Botezan Adrian fejesgóljával. Az akkori együttest Tica Varodi edzte, melynek kerete a következő volt:

Rotaru, Margineanu, Szabó, Costan, Botezan, Nan, Casoni, Blaga, Salagean, Cr. Stoica, Györke, Erőss, Varga, Cioloboc H., L. Popa, Ilie Costel, Gabor, Pintea, Paslaru és Ovidiu Maier.

Igaz, az akkori Steaua csapatában még játszott az együttes jelenlegi edzője, Ilie Stan, sőt a FCM gyermek és ifjúsági központjának koordinátora, Andrasi Alexandru is. Csapattársaik a következők voltak: Stangaciu, Gherasim, Sedecaru, Panait, C. Cristescu, Mirea, B. Bucur, Ungureanu, I. Milea, Panduru, Ilie Dumitrescu, Fl. Simion, Galca, Vladoiu, Marian Popa és State. Az együttes akkori tehnikai igazgatója Jenei Imre volt, az edzői teendőkkel Victor Piturca, Tudorel Stoica és T. Anghelini foglalkozott.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 656

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.