Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Foci és/vagy marketing…

Központ június 2, 2016 Sport

realatletico

A jó öreg Európa focilázban égett szombaton a milánói Bajnokok Ligája-döntő ideje alatt. A legszerencsésebbek a lelátóról, élőben szemlélhették a spanyol bajnokságban szereplő titánok harcát, a Real Madrid és a szintén fővárosi Atletico „vérre menő” küzdelmét. A fociimádók többsége a tévé képernyőjén követhette a kihagyhatatlan párbajt, amelyet statisztikákkal, bejátszásokkal és reklámokkal fűszereztek. Csak úgy záporoztak a jóslatok, a nyilatkozatok, a jól értesültek kiugró formában voltak. A sportközvetítő meg is jegyezte, hogy a mérkőzést több százmillió néző követi. Nem volt nehéz kitalálni, hogy a nézettség, a sokszor előszeretettel emlegetett rating az eget döngeti. Ez önmagában is nagy dolog, hát még, ha kijönnek a játékosok a gyepre! És kijöttek! Bravó!

Már a bemelegítésnél érezni lehetett a feszültséget és a bizonytalanságot, amely mindkét fél vállát nyomta. A Realt a nagy múlt feledhetetlen emlékei nyomasztották, az Atletico pedig az esélytelenebbek merészségével, a szürke eminenciások bátorságával indult harcba. A Ronaldo – Bale – Benzema aranyveretű csatársorral szemben ott állt a mágneses tenyerű Oblak, Godin és Filipe Luis. A középpályán Modric és Kroos Gabival és Carrascoval nézett farkasszemet, míg Griezman és Torres akcióit Pepe és Sergio Ramos  próbálták hatástalanítani. Bár az elvárás nagy volt mindkét csapat szurkolói részéről, a mérkőzés színvonala eléggé alacsonyra sikeredett. Leszámítva a két gólt, és néhány valamire való támadást (az Atletico egyenlítő gólját követően), szinte semmit sem láttunk abból, ami egy Bajnokok Ligája szintű döntőben elvárható. Túlzás nélkül megállapíthatjuk, hogy a sztárok képében pályára küldött sokszáz millió dollár igencsak veszített csillogásából. A nagy nevek, a félistenként imádott példaképek mintha beleszürkültek volna a siker görcsös hajszolásába. A parádé, a csillogás, a győzelem, a történet mögül szemtelenül előjött a marketing. Ez mintha mindenről szólna, csak a fociról nem. Történelemről, hősiességről, diadalról és tragédiáról mesél a sportközvetítő, a kamera a szurkolókra fókuszál. Magas adrenalinszint, örömmámor, diadalittas arcok…, a másik oldalon kétségbeesés, letargia és könnyek.

Ám mindez csak egy pillanatig tart. Az élet megy tovább. Nincs idő az érzelmekre. Helyet kell adni az új hősöknek, az új, sokmilliós szerződéseknek. Új tennivalók várnak. A marketing területén különösképpen. Értékesítés, sztárolás, közvetítési jogok, átigazolások – ez a nagy feladat. Csak éppen arról feledkezünk meg, hogy a futball egy játék. Ha még egyáltalán az. Vagy ma már inkább üzlet? Hisz akkor már az is mellékes, ki örülhet a trófeának. Nem is tudom… Lehet, hogy ennek így kell lennie.

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 518

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.