Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Focitörténelmet írt a magyar válogatott

Czimbalmos Ferenc-Attila június 30, 2016 Sport
Magyar válogatott-Leszállás a Ferihegyen-atv.hu

fotó: atv.hu

Hétfőn, román idő szerint du. hat órakor a Ferihegyi Liszt Ferenc repülőtéren landolt az Európa-bajnokságon sikeresen szerepelt magyar labdarúgó-válogatott gépe. A játékosok a nyolcaddöntős szereplésük után tértek haza Franciaországból, leszállásuk után azonnali sajtótájékoztatót tartottak, majd a Hősök terén ünnepeltek együtt a mintegy tízezres tömeggel, akikkel elénekelték a Himnuszt is.

Sportoldalunkban a válogatott elvárásokon felüli teljesítményéről, az együttes budapesti fogadtatásáról és nem utolsósorban a csapat jövőbeli célkitűzéséről kapcsolatosan olvashatnak.

Magyar csoda, avagy megérett a csapat?

Magyar válogatott-Fiasztahangulattal ünnepelt a nemzeti  tizenegy -1

Fotó: Veres Viktor

Szerencse műve, vagy tényleg ennyire jó ez a magyar együttes? Sokan feltették ezt a kérdést, miután első lett Magyarország a csoportküzdelmek után. A nyolcaddöntőben a gyors és technikás futballt játszó, a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján második Belgiummal állt szembe a magyar csapat, de sajnos 4-0 arányú vereséget szenvedett egy élvezetes és látványos találkozón. A belga gólokat Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), E. Hazard (80.) és Carrasco (91.) szerezték, de Pintér, Szalai és Juhász előtt is volt gólszerzési lehetőség a mérkőzés során.
Mindamellett, hogy Belgium jutott a negyeddöntőbe, a magyar válogatott újra bizonyította, hogy nem véletlenül jutott ki az Európa-bajnokságra, hiszen az Eb egyik nagy esélyesével szemben is élvezetesen futballozott.

Mi is volt a siker titka?

A Liszt Ferenc repülőtéren tartott sajtótájékoztatón a 106-szoros válogatott rekorder Király Gábor – aki 40 évesen és 74 naposan lett minden idők legidősebb játékosa, aki pályára lépett a labdarúgó Európa-bajnokságon –, a toleranciát és az összetartozást jegyezte meg sikerük titkaként, ugyanis a játékosok meg a szakmai stáb félretették személyes érdekeiket és mindegyikük a csapat sikeréért küzdött. Az Eb csoportkörének legjobb kapusává választott Király szerint az Eb-ét egy héthetes felkészítő előzte meg, ahol a csapattagok maximálisan összpontosítottak, keményen edztek, jól felkészültek az Európa-bajnokságra.
„Senki nem egyénieskedett, nem akart főszereplő lenni, ezért tudtunk igazi együttesként szerepelni. Amit elértünk, közösen értük el” – jegyezte meg Király Gábor, majd így folytatta:
„…A tolerancia volt a kulcs. Mindenki félre tett mindent, ami esetleg problémát okozott volna, vagy valami negatívumot. Mindenki azt látta, hogy ez az alakulat sikeres akar lenni, és mindezért dolgoztunk. Hét hétig voltunk együtt, ami azért nagyon hosszú idő, de egy rossz szó nem volt az együttesen belül. Óriási, hogy a csapat így állt hozzá. Jól akartunk szerepelni, ennyi lett belőle” – mondta Király Gábor.
A játékosokon kívül a siker részese volt Dárdai Pál is – aki gatyába rázta ezt a generációt –, aztán Bernd Storck vezetőedző – aki Dárdai munkáját felsőszinten folytatta –, valamint a sportigazgatóvá kinevezett Andreas Möller is, aki 1990-ben világbajnok, majd 1996-ban Európa-bajnok volt Németországgal.

A futballal sikerült összekovácsolni egy nemzetet

Szép volt fiúk! / Fotó: Veres Viktor

Szép volt fiúk! / Fotó: Veres Viktor

A labdarúgásról azt tartják, hogy az a sportág, amely összekovácsolja az embereket, s ez nem is véletlen: az utolsó nagy világversenye, az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokságon való szereplése óta Magyarország több tíz olimpiai aranyéremmel és ezüst- meg bronzéremmel lett gazdagabb, de egyetlen öttusa, úszó, vívó, vagy kajak-kenu siker sem tudott olyan össznépi őrületet kiváltani, mint az Eb-újonc Izland elleni 1-1-es, immár továbbjutást jelentő döntetlen. Az eufória egyre fokozódott, miután jöttek az eredmények (Ausztria elleni 2-0, majd az Izland elleni 1-1), így „elképesztő”, ,,hihetetlen” és ,,fantasztikus” szavakkal illette mindenki a magyar csapat teljesítményét. Aztán a belgák elleni nyolcaddöntőbeli vereség során egyáltalán nem szerepelt le az együttes, hiszen a második félidő közepéig szinte egyenrangú ellenfélként játszott Belgium ellen, de kikapott egy kiváló képességű csapattól.

Hősökként fogadták őket a Hősök terén

Magyar válogatott ünneplés-1-hirado.hu

Fotó: hirado.hu

A belga-magyar találkozó után is együtt ünnepelt több millió magyar. A Hősök terén megtartott fogadtatáson látszott igazán, hogy hősökként ünnepelte a labdarúgókat a mintegy tízezres tömeg.

fotó: MTI, Ruzsa István

fotó: MTI, Ruzsa István

Kovács ,,Koko” István egykori olimpiai és világbajnok profi ökölvívó egyenként konferálta fel a játékosokat a színpadra óriási hangorkán közepette, ahol megható jelenetnek lehettek tanúi a résztvevők: a Himnusz és a Soho Party slágere mellett felcsendült az Ismerős Arcok nevű zenekar Nélküled című száma, majd az Illés Újra itt van című slágere is, aztán amikor Rakonczai Imre belekezdett a Matyi és a Hegedüs a Nézését meg a járását című cigányszám eléneklésébe, az addig rezzenéstelen arckifejezéssel álló Bernd Storck is elmosolyodott. Az ünneplő tömeg hosszú percekig együtt skandálta a Ria Ria Hungária, meg a Szép volt, fiúk rigmusokat.

Újabb kihívás előtt a magyar válogatott

A legnagyobb tapsot a játékosok után mikrofonhoz lépő Bernd Storck kapta, aki megerősítette, hogy fantasztikus csapata van, amely képes lehet akár nemzetközi sikerekre is. „Van alap, amelyre építkezhetünk a továbbiakban, hiszen ez az együttes bebizonyította, a nála magasabban jegyzett válogatottak ellen is képes eredményesen és jól játszani. Név szerint nem szeretnék senkit sem kiemelni, hiszen csapatként értük el ezt a nagyszerű eredményt, amelyre az egész ország büszke lehet” – jelentette ki a kapitány.
Storck azt is megemlítette, hogy bízik az együttes jövőjében, hiszen versenyképesnek látja, ugyanis jó irányba halad az alakulat. Végezetül a válogatott közeljövőbeli célkitűzéséről is beszélt:
„Bíznunk kell ezekben a játékosokban, és a jövőre kell koncentrálnunk, nem a múltra. Lehetőséget kell adnunk a játékosoknak, hogy bebizonyítsák, mire képesek. Az elkövetkezendő időszakban nagy feladat vár ránk, ki kell jutnunk a világbajnokságra. Nagy kihívás, de megérdemlik a labdarúgók a bizalmat, akiknek időt kell hagyni. Ugyanazoknak kell lenniük az elvárásoknak, mint az Európa-bajnokság előtt. A fiatal játékosok időt igényelnek. Remélem, néhány együttesünk továbbjut a nemzetközi porondon” – összegezett Bernd Storck.

Kik is a hősök, akik történelmet írtak?

Magyar válogatott-nemzeti tizenegy-csakfoci.hu

fotó: csakfoci.hu

Minden elismerést érdemel az a 23 magyar labdarúgó, aki 44 év után újra kijutott Magyarország színeiben egy Eb-re, ahol jó játék árán továbbjutottak a csoportkörből és a nyolcaddöntöben álltak meg. Íme, az együttes névsora: Király Gábor, Dibusz Dénes és Gulácsi Péter – kapusok; Lang Ádám, Fiola Attila, Juhász Roland, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Lovrencsics Gergő, Korhut Mihály, Bese Barnabás – hátvédek; Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs csk., Elek Ákos, Pintér Ádám, Stieber Zoltán, Nagy Ádám, Kleinheisler László – középpályások; Priskin Tamás, Szalai Ádám, Németh Krisztián, Nemanja Nikolics és Böde Dániel – csatárok. Velük együtt a szakmai stáb is dicséretet érdemel.


A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságok 1960 óta megrendezendő tornája történetének során, a 2016-os rendezvényen kívül még három alkalommal szerepelt, hadd tegyük hozzá, hogy sikeresen: az 1964-as spanyolországi Eb-n 3. lett, miután a Mészölyt, Farkast, Vargát, Albertet és Fenyvesit is soraiba tudó magyar válogatott a kisdöntőben 3-1 arányban legyőzte Dániát; majd 1968-ban Olaszországban a negyeddöntőben búcsúzott a magyar csapat, miután Szovjetunióval szemben maradt alul 3-0 arányban, aztán 1972-ben a belgiumi tornán a kisdöntőben 2-1 arányban szenvedtek vereséget a magyarok a házigazdáktól.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 666

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.