Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Fradi-szívek dobognak Mezőpanitban

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 31, 2018 Sport

Fradi öregfiúk

Mezőpanitban van egy közösség, melynek apraja-nagyja Fradi-szurkoló: falunapok, helyi ünnepnapok, sportrendezvények alkalmával zöld-fehérbe öltöznek – trikót, nadrágot, sportszárat és sálat viselve –, Fradi himnuszt énekelnek, és szívük a zöld-fehérben játszó Ferencvárosért dobog.
A minap a 2018-as Mezőpaniti Falunapok alkalmával találkoztam velük, néhányan közülük szívesen meséltek Fradi-szurkolói mivoltukról, de a leginkább akkor lepődtem meg, amikor a mindössze alig 6 esztendős Barabási Réka szüleivel együtt hibátlanul elénekelte a Fradi-himnuszt…

A Hajra Fradi kiállítás tárgyai közt csapatkepék, serlegek, zaszlók

Honvéd, MTK, Vasas, DICS és …Fradi

A beszélgetést a helyi illetőségű Sikó ,,Tika” Antal kezdte, aki véletlenül cseppent be az ottani Fradi-közösségbe:
– Már a rendszerváltás előtt, majd után is helyi szinten utcák közötti minifoci-bajnokságokat rendeztek a községben. Én az egyik csapatnál játszottam, de idővel megnősültem és ott vettem lakást, ahol a helyi Ferencváros-szurkolók laknak, akikkel jó barátságba kerültem. Azt mondták nekem, ha már odaköltöztem, az ők csapatukban, azaz a Fradiban kell tovább játsszak, ha nem, az utcában nincs keresnivalóm. Ezt előbb viccnek vettem, de végül egyetértettem velük: elfogadtam meghívásuk, idővel a szívemhez nőtt a Fradi-szellem, így én is ,,megfertőződtem” a zöld-fehér-színekkel – kezdte a beszélgetést Sikó ,,Tika” Antal, aki 1995-ben került a mezőpaniti Fradihoz, éppen abban az évben, amikor a Ferencváros első magyar csapatként a BL csoportkörébe került, ahol a nagynevű Real Madrid, Anderlecht, Ajax és Grasshoppers ellen kiválóan teljesített.

Helyi öregfiúk meccsen. A fradisok is pályára lépnek

Arra a kérdésre, hogy azon időszakban milyen helyi kispályás csapatelnevezések voltak, Sikó ezt válaszolta:
–A hatcsapatos bajnokság találkozóira oda-vissza alapon a helyi nagypálya egyik elkerített, fűrészporral megvonalazott részén kerültek sorra. Azon időszakban a Honvéd, MTK, Vasas, Fradi elnevezések mellett kitalált nevű csapatok is léteztek, mint a Denter vagy a Dohánygyár Ifjúsági Csapata, a DICS is, de minden együttesnek megvolt a szurkolótábora, mégis a Fradival szimpatizáltak a legtöbben. Sőt, a legtöbb bajnokságot a Fradi nyerte, habár nem mi voltunk a legjobb együttes a bajnokságban, hiszen például a Szentkirályiaknak és a vásárhelyi MTK-nak is jobb csapata volt azon időszakban. Egy biztos, nagyon odaadóan, elszántan és tiszta szívvel fociztunk – közülünk sokan még nagypályán is –, ugyanakkor büszkén viseltük a zöld-fehér dresszt – akár napjainkban is –, de a Fradi-szellem sosem múlik el bennünk – említette Sikó ,,Tika” Antal, aki a 90-es években gólkirálya volt a mezőpaniti Fradinak.

A család tagjainak is a kedvenc színe a zöld-fehér

Fradi-himnuszt még esküvőkön is énekeltek

A 48 éves mezőpaniti Máthé Jánost a hajdani Fradi-győzelmekről, bajnoki címek elnyeréséről, egykori drukkolási rigmusokról kérdeztem:
– A Fradit az akkori helyi öregfiúk – akik most átlagosan 60 évesek –, alapították, én akkor még kisgyermekként drukkoltam nekik. A győzelmeket felváltva egy-egy csapattárs háza táján, akár a szövetkezeti kocsmában ünnepeltük meg. Volt olyan is, hogy egy bajnoki cím elnyerése után felkerestünk minden egyes volt csapattagot, éjjelizenét adtunk nekik, amely a Fradi-himnusszal kezdődött és végződött, majd a hajnali órákban érkeztünk haza. Sőt olyan esküvők is voltak Mezőpanitban, amelyeken a csapattagok Fradi-himnusszal köszöntötték az ifjú párt, miközben a közösen vásárolt ajándékokat adták át nekik – mondta Máthé János, majd így folytatta:
– Visszaemlékszem, hogy 11-12 évesen már Fradi-szurkoló lettem, tagja voltam a drukkertábornak is: minimum porból házilag gyártott petárdákat készítettünk füstbomba kíséretében, amelyeket földhöz vágtuk, hogy robbanjon, így buzdítottuk a pályán elszántan futballozó fiúkat, sőt a Majak magnetofonról lejátszottuk a Fradi-indulót, így bíztattuk a játékosokat a győzelemre. Azok voltak a szép idők! – emlékezett vissza Máthé, aki azt is elmondta, hogy a mezőpaniti Fradi-szurkolók nagyrésze több alkalommal volt Budapesten a Szentélyben, az Üllői úton lévő Grupama-Arénában, Ferencváros-mérkőzésen.

Egy helyi idősebb szurkoló a korabeli Ferencváros fotókat nézve nosztalgiázik

Arra a kérdésre, hogy miért szűnt meg a Fradi Mezőpanitban, Máthé János kissé elkeseredve válaszolt:
– A kétezres évek elején már nem igazán volt igény a kispályás futballra Mezőpanitban sem, ennek az oka az elektronikus világ elterjedése volt, hiszen az okostelefonok, táblagépek megjelenése még a helyi, amatőr szintű sportéletet is veszélybe sodorta, így a fiatalok elpártoltak a sporttól. Most nem biztos, hogy egy utcából tudnánk egy csapatra való fiatalt toborozni, mint egykoron. Ami örvendetes dolog, hogy még van egy helyi öregfiúk együttesünk, akik hetente egyszer labdába rúgnak a mezőpaniti műfüves pályán – fejezte be a beszélgetést Máthé János, akinek szintén a zöld-fehér a kedvenc színkombinációja.

A hazaiak zöld-feher szerelésben mutatkoznak

 

Kik a legismertebb mezőpaniti fradisták?

A mezőpaniti Barabási József – akinek felesége és két gyereke, Réka és Józsika is zöld-fehér-szerelésben mutatkozott a legutolsó helyi falunapon –, kispályás kapusként több bajnoki címet szerzett a mezőpaniti Fradi zöld-fehér-színekben a 80-as és 90-es években. Ő a következő helyi illetőségű játékosok nevét említette meg, akik az együttesben szerepeltek az évek során: Csiszér Albert (Bicskei), Csiszér János (Csiszka, aki a Transportulnál focizott), Jánosi Ferenc, Bartha Csaba I., Boda Győző (Conti), Sikó Attila, Bartha Gerő, Nagy János (Cimbi), Barabási Gáspár, Kovács Albert, Zajzon Jenő, Bartha Csaba II., Sikó Elemér, Máthé János, Sikó Szabolcs, Bartha Szabolcs, Sikó ,,Tika” Antal és Barabási Csaba.

Ha nincs is kedve a kis srácnak, de fradista


Prukner László – Mezőpanit és a Ferencváros között

A Ferencváros labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője, Prukner László – aki jelenleg az FTC utánpótlás szakmai igazgatója –, mezőpaniti gyökerekkel rendelkezik: édesanyja Mezőpanitban született, a nagyszülei onnan menekültek ki Magyarországra a II. világháború alatt, így ismerős neki a környék. Sőt, testnevelői tanárként és osztályfőnökként a kaposvári Táncsics Mihály gimnáziumból több alkalommal volt erre kirándulni a tanítványaival. Emellett Prukner 2011-ben a Ferencvárossal Szovátán edzőtáborozott (először a Ferencváros 2005-ben edzőtáborozott Szovátán a székelyudvarhelyi László Csaba edzősége idején): azon időszakban egy formaellenőrző mérkőzést játszottak Szászrégenben az egykori FCM-vel, a parajdi sóbánya történetében első csapatként tartottak edzést lenn a bányában, emellett a Békási-szorost is meglátogatták, sőt a marosvásárhelyi Laci csárdába is betértek egy vacsora erejéig.
A jelenleg 58 esztendős szakember 2010 júniusa és 2011 augusztusa között volt a Ferencváros trénere, azt megelőzően Kaposváron tette le a névjegyét, ahol előbb az utánpótlásban, aztán 2003-tól 2010-ig az első csapat vezetőedzőjeként dolgozott.


2017-ben Fradi-kiállítás is volt a helyi futballpályán

A Fradi közösség apraja nagyja Ferencváros szurkoló

 

A 6 esztendős Barabási Réka a Fradi himnuszt énekli szülei kíséretében

Share Button
Ennyien olvasták: 1082

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.