Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Gyógymasszőrként is befutott

Czimbalmos Ferenc-Attila január 24, 2019 Sport

A bajnokesélyes és kétszeres bajnok Active 7, a Hargita megyei női kézilabda-bajnokság éllovasának egyik kiválósága, a 44 éves Dan (Rendes) Melinda az együttes talán legrégebbi játékosa. Melinda, aki gyógymasszőrként dolgozik városunkban, a minap a sportpályafutásáról, családjáról és hivatásáról mesélt.

Röplabdázóból lett kézilabdázó

– A nyolcvanas évek közepén röplabdáztam a néhai Grün László edzősége alatt, majd 1987-ben Marina Kulcsár kézilabdaedzőnőnek köszönhetően kerültem a hajdani ISK-hoz, ahol idővel férje, Kulcsár László (Kuli) és Peteley Mária voltak az edzőim. Itt megjegyzem, hogy már az általános iskolai évek alatt Soó Kálmán (egykori 17-es Általános Iskola) szerettette meg velem a kézilabdát, majd a líceumi évek során az egykori könnyűipari szakközépiskolában (MIU) Haller István volt az edzőm, míg a Mureșulnál Gogu Ștrec is egyengette az utamat.
1992-ben az ISK-tól az akkori B-osztályos Elektromaroshoz jutottam, ahol 1996-ig játszottam, addig, amíg lányunkkal, Edinával terhes nem lettem. Amúgy a röplabdázással párhuzamosan a néhai Szász Alberthez jártam atletizálni a Bolyai-pályára. A hajdani mester saját gyerekeként tekintett rám, szerettem vele edzeni.

– Mikor kerültél a Mureșulhoz?
– 2000-ben a felbomlott Elektromarostól többedmagammal (Angela Bloj, Adriana Bărbat, Maria Avram stb.) kerültem a Mureșulhoz, de ott csapattársam volt még többek közt Biró Andrea, Kádár Kinga, Simó Kinga, Tóth Zsuzsa, Blaj Teodora, Precup Klára és Liana Costea is.

A helyzet magaslatán

Országos ezüstérmes volt az ISK színeiben

– 1992-ben az akkori ISK nagyifi együttesének voltál tagja, amely országos bronzérmes lett, ezzel megszerezvén a marosvásárhelyi kézilabda utolsó nagy sikerét ifjúsági szinten. Kik alkották az akkori csapatot?
– Az 1992-es generáció tagjai Vásárhely, vagy a környező települések általános iskoláiban ismerkedtek meg a kézilabda alapszabályaival – köztudott, hogy akkoriban még szerveztek iskolán belüli és iskolák közötti kézilabda-bajnokságokat –, majd az ISK és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum alakulataiban, Kulcsár László és Peteley Mária edzők kezei között formálódtak. Többen közülük már akkor több hazai kézilabdatornán bemutatkoztak, ahol kellő tapasztalatra tettek szert. Az akkori együttesben szerepelt többek közt Alunița Câmpean, Dósa Emőke, Crișan Imola, Dana Almășan, Tóth Melinda, Daniela (Tulbure) Covrig, Alina (Mileșan) Ința, Anamaria (Bucur) Cerghizan és Biró (Peres) Zita is.
Visszaemlékszem, hogy 1992. június 12-én a bukaresti Cișmigiu parkban lévő sportcsarnokban került sor az országos tornára, amelyen többek közt Nagyvárad, Fogaras, Nagyszeben, Bukarest és Nagybánya legjobb nagyifjúsági kézilabdacsapatai vettek részt. Az ISK az elődöntőben a későbbi bajnok nagybányaiak ellen vesztett, így aztán csak a kisdöntőben léphettünk pályára, ahol ádáz küzdelemben nyertük meg a bronzérmet.

A bronzérmes társakkal 2012-ben

– Azon játékosok közül idővel kik lettek az Active 7 tagjai?
– Akkor a csapat játékosai szétszéledtek, egyesek más helyi alakulatoknál (Mureșul, Elektromaros, Armedica) folytatták a kézilabdát, voltak, akik abbahagyták a versenysportot, de néhányan közülük 2011-ben újrakezdték a Gedeon Richternél, amely Active 7-re keresztelődött. Jómagam, Biró (Peres) Zita, Anamaria (Bucur) Cerghizan, Alunița Cîmpean, Dana (Tulbure) Covrig és Alina (Mileșan) Ința társaságában, kezdtem újra, de közül már csak az első három tagja az Active 7-nek.

Példaképe 

– Ki volt a helyi kézilabdasportból a kedvenced?
– Biró (Fejér) Zita Csilla, a Mureșul hajdani balszélsője. Rá mindig példaképként tekintettem, nagyon tetszett a játéka, ő szeretette meg velem a kézilabdát. Visszaemlékszem, hogy édesapám a valamikori Elektromarosnál dolgozott, és minden hazai futball-, illetve kézilabda-mérkőzésre bérlete volt, én meg alig 10-12 éves kislányként jelen voltam szinte minden itthoni összecsapáson. A néhai édesanyámat kértem meg sokszor, hogy piros szegfűt vásároljon nekem, azt pedig a mérkőzések végén kedvencemnek adtam át…

– Az Active 7-el két bajnoki címet nyertetek – 2016-ban és 2018-ban –, de az idén is közel álltok a harmadik cím megnyeréséhez. Hogyan látod a pontvadászatot, miután ma újabb két találkozót nyertetek meg az Active 7 által rendezett hazai teremtorna során?
– A negyedik teremtorna után is veretlenek maradtunk, azaz 24 pontot szereztünk a 8 győzelmünknek köszönhetően. Remélem, hogy újra bajnokok leszünk, erre minden esélyünk megvan!

Lánya, Edina gyógytornász lesz

– Ha jól tudom, húgod, Enikő is kézilabdázott…
– Igen, ő is az egykori ISK-ban játszott, ahol négy éven keresztül volt a korosztályos együttesek tagja.

– Lányotok, Edina is sportolt?
– Igen, ő 6 évet vízilabdázott. Idővel Szegedre hívták játszani, de ő nem ment, majd abbahagyta. Edina gyógytornásznak készül, az idén végez a MOGYE-n, így keresztanyja, Biró (Fejér) Zita Csilla nyomdokain halad. Itt megjegyzem, hogy családom – párom, Csaba és lányunk, Edina –, mindig mindenben támogattak engem, és büszkék is rám.

Dán Melinda férje, Csaba és lányuk, Edina társaságában

– Jelenleg mivel foglalkozol?
– A nagyszebeni Lucian Blaga Sportegyetemen sportszakon végeztem, aztán a Petru Maior Egyetemen pszichopedagógiai szakon mesteriztem. Jelenleg gyógymasszőrként, reflexológusként dolgozom a helyi Pretty Woman cégnél, ahol főleg terápiás kezelésekkel foglalkozom, de elmondhatom, hogy sokan jönnek hozzám különböző egészségügyi problémákkal. Így a sport a mai napig is megmaradt hobbiként is és hivatásként is az életemben…

Share Button
Ennyien olvasták: 2164

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.