Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Hajnal Gyuszi visszavonult, avagy nosztalgiázó szászrégeniek

Központ június 13, 2012 Sport

Hajnal Gyuszi visszavonult, avagy nosztalgiázó szászrégeniek

Hajnal

Érdekes mérkőzésre került sor nemrég Szászrégenben, ahol az egykori Avăntul hajdani labdarúgói, az 1980-2000-es román válogatott tagjaiból verbuválódott együttessel mérték össze erejüket, s amelyet az ASA, majd az Avăntul egykori játékosa, a 12-szeres válogatott Hajnal tiszteletére rendeztek.  A mérkőzés alkalmából a 61 éves egykori labdarúgó szimbolikusan átadta a mezt legkisebb fiának, Róbertnek, aki jelenleg a FCM egyik korosztályos együttesét erősíti.  A futballszurkolók által jól ismert, Szászrégenben nagy népszerűségnek, köztiszteletnek örvendő Hajnal Gyuszival a mérkőzés után beszélgettünk:

 

– Nekem az volt a vágyam, hogy Szászrégenben rendezzenek egy búcsúmérkőzést, ahol az utolsó labdarúgó éveim töltöttem, hiszen megérdemli ez a mindig lelkes közönség. Én mindig is lokálpatrióta voltam, hosszú évekig Marosvásárhelyen fociztam, ahol mindig becsületesen helyt álltam. Idővel, a néhai apósom (Ritz László-szerk.megj.) által, olyan meghatározó pozíciót tölthettem be az egykori ASA-nál, hogy magam is beleszólhattam, ki mennyi prémiumot kapjon, vagy kit igazoljon a vezetőség. Aztán úgy alakult, hogy száműztek az ASA-tól, elkerültem Szászrégenbe az Avantulhoz, ahol Tica Varodi jó barátomnak, egykori csapattársamnak, majd edzőmnek köszönhetően is igen jól éreztem magam.

Sajnálom, hogy Marosvásárhelyen, ahol a fiatalságomat, majd érett éveimet eltöltöttem, nem lehetett részem egy búcsúmérkőzésben, de annál nagyobb örömöt okozott, hogy minderre Szászrégenben sor került.

Úgy érzem, Marosvásárhelyen sem a múltban, sem a jelenben, sem a jövőben nem lesz részem akkora elismerésben, megbecsülésben amekkorára focistaként, sportvezetőként rászolgáltam.

– A mérkőzés alatt több alkalommal is skandálták a Hajnal Gyuszi nevét, innen is látszott, hogy a mai napig sem felejtették el, jelenleg is szeretik. Emlékszik, mikor is mutatkozott be a válogatottban?

– Azt nem lehet elfelejteni. 1972. június 17-én Bukarestben az akkori, híres olasz válogatott ellen mutatkoztam be, amelynek soraiban olyan sztárok játszottak, mint Zoff, Fachetti, Bettega, Rivera, Mazzola. A 3-3-as döntetlennel zárult meccsen nekem is sikerült gólt szereznem. Az 1972-1976 közötti időszakban összesen 12-szer szerepeltem a román válogatottban.  

– Gondolom, mindenik mérkőzés megmaradt az emlékezetében, amelyekre szívesen gondol vissza.

– Mivel vidéki csapatban játszottam pályafutásom végéig, nekem magyarként kétszer akkora erőbedobásra volt szükségem, hogy a válogatott közelébe kerüljek, ami természetesen legalább kétszer akkora örömöt is okozott. Egyedi érzés volt számomra a törökök, a japánok, a franciák, az olaszok vagy akár az osztrákok vagy bolgárok ellen pályára lépni. Hadd tegyem hozzá, olyan kiváló csapattársak mellett léphettem pályára, mint Răducanu, Sătmăreanu, Radu Nunweiller, Vígh Jóska, Bölöni, Dobrin, Lucescu, Iordănescu, Ion Dumitru, Dinu, Balaci stb.


 


A régeni mérkőzésen a következő játékosok léptek pályára:

Avântul: Bendorfean, Iencsi Rudolf-kapusok; Halaţiu, Varodi, Ujică, Ormenişan, Dali Csaba, Suciu Viorel, Moldovan Cristian, Cioată, Farcaş, Böjte Béla, Márkus Dezső, Gabor Tibi, Enyedi Adrian, Marcel és Pop Florin -mezőnyjátékosok.

Románia: Cavai-kapus; Doboş, Belodedici, Prodan, Selymes, Mulţescu, Hajnal Gyuszi, Hajnal Róbert, Vladoiu, Grozavu, Costantinovici, Fodor János, Dulca Cr., Pigulea, Ciorceri, Botezan, Cioloboc H., Marcu és Fl. Bătrinu-mezőnyjátékosok.

A mérkőzést 6-4-re a román válogatott nyerte.  


Share Button
Ennyien olvasták: 1021

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.