Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Halmágyi doktor 90 éves!

Czimbalmos Ferenc-Attila november 24, 2016 Sport
Dr. Halmágyi Imre

dr. Halmágyi Imre

Az elmúlt szombaton töltötte 90. életévét az AS Armata egykori orvosa, a marosvásárhelyi sportélet egyik legismertebb alakja. Halmágyi, aki vezetőket, edzőket, játékosgenerációkat élt túl az AS Armatánál, emellett részt vett az aranycsapat felépítési időszakában, jelen volt az ezüst- és bronzérmet nyert fiúk mellett, belekóstolt a nemzetközi mérkőzések légkörébe, de egy-egy élvonalból való kiesésnek is a szenvedő alanya volt.

A kiváló sportorvos 1926. november 19-én született Tordán. Az egyetem elvégzése után Marosvásárhelyen ragadt, és az Egyetemi Poliklinikán kezdett dolgozni, amely posztot az egykoron ismert valamikori teniszező, Ovics Tamás szerezte meg neki. Aztán 1952-től kezdődően több helybeli labdarúgó együttes (CFR, RATA, Dermagant, Mureșul) orvosa lett, majd 1967-től, amikor az ASA Mureșul feljutott az élvonalba, minden idők legkedveltebb marosvásárhelyi futballcsapata orvosaként tevékenykedett 33 éven keresztül, azaz 2000-ig, így 48 évig volt a marosvásárhelyi labdarúgóklubok nagy tiszteletnek örvendő dokija. Halmágyi doktor, akinek a hobbija az olvasás és a bélyeggyűjtés, fiatal korában asztaliteniszezett (a marosvásárhelyi Kultúrpalotában is fellépett a néhai világbajnok egykori jugoszláv versenyző, Harangozó Vilmos ellen), teniszezett (45 éves koráig tagja volt Marosvásárhely A-osztályos gárdájának), vízipólózott és kosárlabdázott, emellett magasugró is volt. Ha nehezen is, de sokadszori próbálkozásra sikerült rávennem egy rövid interjúra.

– Sok boldogságot, doktor úr! Hogy érzi magát 90 évesen?
– Köszönöm szépen, jól vagyok. Kijárok a városba, találkozok barátaimmal, nézem a televíziót, olvasok. Követem a minőségi meccseket, de kevésbé követem a román meg a magyar bajnoki találkozókat, így inkább a teniszmérkőzéseket figyelem.

– Hogy töltötte a 90. szüle­tés­napját?
– Egyik nap baráti, a másik nap családi társaságban.

– Ön 33 évig tevékenykedett folyamatosan egy marosvásárhelyi sportklubnál, az ASA Mureșulból lett AS Armatánál. Mit jelentett önnek az ASA?
– Én egész életemben sportoltam, emellett a labdarúgók között éltem, ebből kifolyólag szerettem a sportágat. Az AS Armatanál sok örömöm, sok bánatom volt, mindenből jutott nekem egy „finomvegyes”. Örülök annak, amit tettem, nem akartam mással foglalkozni, vagyis a sport világában nagyon jól éreztem magam.

– Nekem ön nem egyszer megjegyezte, hogy soha nem volt előtérben, hiszen a játékosok voltak azok, akik teljesítményét szemmel követte a sajtó, emellett a szurkolók a játékosok eredményeire voltak büszkék. Ezt mindenki elismeri, de az ön meg a Gaál György gyúró orvosi beavatkozásai alkalomadtán aranyat értek, főleg amikor időre kellett felépüljön egy-egy játékos.
– Annak idején nem volt annyi sérült játékos, mint jelenleg, nem voltak ilyen könnyű sérülések, mint napjainkban. Jelenleg ha megrúgnak egy-egy játékost, esnek össze, két hétig nem játszanak, viszont hajdanán a sportolók szerettek játszani, ha tehették, még sérülten is pályára léptek. Ha jött egy kis pénz, az is jól fogott, de szerette mindenki a sportot.

Az ASA 49 éves fennállásakor a képen a felső sorban balról a kilencedik dr. Halmágyi Imre Szalkay József és Kiss Madocsa között.

Az ASA 49 éves fennállásakor a képen a felső sorban balról a kilencedik dr. Halmágyi Imre Szalkay József és Kiss Madocsa között.

– Gondolom, ön is meg Gaál is nagyon hozzáértően gyakorolták a szakmájukat, ennek köszönhetően volt kevesebb a sérülés, mint napjainkban. Erről mi a véleménye?
– Köszönöm szépen a dicséretet, de az az igazság, hogy tudtam, mit kell csinálnom akkoriban! Amúgy nem volt különösebb bajom senkivel, sportdoktori karrierem 33 éve során nem volt nagyobb problémám egyik sportolóval sem.

– Azon időszak alatt számos híres helyi szintű, aztán országos, akár világszinten is elismert labdarúgót ápolt, gyógyított. Kik voltak az ASA legsérülékenyebb futballistái a több mint három évtized alatt?
– Nézze, nem akarok ilyesmiről nyilatkozni, ugyan­is ez már a labdarúgókat érinti, és nem szeretnék senkit sem megsérteni… Én jelenleg 90 éves múltam, még élek, nem szeretem a nyilvánosságot, ezért nem igazán adtam interjút életemben. Én a 90. születésnapomat részben baráti társaságban töltöttem, nem rosszindulatból utasítottam vissza az újság­írókat. Tudja, életemnek volt szép, meg rossz része egyaránt, hiszen annak idején apámmal Szibériát is megjártam, de én nem szeretnék többet elmondani magamról. Köszönöm a megértést.

 


cnc_600x90px


 

Share Button
Ennyien olvasták: 760

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.