Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Hogyan tovább, Nova Vita?

Központ december 5, 2013 Sport

Hogyan tovább, Nova Vita?

nonanita

Sorozatban a tízedik vereséget szenvedte el a Marosvásárhelyi BC Nova Vita női kosárlabdacsapata a Nemzeti Ligában. Az elmúlt héten, szombaton a bukaresti Rapid SK diadalmaskodott 79-53 (26-14, 21-12, 17-11, 15-16) arányban a Ionel Brustur irányította alakulat ellen, a Petru Maior Tudományegyetem tornacsarnokában rendezett összecsapáson. A csapat kudarcainak okát próbáltam megtudni, a csapat két legtapasztaltabb játékosától: a hódmezővásárhelyi születésű Vincze Andrea erőcsatártól, a marosvásárhelyi illetőségű, de Kolozsváron nevelkedett Mészáros Kata Zsófia centertől és a szintén vásárhelyi Gál Emese bedobótól, akik készségesen álltak a Központ rendelkezésére.

AVincze_Andrea 191 centiméter magas Vincze Andrea szülővárosában kezdett el kosarazni, majd 2002-ben Tursics Sándor fedezte fel és vitte a budapesti Csata DSE csapatába, amely a 2006-2007-es évadban Vasas-Csata néven indult az A-csoportban.

A következő szezonban Földi Sándor irányítása alatt Cegléden játszott. Ezután sikerült Németországba, a Bundesligába szerződnie az Ulm csapatához, ahonnan a Saarloulis együtteséhez került, ahol 2011 nyaráig játszott.

Németországból 2011-ben a szekszárdi Atomerőmű KSC-hez, majd onnan a kolozsvári Universitateához került.

– Andrea, lehet-e még lelket tartani ebben a csapatban?

– Hát, ez nagyon nehéz, főleg most, hogy annyi a sérültünk, ezen a héten az amerikaiak is hazamennek, így még kevesebben maradunk.

– Megbántad, hogy ide igazoltál?

– Nem, nem bántam meg. Ez egy fiatal társaság, amelyet én a rutinommal próbálom segíteni, de nem könnyű.

– Számodra fura, hogy te vagy a legnagyobb tapasztalattal rendelkező kosárlabdázó az együttesben?

– Igen, amikor ide kerültem, ezt nem tudtam.

– Hogyan tetszik a város?

– Szép, kellemes környezetű, viszont Kolozsvár után kicsinek tűnik, de szeretek itt élni.

– Milyen szerinted ez a román női kosárlabda-bajnokság, hiszen senki nem esik ki az idén. Lehetséges, hogy emiatt is vannak olyan csapatok, játékosok, akik nem veszik teljesen komolyan a játékot?

– Azt nem mondanám, hogy nem veszik komolyan. Mint tudjuk, 5 jobb képességű együttes van a román női bajnokságban, a többi nagyjából felzárkózik mögöttük. Amúgy gyengébb, mint a magyar bajnokság.

– Egy ilyen szintű játékosnak, mint te, a BC Nova Vita, amely jelenleg sereghajtó, nyújt fejlődési lehetőséget?

– Csak önmagam tudom motiválni, de nehéz, hogy segíteni kell a többiek játékán, hiszen ez egy csapatjáték.

– Már készülsz az edzői pályafutásra?

– Erre nem vállalkozom, nem igazán szeretnék edző lenni, nem az én világom.

– Nagyjából már minden erős csapattal játsztatok a bajnokságban, hogyan látod, ki viheti a prímet az idén?

– Egyértelműen az Arad, amely a bajnokság talán legjobb együttese. Utána a Târgoviştét meg a Gyulafehérvárt látom bajnokesélyesnek.

– Kinek szurkolsz közülük?

– Elsősorban magunknak!


Mszaros_KataA rendkívül vonzó, 192 centiméter magas Mészáros Kata Zsófia a marosvásárhelyi 4-es számú Általános Iskolában kezdett el kosárlabdázni, onnan került Kolozsvárra, ahol tíz évig az Universitatea korosztályos együtteseinél játszott, majd öt évet a felnőtt csapatban.

Kata, akinek a hobbijai közé tartozik az olvasás, a kirándulás és az úszás is, a kosárlabdában látja a jövőjét.

– Kedves Kata, a Rapid elleni meccsen újra hiányoztál a csapatból. Milyen okból?

– Már két hete harcképtelen vagyok – úgy néz ki, hogy januárig –, mivel csontrepedést diagnosztizáltak a talpamon, ami miatt kényszerpihenőn vagyok. Az elmúlt héten, csütörtökön vették le a gipszet, most a rekuperációs időszakban vagyok.

– Hogyan gyógyul a lábad?

– Jobban van, de még nem tudom hajlítani a talpamat, de remélem, hogy mielőbb egészséges leszek és újra hasznos tagja lehetek az együttesnek.

– Láttam, hogy nagyon bosszankodtál a kispadon. Milyen volt végigizgulni a mérkőzést?

– Nagyon nehéz volt, idegeskedtem, de türelmesen ki kell várnom, míg teljesen felépülök.  

– Bánod, hogy idekerültél Marosvásárhelyre, hiszen a csapat sem a legjobb formáját mutatja a bajnokságban?

– Nem bántam meg. Én tulajdonképpen vásárhelyi vagyok, de tíz évig Kolozsváron játsztam az Universitateanál, először a korosztályos együtteseknél, majd öt évig a nagycsapatban. Kolozsváron nőttem fel, szerettem ott, mindamellett, hogy Marosvásárhelyen kezdtem el kosárlabdázni a 4-es számú Általános Iskolában, majd egy hónap múlva kiszemeltek a kolozsváriak, akik oda vittek játszani. Amikor a BC Nova Vitához kerültem, az gondoltam, hogy az együttes jobb lesz, mint korábban, de ez nem úgy lett…

– Sorozatban tíz meccset vesztettetek el ebben a bajnoki idényben, ugyanannyi mérkőzésből. Ez sok, nem?

– Nem sikerül győznünk! Nem is edzünk, ahogy kellene, ez az igazság.

– Van különbség a marosvásárhelyi együttes és a bajnokság többi együttese között, felkészülés szempontjából?

– Szerintem igen.

– Mi lenne a teendő, hogy felzárkózzatok a többi csapat mögé?

– A személyes véleményem az, hogy az edző is jobban kellene összpontosítson, felkészítsen minket, onnan indul el az egész.

– Mik a jövőbeli terveid, ami a sportkarriered illeti? Maradsz Marosvásárhelyen?

– Nem hiszem. Lehet, hogy külföldön fogok majd kosárlabdázni. A legfontosabb, hogy egészségileg rendbe jöjjek, de ameddig itt játszom, igyekszem hasznos játékosa lenni a BC Nova Vitának. Amúgy a vásárhelyi kitérésem ugródeszka lehet a kosárlabda karrierem folytatására…


Gl_EmeseA 21 éves Gál Emese az együttes egyik marosvásárhelyi illetőségű kosárlabdázója. Városunkban kezdett el kosárlabdázni 11 évesen, Simona Făgăraş kezei alatt, a Szász Albert Sportlíceumban, majd a Gravity SK-nál folytatta. Emese jelenleg a BC Nova Vita egyik meghatározó játékosa.

– Emese, hogy láttad a mai, Rapid elleni játékotok? Újabb vereséget szenvedtetek, ez sorozatban már a tízedik…

– Hát igen, sajnos! Az igazság az, hogy ez már a második olyan mérkőzésünk volt sorozatban, ahol mindössze nyolcan játszhattunk, hiszen az együttes többi tagja sérüléssel bajlódik, sőt volt olyan is, aki ma sérülten játszott. Nem könnyű így játszani. Súlyosbítja a helyzetünket, hogy az egyik amerikai játékosunk már elment, ezen a héten hazamegy a többi is. Ennél többre, sajnos nem vagyunk képesek.

– Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy javuljon a játékotok, és megszerezzétek a várva-várt első pontokat ebben a bajnokságban?

– Szerintem hozni kellene két-három olyan külföldi játékost (egyik főleg játékirányító legyen), akik képesek „vinni” a csapatot, hiszen mi ugyanazon a szinten vagyunk. Fontos lenne főleg egy olyan kosaras, aki betör a vonalon belül, és az ellenfél rá koncentrál, aztán ő kiadja a passzt, hogy mi majd kosárra dobjunk. Körülbelül egy olyan nagy képességű és tapasztalattal rendelkező játékirányítóra lenne szükségünk, mint Monica Nicolaescu (Rapid) volt ma. Emellett Vincze Andrea mellé elkelne még egy center, mivel Mészáros Kata jelenleg le van sérülve.

– Gondoltatok arra, hogy kit tudnátok megverni a bajnokságban?

– Ha jók a számításaink, akkor reméljük, hogy januártól lesz vagy négy győzelmünk, hiszen nyernünk kellene a Craiova ellen, sőt Kolozsvár is verhetőnek tűnik… Ehhez persze még kellene 2-3 játékos, meg egy hasznos téli felkészítő is.

– Mit mondott az edző az öltözőben?

– Hát mit lehet mondani tíz vereség után? Ő is reménykedik, hogy a tavaszi idényben felzárkózunk.

– Hogy látod a marosvásárhelyi női kosárlabda jövőjét?

– Néhány éves története legjobb eredményét érte el 2011 májusában a marosvásárhelyi BC Sirius U-15 korosztályos női kosárlabdacsapata, amely bronzérmet szerzett az országos bajnokságon. De nekik is kellene egy jó edző, valamint szponzorok, hogy tudjanak fejlődni. Utánpótlás lenne, de színvonalasabb szakmai munkára lenne szükség.

– Hogyan látod a saját jövőd?

– Ami a klubcsapatomat illeti, fontos győzelmeket szeretnénk elérni tavaszi idényben. Ami pedig az én sportpályafutásom illet, többet szeretnék ezután játszani, hogy majd idővel külföldre kerülhessek.  Remélem, összejön…

A marosvásárhelyi csapathoz három amerikai és egy magyar állampolgárságú kosaras érkezett a nyáron.

A tavalyi keretből Mihaela Mihai, illetve a helyi játékosok: Gál Emese, Bartha Borbála¬ és Iohana Borşan maradtak. Helybéliként hozzájuk csatlakozik a Sirius klubban nevelkedett Cristina Gherendi és Adina Ana Maria Gherendi is.

Az Egyesült Államokból Soulijah Evans, Laqueda Davis és Brittany Ridley lettek többek közt a keret tagjai, míg Magyarországról Vincze Andrea érkezett a csapathoz. Ő egyébként a tavaly is Romániában, a Kolozsvári U-nál játszott, s nem egyedül jött, hanem Mészáros Kata is onnan igazolt haza.

A keret két Nagyváradról jövő női kosarassal, Alexandra Vlaicuval és Corina Ceauşuval is kiegészült.

Idővel Iohana Borsan Németországba távozott, Soulijah Evans, visszatért az Egyesült Államokba.


Share Button
Ennyien olvasták: 629

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.