Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Ideiglenesen félbeszakadt pályafutás a City’usnál

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 4, 2016 Sport

Exkluzív interjú Carlaóval, a City’us egykori biztos kezű kapusával, aki a bajnoki rajt előtt távozott Marosvásárhelyről
FB_IMG_1468586031175

A bajnoki címvédő City’us teremlabdarúgó együttese nagymértékben átalakult a nyári szünet során, hiszen az anyagiak hiánya miatt a tapasztalt hazai játékosok és idegenlégiósok többsége távozott, és a jövőben a klub a tehetséges fiatalokra épít. A szurkolók körében a legvitatottabb távozás Carlos Alberto Alves Ferreiráé (ismertebb nevén Carlao), aki már hosszú évek óta nem csak az együttes egyik legjobb és legbiztosabb játékosa, de a szurkolók kedvence is volt.

Carlao si Enzo Gabriel

De miért is távozott az együttestől Carlao, aki Brazíliában fociiskolát végzett és pályafutása elején csatárt játszott nagypályán, majd 12 évesen tért át a teremlabdarúgásra? Minderre és más kérdésekre is készségesen válaszolt a jelenleg Brazíliában tartózkodó, 30 éves Carlao, aki ezúttal is bizonyította szinte kifogástalan román nyelvtudását, miközben a világhálón keresztül társalgott e sorok írójával.

Carlao es a Romania-kupa

Az anyagiak miatt távozott Marosvásárhelyről

– Üdvözőllek Carlao, hogy vagy? Érdekelné a Központ hetilap olvasóit, hogy miért távoztál a City’us-tól…
– Szervusz, köszönöm jól vagyok, akárcsak a családom, akikkel együtt jelenleg szülőhazámban, Brazíliában tartózkodom. Elhagytam a City’us együttesét, mert úgy gondoltam, hogy ez volt a legjobb megoldás a családunk számára.
–Kérlek, aprólékosabban magyarázd meg a távozásod okát.
– A vezetőség nem teremtette meg számomra az anyagi biztonságot, a klub elnökével való beszélgetés sem volt meggyőző, mivel nem tudott biztos választ adni a soron következő szezonnal kapcsolatosan. Így értelmetlen lett volna számomra, hogy visszatérjek a nyári szünidő után Marosvásárhelyre, miután köztudott, hogy az utóbbi időben anyagi gondokkal küzdött az együttes.

Carlao City us

Nagy vágya volt, hogy román állampolgár lehessen

– A távozásod egyik oka volt, hogy az évekkel korábban számodra felajánlott honosításból nem lett semmi?
– Az, hogy hét évvel korábban a szakszövetség felajánlotta számomra a honosítást, nagy boldogsággal töltött el, hiszen én nagyon szerettem volna játszani a román teremlabdarúgó válogatottban. Sajnos idővel ebből semmi sem lett, sok papírt kellett volna beszerezzek Brazíliából, de az edzések és a mérkőzések miatt nem igazán lett volna időm erre, ugyanakkor a  legkellemetlenebb az volt, hogy a román föderáció nem támogatott kellőképpen ezzel kapcsolatosan, így úgy döntöttem, hogy nem folytatom az elindított eljárást.

Carlao bajnok, 2014-2015

Nagyon jól érezte magát Marosvásárhelyen

– Hosszú éveket töltöttél Marosvásárhelyen, ahol román bajnok és kupagyőztes is lettél a City’usszal. Hogyan emlékszel vissza Marosvásárhelyre, s az ott eltöltött időszakra?
– Többször is hangoztattam, hogy szeretem Marosvásárhelyen, mindig jól éreztem magam ott, számos baráti kapcsolatot alakítottam ki, emellett ízlett az ottani koszt, szép helyeket látogattam meg. A City’us a második családom volt, főleg a 2015-2016-os idénybeli együttest tartom a legjobbnak, akikkel valaha Marosvásárhelyen játsztam.
Sokat segített nekem Kacsó Endre technikai igazgató, Raul Ungur kapusedző, ugyanakkor Vlad Podar, Cosmin Gherman és Lucian Nicușan is, akikkel jó barátságot ápolok.

Utódját jó kapusnak tartja, habár…

– A hatszoros bajnok és hétszeres Román Kupa-győztes együttes vezetősége helyedbe egy spanyol kapust, Miguel Angel Molinát szerződtette, aki korábban a Sepsi és az Autobergamo kapuját őrizte. Mi a véleményed róla?
– Molinát jó kapusnak tartom, de még sokat kell eddzen, hogy formába lendüljön. Viszont, ha Răzvan Cătinean felépül, akkor Románia talán legjobb teremlabdarúgó kapusa lehet. Akkor majd nem biztos, hogy Molina kezdő lesz…

Nehéz idény előtt a City’us

– Hogy látod a City’ust a következő idényben?
– Nagyon kemény szezon előtt áll, hiszen a direkt ellenfelei (Déva, Székelyudvarhely, Temesvár) jól erősítettek, és mivel az anyagiak is megcsappantak a klubnál, így nehezen lehet kiváló labdarúgókat a csapathoz csábítani, akik hasznos és meghatározó játékosok legyenek. Ugyanakkor a Kacsó-Gherman-Nicușan trió jól végzi a munkáját – elvégre bajnokságot nyertek az előző idényben –, így az általuk kifejtett munka továbbra is a csapat hasznára válhat.

– Van ajánlatod brazil vagy külföldi együttesektől?
– Jelenleg nincs együttesem. Az elmúlt idényben számos olyan dolog történt, ami kiábrándított, ezért úgy tervezem, hogy januárig nem játszom, addig is a családomra összpontosítok. Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem a csapattársaim és a vezetőség ábrándított ki, hiszen ők értékes emberek, akiket tisztelek.

Családja a szemefénye

– Apropó család…
– A feleségemmel, Priscilla Basagliával harmonikus házasságban élünk, boldogan neveljük a mindössze 3 hónapos Enzo Gabriel Basaglia Ferreirát. Amióta ő megszületett, nagyon sokat változott az életem, értük harcolok és küzdök!

– Elképzelhető, hogy idővel újra Romániában, akár Marosvásárhelyen játsszál?
– Igen, elképzelhető, hiszen megtanultam azt, hogy sose mondjam, hogy soha. Ha idővel visszatérnék, azt büszkén és boldogan tenném meg egy olyan országba, amelyet szeretek.

Üdvözli a csapattársait, a szurkolókat

– Mit üzensz a csapattársaidnak és a marosvásárhelyi teremlabdarúgás szurkolóinak?
– A volt csapattársaimnak sok sikert kívánok ezután is. Csodálatos emberek ők is, akár a szurkolók, akiket volt szerencsém megismerni és mindig mellettem voltak, amit ezúttal is köszönök nekik. Az én történetem a City’usszal nem fejeződött be, csak félbeszakadt…

– Sok sikert és egészséget kívánok neked!


A vezetőség a fiatal játékosokra helyezi a hangsúlyt

Ha eddig elsősorban portugálokra alapozott a klub vezetősége, ezúttal spanyol játékosok érkeztek (igaz, a volt bajnokságban is volt egy spanyol Mario Duque személyében) az Európa-bajnok és a világ második legjobb teremlabdarúgásának hazájából.
Az egyik legmeghatározóbb teremlabdarúgó, a román válogatottság miatt honosított portugál Paulo Ferreira a rivális Dévai Autobergamóhoz szerződött, mivel a fizetését és a City’us célkitűzését illetően nem tudott megegyezni a klubvezetéssel, Szőcs László is visszatért Székelyudvarhelyre, Liviu Ruxandri Jászvásárra került, Mimi Stoica és Emil Răducu is távozni készül, Fabio Aguiar Spanyolországba igazolt.
Az alakulat egyik új játékosa Cristian Cardenas Macia, aki  a spanyol élvonalban szereplő UD Levante teremlabdarúgója volt, ő egy olyan játékos aki a kapu előterében próbálja hasznosítani a hozzá kerülő labdákat.
Carlao helyébe a vezetőség a 31 éves spanyol Miguel Angel Molinát hozta, aki egykoron a Sepsiszentgyörgy Sepsi Futsalt (Molina korábban a spanyol FS Cormesa, FS Laguna, FS Vila-Seca és a FS Salou játékosa is volt), utoljára pedig a Román Kupa-győztes Dévai Autobergamo együttesét erősítette.
A régi játékosok közül  Bogdan Covaci, Vlad Țipău, Răzvan Cătinean  és Vasile Moldovan kapusok, illetve Csoma Alpár (utóbbi kettő felépülési időszakát tölti) maradnak a csapatnál. Nicuşan a minap kijelentette, a következő időszakban elsősorban a helyi fiatalokra alapoznak, így többen az U19-s együttesből felkerülnek a felnőttekhez, valamint visszatérnek az előző idényben kölcsönbe adott teremlabdarúgók is.
Nicușan azt is megjegyezte, hogy fontosnak tartják az utánpótlás-nevelést, jelenleg tehetséges, 14 és 25 év közötti fiatalokat keresnek Marosvásárhelyen (válogatást is fognak szervezni) és az országban, akik az ifjúsági és a felnőtt együtteshez kerülnek, de nem kizárt, hogy az új élvonalbeli idényre két-három tapasztalt teremlabdarúgót is igazoljanak.  
Július utolsó hetében tartották a csapatgyülekezőt, augusztusban a keret 7–10 napos edzőtáborban vesz részt. A bajnokság várhatóan szeptember elején kezdődik, de az együttes számára már augusztus végén rajtol a szezon a Dévai Autobergamo elleni Szuperkupa-találkozóval.
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni székházában nemrég kisorsolták az UEFA Futsal Kupa 2016–2017-es idényének selejtezőkörét és főcsoportjait. A legutóbbi román bajnok Marosvásárhelyi City’us a második kalapból került ki, és a 6. főcsoportba kapott besorolást, amelyben ellenfelei a tornaházigazda cseh ERA Pack Chrudim, a szlovák Pinerola Bratislava és az A selejtező csoport győztese lesznek. Utóbbi négyesben a ciprusi Apoel Nicosia, az örmény ASUE Jereván, a dán Futsal Gentofte és a svájci Futsal Maniacs szerepel. A főcsoportban a City’us a csehországi Chrudimban játszik október 11. és 16. között, míg a selejtező csoportok találkozóira augusztus 16. és 21. között kerül sor.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 783

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.