Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Ígéretes a jövő, de sajnos minden az anyagiakon múlik

Központ március 28, 2013 Sport

gallÍgéretes a jövő, de sajnos minden az anyagiakon múlik

– Interjú ifj. Gáll Károly gyorskorcsolyaedzővel –

Ifjabb Gáll Károly sikeres és elismert edző, az utóbbi három évtized során olyan tehetséges, többszörös országos bajnokok, nemzetközi szinten is kiváló eredményeket elért vásárhelyi korisok kerültek ki a keze alól, mint a Antal Emese (aki Ausztriában telepedett le, s ott is jó eredményeket ért el), Máthé Tibor (Coros Vasile edző felfedezettje, Kanadába emigrált), Cseh Edmond (jelenleg Svédországban él), Madarász Csaba, Szathmári Ibolya (Magyarországon alapított családot), Jakab Andrea (ugyancsak Coros Vasile felfedezettje), Daniela Oltean, Pop Cornel, Rus Hendrix, Duka Szilárd, stb. Gáll mester odaadással gyakorolja hivatását, tudását igyekszik átadni tanítványainak, akik sikert sikerre halmozva hálálják ezt meg neki.

Az utóbbi évek egyik legtehetségesebb korisával, Oltean Danielával és a jövő ígéretes képviselőjével, Molnár Annával külföldi versenyeken vettek részt. A gyorskorcsolyázás őshazájának számító Hollandiában és Németországban, a felkészülés mellett rangos nemzetközi versenyeken is megmutatták tudásukat. Gáll Károly készségesen válaszolt kérdéseinkre:


– Március 15-én ért véget hivatalosan a korcsolyaszezon, amelynek során Oltean Danielával Németországban és Hollandiában Világkupa versenyeken és Európa bajnokságon is részt vettek. Hogyan értékeli az elmúlt 4-5 hónap eredményeit?

oltean_daniela

– Mivel a Mureşul klub vezetősége bizalmat szavazott nekünk, szeptember 24-e és január 28-a között a német gyorskorcsolyázás központjában, Inzellben voltunk egy 129 napos felkészítőn, amelynek fő célja a Heerenveen-i gyorskorcsolya EB-n való részvétel volt.

Novemberig bíztatóak voltak Daniela eredményei, de a Heerenveen-i Világkupa előtt sajnos megsérült, a bal térdének meniszkuszával meg kellett műteni. Tehát november 19-e és december 17-e között inaktív volt, két hétig feküdt, aztán újabb két hetes rekuperációs folyamat következett, majd az egészségi állapotának megfelelő felkészülésen vett részt az EB előtt.    


– Milyen mezőnyben indult az Európa-bajnokságon a sérüléséből felépült Oltean Daniela?

– A mezőny nagyon erős volt, kiválóan felkészült versenyzők indultak. Gondoljunk csak arra, hogy mi a nyár folyamán az erőnléti edzésekre fektettük a hangsúlyt, majd szeptember vége felé léptünk jégre, míg más versenyzők már hetekkel korábban a jégen folytatták a felkészülést, Daniela még műtéten is átesett időközben.

Az ő erőssége a 3000 méter, ahol 4,25-öt futott az EB-n, meg a Világkupán is (habár akkor már fájt a térde), pedig már volt neki 4,10-es időeredménye is.

Az 500 méteren 25., az 1500 méteres távon 22. lett, míg a 3000 méteren 20.-nak futott be, ami az összetettben a 23. helyet jelentette.


– Milyen más versenyeken indultak a Mureşul korcsolyázói?

gall2

– Szintén Inzellben tartották meg az ősz folyamán a sprint országos bajnokságot, ahol Oltean az első lett. A gyermek országos bajnokságon a tehetséges marosvásárhelyi Molnár Anna a 2. lett, míg a Román-kupán első helyezést ért el. Egyébként ő a klub egyik jövőbeli reménysége, akár Papp András, Szabados Edina, Lupei Corina, Marc Maria, Oroian Cristina, akikről garantálom, hogy hallani fognak a jövőben.


– Talán nem ártana néhány szót ejteni az anyagiakról is.

– A klub évi büdzséje 30000 lej (kb. 6000 euró), amit mi mind elköltöttünk, sőt még annál is többet. Gondoljuk csak el, hogy az útiköltségek, a vízum beszerzése, a jégdíj, a szállás, a napi koszt mind pénzbe került. Két személyre a szállás éjszakánként 30 euró, a napi étkezés 10 euró volt, a jégdíj egy hónapra kb. 180 euró. Ide kell számítani az Oltean sérülése utáni műtétet, ami 1500 euróba került, s amit a biztosító még mindig nem fizetett ki…

Nem beszélve arról, hogy a Molnár Anna versenyeken való részvételével kapcsolatos költségeket a szülei állták.

Manapság nagyon nehéz szponzorokat találni, nem úgy, mint 3-4 évvel korábban, amikor 10-15 gyermeket kivihettem Németországba felkészülésre. Most örvendünk, hogy a klub meg a szakszövetség a lehetőségeknek megfelelően támogat.

Nagyon várjuk, hogy elkészüljön végre a vásárhelyi jégcsarnok, amely főleg a rövidpályás gyorskorcsolyázók (short track) számára biztosítana ideális felkészülési lehetőséget.


– Az utóbbi három évtized során ön is, akárcsak atyja, id. Gáll Károly számos sikeres korcsolyázót nevelt, akik mind hazai, mind nemzetközi szinten jó eredményeket értek. Tartja-e velük a kapcsolatot?

– Antal Emesével, amint alkalom nyílik rá, találkozunk. Máthé Tibi egy Calgaryban rendezett világverseny alkalmával anyagilag is támogatta a román futókorcsolya válogatottat. Ő egyébként családostul Vancouverbe költözött, ahol sikeres vállalkozó. Büszke vagyok rájuk, és azon sikeres egykori tanítványaimra, akik jó eredményeket értek el az évek során.


– Milyen célokat tűzött ki Oltean Danielanak, mármint ami jövőbeli felkészülését, világversenyeken való részvételét illeti?

– Mindig is szerettem magasra állítani a lécet. Idén már augusztusban szeretnénk kijutni a jégre, s majd a Calgaryban és Salt Lake Cityben sorra kerülő Világkupán megpróbáljuk elérni a kvalifikációs eredményeket, ami a 2014-es oroszországi XXII. Téli Olimpián való részvételt jelentené.

Tudjuk, hogy minden a pénzhez vezet vissza, de reméljük, hogy közös célunk valóra válhat.


Id. Gáll Károly, a jeles előd, akire felnézhet mindenki,
akinek valaha köze volt a korcsolyasporthoz


Id. Gáll Károly volt a talán legismertebb gyorskorcsolyázónk, majd edzőnk, aki több mint 20 éven keresztül (1929-től-1949-ig) képviselte sikerrel az MSE színeit, és 1934-ben 500 m-en felállított országos csúcsa (49,2 mp) 22 évig nem talált megdöntőre.

1951-től 1977-ig magas szinten edzősködött. Az eltelt 26 év alatt harminchét tanítványa összesen 52 országos bajnoki címet szerzett, s közülük tíz lány és kilenc fiú a válogatottságig vitte (görkorcsolyával megspékelve).


Az ő kezei alól került ki:

Mayer Sándor, aki 1952-ben ifjúsági abszolút bajnok (1500,2500 és 3000 m-en), Porkoláb László, aki 1954-ben a 15-16 évesek csoportjában, 500 m-en 58,3 másodperces idővel országos bajnok, Farkas Éva, aki 1956-ban nyert országos bajnokságot és majdnem tíz éven keresztül uralta a női mezőnyt. Továbbá hasonlóan sikeres volt Székely Zoltán, Máthé Mária, Laurenţiu Eleonora, Papp István, Csíki Lajos, Coroş Vasile (városunk eddigi egyetlen olyan korcsolyázója, aki részt vehetett az 1980-as, Lake Placid-i Téli Olimpián), Cardaş Liana, Fokt László, Bakos Attila, Fokt Éva, Ifj. Gáll Károly, Giliga Enikő stb.

Id. Gáll Károly jó értelemben vett konoksága és aszkétizmusa, a korcsolyasport iránti szeretete megfertőzte az ifjabb Gáll Károlyt, aki hasonló sikerrel nevelte és neveli a korcsolya ifjú szerelmeseit.


Share Button
Ennyien olvasták: 970

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.