Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Isten háta mögül a csúcsra

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 20, 2015 Sport

Bogati Arpad-1

Erdély szülötte, a Szászrégen melletti Peteléből Győrbe elszármazott Bogáti Árpád idén nyáron IBFF verziójú Masters testépítő világbajnoki címet szerzett a dél-szlovéniai Koperban, egy Adriai tengerparton fekvő festői kisvárosban, a gladiátor arénára emlékeztető árkádokkal övezett tavernában megrendezett eseményen. Árpi élete legkiválóbb versenyformájával lépett színpadra, és bár testsúlyra 20-30 kg-mal is felülmúlták ellenfelei, arányokban, minőségben, izomérettségben, definiáltságban verhetetlen volt június 21-én, a verseny napján. Az erdélyi testépítő bajnok kimagasló sportsikerhez vezető életútja göröngyös, akadályokkal tarkított volt, talán épp ezért a lelki és erkölcsi elégtétel is nagyobb, mintha egyszerű sétagalopp repítette volna a csúcsra.

Bogati Arpad-4

Jóllehet Bogátit Szászrégenben anyakönyvelték, de valójában a Beresztelke közelében lévő Beng állatfarmon látta meg a napvilágot.
Vadregényes környezetben nőtt fel a vadon gyermekeként, idővel viharvert kölyök vált belőle, amit az élete folyamán bőségesen kamatoztatott. (Egyszer egy csúnya lábgombát – amely már elevenre nyúzta a lábfejét és semmilyen kenőcs, antibiotikum, bőrgyógyászati segítség nem gyógyított meg – háztartási sósavval irtott ki egy szempillantás alatt, amit nemes egyszerűséggel ráöntött a sebes felületre. Sistergett a lábfeje és embertelen kínokat élt át egy perc alatt, ami örökkévalóságnak tűnt, de azóta környezetéből is menekül az amúgy makacs bőrgomba.)

Bogati Arpad-3

Már Szászrégenben belekóstolt a testépítés alapjaiba, de számottevő sportolói sikereket magyarhonban ért el. A kilencvenes évek közepén kezdte a versenyzést, és azóta számtalan nemzeti és nemzetközi dobogós helyezést szerzett. Kirobbanó eredményeire negyvenhárom éves koráig kellett várnia, amikor végre idén nyáron két szövetség világbajnokságán is a dobogóra állhatott. Napjaink egyik legerősebb szövetségénél, az NAC világbajnokságon Varsóban a dobogó második fokára állhatott azonos pontszámmal a győztessel (a mai napig furcsa és érthetetlen, hogy milyen megítélés alapján hozta ezt a döntést a szövetség?!), majd következett sportpályafutása megkoronázása, a bevezetőben említett szlovéniai világbajnoki cím elhódítása.

Bogati Arpad-2

Bogáti életvitele egybefonódik a sporttal. Már tizenhárom éve vezeti a saját fitnesztermét egy magyarországi kisvárosban, a Győrtől harminc kilométerre fekvő Csornán, ahol óriási tisztelet övezi. Érdemes megemlíteni, hogy a sport népszerűsítése céljából itt már fél tucat nemzetközi versenyt is rendezett az elmúlt évek során és elmondása szerint tovább szeretné erősíteni a test­építést ebben a régióban.

Bogáti Árpád nagybátyja a köbölkúti születésű Lakatos „Múmia” Mihály, aki korábban nyert már testépítő világbajnoki címet. Pályafutása Marosvásárhelyen kezdődött a hajdani Constructorul termében. Lakatos párja viszont a városunkból Győrbe elszármazott Palecian Judit, aki 2002-ben és 2003-ban kétszer is profi ökölvívó világbajnokságot, 2014-ben pedig negyvenkét évesen öt különböző világszövetségnél fitnesz világbajnoki címét nyerte. Ez azért is érdekes, hiszen talán a világon egyedülálló eset, hogy egy családban három világbajnok sportoló éljen és külön büszkeség számunkra, hogy valamennyien Erdély szülöttei.

Bogáti életútja ékesen bizonyítja, hogy kellő alázattal, akaraterővel, kitartással és elhivatottságból indíttatva lehe­tetlennek hitt akadályokat is leküzdhetünk.

Share Button
Ennyien olvasták: 1950

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.