Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

IX. Kárpát-Haza Labdarúgótorna Diósdon

Czimbalmos Ferenc-Attila december 15, 2018 Sport

Az idén is Diósdon került sor az immár hagyományos, kilencedik alkalommal megrendezett Kárpát-Haza Labdarúgó-tornára – amely a Kárpát-medence legnagyobb amatőr teremlabdarúgó-bajnokságává vált.

Jelenet a Szekelykeresztúr-Csíkmenasági Fenyő mérkőzésből

A megmérettetésen 44 csapat közel 600 játékosa mérte össze tudását, az együttesek két pályán párhuzamosan játszottak: a 18-40 év közöttiek az Autonómia Kupáért szálltak versenybe, a 40 év felettiek pedig a Székelyföldért Kupáért küzdöttek.

Az eseményen Maros megyét a 40 év feletti bajnokságban a tavalyi tornagyőztes Marosvásárhelyi Öregfiúk alakulatán kívül a Pressing, azaz a vásárhelyi újságírók csapata, valamint a Gernyeszegi Öregfiúk és a Marosszentgyörgyi Sárkányok együttese képviselte.

A rendezvény elején Bogó László polgármester köszöntötte a résztvevő együtteseket, a meghívott vendégeket, Berszán Lajos kanonokot, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum alapítóját, a torna támogatóját, Szász Jenőt, a Nemzetistratégiai Intézet elnökét, a rendezőket, a Székelyföldért Társaság részéről Incze Árpád elnököt, valamint a helyszínt adó DNS részéről Incze Attilát.
A polgármester – aki örömét fejezte ki, hogy Diósd polgármestereként újra itt üdvözölheti ezt a remek tornát, mely megmutatja a sporton keresztül is az összefogást, az együtt gondolkodást és a közös érzést, a szülőföld szeretetét – régi magyar szokás szerint almaszeletekkel kínálta a vendégeket és résztvevőket, hangoztatván, ahogyan a szeletek teszik ki az almát, úgy alkotunk mi is együtt, egy egységet, ugyanis a Kárpát-medencében élő magyarok sorsa közös.
,,Hajrá magyarok, hajrá Székelyföld”- mondta Eperjes Károly színművész, aki vidéki útját megszakítva jött el az ünnepségre, hogy üdvözölje és lelkesítse az alakulatokat. Vikidál Gyula közös éneklésre hívott mindenkit, s zengett vele a P. Mobil száma, a „Menj tovább!”. Reviczky Gábor színművész Radnóti Miklós „Nem tudhatom…” című versét szavalta el.

A rendezvény egyik meghívottja Vikidál Gyula volt

Szász Jenő a Nemzetstratégiai Intézet vezetője beszédében külön üdvözölte a kárpátaljai csapatot, mivel most nekik talán a legnehezebb a sorsuk, mégis eljöttek a tornára, sőt a lengyel vendégegyüttest köszöntő mondatait is nagy taps fogadta. Berszán Lajos kanonok, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum alapítója megáldotta a tornát, s a közös imádság után Dizseri András műsorvezető kérésére a jelenlévők, a diósdi általános iskolások kórusával, s tanáruk vezényletével közösen elénekelték a Székely Himnuszt.

Készülődnek a csapatok a rendezvényre

A sportesemény főszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), társszervezői pedig a Diósdi Nonprofit Sportközpont, valamint a Székelyföldért Társaság, fővédnöke pedig Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Maros megyét négy csapat képviselte

A 40 év felettiek bajnokságában Maros megyéből a Marosvásárhelyi Öregfiúk, a Pressing-sajtócsapat, valamint a Gernyeszegi Öregfiúk és a Marosszentgyörgyi Sárkányok old-boys együttese játszott.

Marosvásárhelyi Öregfiúk

A rendkívül színvonalas tornán – amelyen a csapatok zömét több egykori labdarúgó erősített – , tavalyi tornagyőztes a Marosvásárhelyi Öregfiúk az 5. helyen végeztek, miután a csoportmérkőzések során két győzelmet (3-1 az Erdővidék és 4-0 a Nagykaposi Leányálom ellen), egy döntetlent (1-1a Kerepesi Székely Kör) és egy vereséget (0-2 a Diósdi Székelyek ellen) sikerült összehozniuk, viszont a negyeddöntőben 1-1-es döntetlent játszottak a 2X10 perces játékidőben a későbbi bajnok Székelykeresztúr ellen, de büntetőkkel 0-2 arányban alulmaradtak.

Pressing Marosvásárhely

A második Maros megyei együttes, amely kijutott a csoportból az a gernyeszegiek öregfiúk alakulata, de ők is vereséget szenvedtek (0-4) a negyeddöntőben, így összesítésben a 8. helyet érték el.

A Pressingnek a 6 pont mellett mindössze még egy pontra lett volna szüksége, hogy kijusson a csoportból (4-0 a Váradért B.T. és 1-0 a Hejj hejj Udvarhely, ugyanakkor 0-1 a Gernyeszeg és 1-2 a Beregvidékkel szemben), a marosszentgyörgyiek is csak harmadikként végeztek a csoportban (csak az első két együttes jutott tovább), így nem vehettek részt a folytatásban.

Kik futballoztak a négy Maros megyei csapatban?

Marosvásárhelyi Öregfiúk

Asztalos Csaba és Czimbalmos Ferenc-kapusok; Daróczi László (csk.), Csizmás Jenő, Veres József, Ördögh Attila, György István, Nagy Péter, Robert Profir, Lokodi László, Henter Attila és Varga Levente-mezőnyjátékosok. Edző: Böjte Attila és Tolvaj József (ő utolsó pillanatban, közbejött objektív ok miatt nem utazhatott a csapattal).

Gernyeszegi Öregfiúk

Kádár György-kapus; Orbán Zoltán (csk.), Berekméri János, Kocsis István, Kurcsi István, Kádár Ferenc, Szávuly Csaba, Berekméri Barna (Détári), Berekméri András, Márton Sándor, Ivácsony József, Budai Barna és Zsigmond Csaba-mezőnyjátékosok.

Pressing Marosvásárhely

Szucher Ervin-kapus (csk.); Bögözi Attila, Karácsonyi Zsigmond, Szöllősi László, Kádár Zoltán, Csorbai Lóránd, Emil Moldovan, Enyedi Csaba és Sipos Árpád-mezőnyjátékosok.

Diósdon egymásra talált az egykori AS Armata hajdani játékosai, Marton Sándor, Both Gyuri, Szöllősi László és Sipos Árpád

Marosszentgyörgyi Sárkányok

Marin Bosa-kapus; Plájás Csaba, Osváth Csaba, Molnár Sándor, Balázs István, Mihály Csaba, Tóth József, Kozi Zoltán, Varga Tibor (csk.), Varga János (Baja), Tóth Barna és Hunyadi László (mindkettő Szentendre)-mezőnyjátékosok. Érdekességként említhető meg, hogy az utóbbi három játékos marosvásárhelyi illetőségű.

Székelykeresztúr nyerte a Székelyföldért Kupát, viszont…

A döntőben a Marosvásárhelyi Öregfiúkat a negyeddöntőben búcsúztató Székelykeresztúr hálóőrének, a 155-szörös román válogatottsággal büszkélkedő Klein László kiváló teljesítményének köszönhetően győzte le a döntőben büntetők után az Ilyés Róbertet is soraiba tudó Csíkmenasági Fenyőt, és így tornagyőztesek lettek. Viszont a rendezvényen a legszebb és legösszeszokottabb játékot Ilyés csapata produkálta.

A torna gólkirálya Ilyés Róbert lett, míg a legjobb kapus címet a székelykeresztúriak 42 éves hálóőre, Klein László szerezte meg, aki egykoron négy bajnoki címet és 4 Románia Kupa-győzelmet is szerzett a Marosvásárhelyi City’us színeiben. A két egykori élsportoló társaival együtt újra bebizonyította, hogy az öregfiúk nem vén fiúk, és még mindig jól bűvölik a lasztit…

Nyilatkozatok

Ilyés Róbert (Csíkmenasági Fenyő), a torna gólkirálya:

,,Egy hosszú, profi futballkarrier után eljött az idő számomra, hogy végre ki tudjam használni a szabadidőm, és a barátaimmal is parolázzak, most úgy érzem, hogy rájuk is tudok szakítani szabadidőt, amelyre a labdarúgói pályafutásom során nem mindig volt alkalom. Úgy is fogalmazhatok, hogy a profi futballt az örömfoci követi az életemben, hiszen a futball még meneget, ugyanakkor amatőrökkel játszani élvezet és élmény számomra, főleg, ha barátokkal állunk fel a pályára, s utána egy sör mellett a játékról beszélgethetünk. Ez számomra ajándék a hosszú sportpályafutásom után.”

Klein László (Székelykeresztúr), a torna legjobb kapusa:

,,Baráti körrel jöttem, ezekkel a srácokkal együtt nőttünk fel a focipályán. Nem hagyjuk el magunkat, még ha rohamosan telnek is az évek, sőt évente részt veszünk az együttessel a diósdi futballtornán.”

Czimbalmos Ferenc

Egykori vásárhelyiek is szurkoltak a marosvásárhelyieknek

A tornára szurkolóként ellátogatott a jelenleg Pest megyében élő Both Gyuri (Mobra), az AS Armata hajdani kiváló labdarúgója, aki meglátogatta egykori csapattársait, barátait: a Pressing doyenjét, Szöllősi Lászlót, a tornán ugyancsak a Pressinget erősítő Sipos Árpádot (aki az ASA-nál és a Metalotehnikánál játszott), valamint a gernyeszegiek egyik legjobbját, a szintén ASA-s majd Metalotehnikás Márton Sándort. Az idén nyugdíjassá vált egykori marosvásárhelyi közönségkedvenc, a 65 éves Both szívesen beszélt Vásárhelyről, a barátairól és az ASA-ról is:

A vásárhelyieknek drukkolt Both Gyuri és Mátyás Sándor is

– A tavaly is meglátogattam a diósdi tornán részt vevő vásárhelyieket, amely jó érzéssel töltött el. Mindenképpen Marosvásárhelyt tekintem otthonomnak, hiszen ott éltem le életem legszebb éveit, a legtöbb barátom is ott van. De azért a székelységben is sok barátom él, akárcsak a nagyvilágban. Kiváló éveket töltöttem az ASA-nál, jól esett, hogy a szurkolók szerettek minket, labdarúgókat – mondta el Both Gyuri.

Both mellett az egykori marosvásárhelyi Locomotiva, az ASA-Mureșul, majd a brassói Dinamo, aztán a bákói Dinamo volt labdarúgója, a Szegeden élő Publik Antal is ellátogatott a futballtornára szurkolni, de a marosvásárhelyiek szurkolója volt még Ignácz Sándor (ex-Transportul) egykori labdarúgó, Benedek Márton hajdani vásárhelyi kézilabdázó és Mátyás Sándor valamikori kispályás labdarúgó is.

Megemlíthető, hogy a jelenleg költő és versmondó 82 éves Anti bácsi 1967-ben tagja volt az A-osztályba feljutó ASA-Mureșul együttesének ahol csapattársai voltak többek közt Sólyom, Tâmpănaru, Czakó és Sikó is.

Share Button
Ennyien olvasták: 1281

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.