Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

IX. Olympikus Kupa Marosvásárhelyen: Akiknek a fogyatékosság nem akadály

Czimbalmos Ferenc-Attila október 8, 2015 Sport

olimpikon 2

A helyi Olympikus sportklub tízedik születésnapját ünnepelte a minap, mely alkalomból megszervezték a mozgáskorlátozott személyek számára a kilencedik Olympikus-kupát, amelyre október 3-án, szombaton került sor a vásárhelyi Serafim Duicu Általános Iskola sporttermében.  Kerekesszékben is lehet táncolni, sőt még sportolni is, amit be is bizonyítottak a mozgáskorlátozottak a már hagyománnyá vált Olympikus Kupán, ahol a sportvetélkedőkön kerekes székes gyorsasági versenyben, asztaliteniszben, sakkban, backgammonban (táblé), szkanderbergben és dartsban mérhették össze tudásukat a résztvevők, de célba dobást is rendeztek.

olimpikon 4

olimpikon 3

Este 7 órakor a Maros Művészegyüttes termében kulturális műsorral összekötött zenés-táncos rendezvényre került sor, amelyen fellépett a budapesti Para Dance és a marosvásárhelyi Olympikus Mixt tánccsoport, emellett énekelt a püspökladányi Borsy Ádám és a szászrégeni Rafi Krisztina mozgássérült kislány, ugyanakkor Máthé Dalma verseket szavalt.

A sportklubról és a kupáról Soós Zsigmond, az Olympikus sportklub elnöke a következőket tartotta érdemesnek elmondani:
– Örvendetes, hogy már 10. éve létezik az Olympikus sportklub. Évről évre sikeresen rendezzük meg az Olympikus Kupát, amelyre az idén is szép számmal jöttek el mozgáskorlátozott személyek (Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Beszterce, Nagyvárad, Kolozsvár és Budapest), akik a sportrendezvényeinken és a délutáni, zenés-táncos előadáson vettek részt. Tulajdonképpen az Olympikus kupákon nem is az eredmények a fontosak, hiszen egy ilyen méretű rendezvényen mindenki győztes és elismerésben részesül – mondta a szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport sporttanára.

olimpikon 1Jancsó István, az Olympikus klub alelnöke így összegezett a kupa célkitűzéséről:
– Az Olympikusnak az a célja, hogy a mozgáskorlátozottakat és a fogyatékkal rendelkező személyeket évről-évre bevonja a sporttevékenységekbe, ez részben rehabilitáció is számukra, alkalom arra, hogy mindenki felfedezhesse saját stílusát, képességeit, azt, hogy mit tud nyújtani egy olyan sportágban, amit szívesen gyakorol. Dicséretes mindenik résztvevő elszántsága, akarata, hiszen elfogadták, hogy ilyen lett a sorsuk, így kell élniük, de soha nem adják fel a reményt, és mindent elkövetnek, hogy harcoljanak sorsukkal az életük végéig. Hát ez az, amire azt mondják, hogy életlecke a javából…–jegyezte meg Jancsó.

A 32 éves Mészáros Gabriella, a Para Dance Company egyik alapító tagja, a kerekesszékes gyorsasági verseny egyik győztese mozgássérült és látássérült is, hat éves korában gerincvelő-sorvadás miatt került kerekesszékbe. Látásának majdnem teljes elvesztése ellenére, elszántságának és rendkívüli akaraterejének köszönhetően, fiatal nőként kényszerült arra, hogy újrakezdje életét. Gabi ezúttal a speciálisan betanított labrador őrző-védő kutyája, Szemi nélkül jött a rendezvényre:

olimpikon 7

– A kutyámat – a vakvezetőmet – most nem hoztam magammal, ő jelenleg a szüleimnél van elszállásolva. Én amúgy a harmadik alkalommal vagyok jelen az Olympikus Kupán a Para Dance Company színeiben. Most is, mint minden alkalommal, jól érzem magam itt, hiszen találkozhatok a jó ismerőseimmel, barátaimmal, akikkel alkalmunk adódik sportágakat is kipróbálni. Velük csak az Olympikus kupák alkalmával szoktunk találkozni. A kerekesszékes gyorsasági próbán vettem részt, de a dartsot is kipróbáltam, mindamellett, hogy látássérült is vagyok – összegezett Gabriella.

olimpikon 6

Borsi Ádám, aki a Csillag születik 2009-es kiadásán lett ismert:
– Őszintén nem tudom, hogy hányadik alkalommal veszek részt az Olympikus kupán, de jó érzés találkozni a társakkal, akikkel tartom a kapcsolatot. Asztaliteniszeztem és dartsoztam, délután meg énekelni is fogok. A legfontosabb számunkra a részvétel, a mozgás, és főleg az, hogy jól érezzük magunkat – mondta el Ádám.

olimpikon 5

Az események bárkit rádöbbenthetnek arra, hogy a sportvetélkedőkön elért eredményekkel és a tánccal, a fogyatékkal élő személyek ismételten megmutatják, hogy a kerekesszékbe kényszerült ember is képes teljes életet élni, fizikai korlátait legyőzve értékes, maradandó művészi alkotást létrehozni, a közönség számára szórakoztató produkciót nyújtani.

Share Button
Ennyien olvasták: 1183

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.