Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Jelenleg is sikeresek a marosvásárhelyi evezősök

Czimbalmos Ferenc-Attila május 11, 2018 Sport

A kajak-kenu is, mint annyi más sportág, egykoron hagyományokkal rendelkezett városunkban. Mi több, az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évekig több vásárhelyi egyesület indított kajak-kenu szakosztályt, a sportolóik számos alkalommal remekeltek hazai és nemzetközi versenyeken.

Jelenleg Marosvásárhelyen mindössze egy evező szakosztály működik a Maros SK keretén belül, ahol Claudia Balint tanítványai a mostoha hazai körülmények ellenéren is jó eredményeket érnek el a hazai megmérettetéseken: április második felében kilenc éremmel tértek haza a Maros Sportklub evezősei a Temesváron lebonyolított felnőtt és ifjúsági országos bajnokságról. A párosok versenyében szerezték a legtöbb érmet: egy arany-, három ezüst- és öt bronzérem került a tarsolyukba.

Kik azok az evezősök, akik remekeltek Temesváron?

A Maros SK versenyzőinek egyetlen aranyérmét az ifjúsági korosztályban Bogdan Gorea és Sebastian Ignat szerezték a férfi kajak páros versenyében, de ebben a versenyszámban a dobogóra kizárólag a vásárhelyi sportklub sportolói állhattak fel: a második helyen Adrian Oltean és Vasile Natea, a harmadikon Marian Șuteu és Raul Rusu végeztek. Az ifjúságiaknál Sebastian Ignat és Bogdan Gorea még egy második helyet is magukénak tudhattak, sőt a felnőttek között a harmadik helyen értek célba. Továbbá Vasile Natea és Adrian Oltean még egy harmadik helyet szereztek. Két érmet nyert Maria Milăşan, aki a felnőttek és az ifjúságiak női kenu egyes versenyében is a harmadik lett, de ugyancsak abban a kategóriában Ancuța Ungureanu a második lett az ifjúságiak mezőnyében.
A Maros SK színeiben versenyző evezősök egy hónappal az országos bajnokság előtt a Karácsonkőn (Piatra Neamțon) tartott ergométeres bajnokságon négy érmet (két arany, egy ezüst, egy bronz) szereztek.
Amúgy a Bega-folyón sorra került temesvári versenyen a 18 hazai klub 247 evezőse 22 próbán versenyzett 103 csapatba tömörülve.

Egykoron megyei kajak-kenu versenyeket is tartottak

1959–1984 között az akkori megyei Sporthivatal (elnök Csipkés Zsigmond) támogatásával évente megtartották a Maros Kupa elnevezésű evezőversenyt, amelyen Maros megye összes klubjának a kajak és kenu szakosztálya vett részt.
A hajdani helyi Avântul SE 1951-ben a helyi tanács támogatásával, 25 résztvevővel evezőversenyt szervezett Marosvásárhely és Arad között a Maroson, ugyanakkor 1961-1964 között különböző vízi járművekkel evező kirándulásokat is szerveztek Vásárhely és Lipova között, amelyeken többek közt dr. Gáspár István, Gedeon Zoltán, Gedeon Ilona, Nagy Gábor, Ferenc Béla és Csipkés Zsigmond is részt vett Marosvásárhelyről.

Kik voltak Maros megye legismertebb evezősei?

Az évek során sok sikeres kajakozója és kenusa volt városunknak.
Marosvásárhely legelső kajakozó világbajnoka Crisanda Popa volt, aki 1997-ben szerzett világbajnoki címet a belgiumi Hazewinkelben a Maros SK versenyzőjeként a román női ifjúsági 8+1-es csapat tagjaként, de a szászrégeni születésű, Claudia Balint által edzett Barabás (Mironcic) Enikő és Raluca Uleșan 2002-ben a litvániai Trakaiban lett világbajnok szintén a 8+1-es csapattal.
A Kolozs megyei születésű Răzvan Suciu (Maros SK), miután 2001-ben Németországban lett háromszoros Balkán-bajnok, aztán 2001-ben a duisburgi vb-n diadalmaskodott, majd 2002-ben a trakai-i (Litvánia) világbajnokságon is aranyérmet szerzett a Maros SK versenyzőjeként a férfi 8+1-es csapat tagjaként, ugyanakkor a 31 éves Câmpulung Muscel-i Simona Moroșan (Maros SK) evezős 2004-ben a spanyolországi Banyolesban lett világbajnok a női 8+1-es alakulat tagjaként, amit egy évvel korábban már megismételt, szintén a Maros SK versenyzőjeként.
Mellettük egykoron ismert és híres kajakozók és kenuzók voltak Maros megyében többek közt Székely Mária (1960), Gál Győző (1972–1980), Maria Manda (1983), Zoria Bănceu (1985), Angela Uleşan (1985), Nadia Lung (1989–1991), Kurcsi András és Duka Ernő (1990) és Claudia Ceferin (1995) is.
Egyébként Claudia Balint marosvásárhelyi kajakozó és kenuzó több tanítványa is világbajnok lett, így Stelian Suciu, Raluca Uleşan, Mironcic (Barabás) Enikő, Simona Moroşan, Cosmin Cuciurean, Ionela Moisa, Ionuţ Moisa és Constantin Cristi Hârgău is a kezei közül kerültek ki, majd a világ legjobbjaiként voltak számon tartva.

Az alsó gát szomszédságában a Maros ezen szakaszán tartják a Maros SK evezősei a fizikai és a vízi edzéseket

A Vikendtelepen ezen a helyen volt a Maros SK fészere amit 1984-ben bontottak le

Hogyan tovább?

A „vásárhelyi vízi sportok” alatt jelen esetben a kajak-kenut értem, de ide sorolhatjuk többek közt az úszást meg a vízilabdát is, amelyek még
Jelenleg Maros megyében mindössze egy kajak és kenu szakosztállyal rendelkező sportklub, a Maros SK létezik, ahol a mostoha körülmények ellenére Claudia Balint tanítványai sorra bizonyítanak a különféle hazai megmérettetéseken. A klub sportolóinak nagy előnye, hogy a klub székhelyétől pár száz méterre folyik a Maros, ahol az edzéseket tartják.
Reméljük, hogy ezt a lehetőséget mindig is kihasználhatják a helyi evezősök, hiszen hazánk minden idők legsikeresebb kajakosai és kenusai főleg olyan helységekből kerültek ki, vagy olyan helységek klubjainak voltak tagjai, ahol vízi lehetőségek vannak, mint például Temesvár, Orsova, Konstanca, Bukarest, Marosvásárhely stb.

A Vikendtelepen a csónakázó mai napig is Vikend kajakozó tónak van elnevezve a tábla szerint

 

 


A vásárhelyi evezés történetéről Klubok, evező szakosztályok Marosvásárhelyen az évek során

  • 1935-ben jön létre a víkendtelepi csónakázómedence, ahol 1941-ben kialakítanak egy fészert az evezősök számára. A Hétfák szomszédságfában, a Maroson lévő Szigeten is fészert hoznak létre a Gyerekek SE számára.
  • 1950-ben az egykori Simó Géza (jelenleg Mobex) klubja, a Lendület SE (Avântul) kajakozó és kenuzó szakosztályt indít (edző: Fülöp Antal), aztán 1953-ban a víkendtelepi fészert megnagyobbítják, azaz öltözőket és a csónakoknak műhelyt alakítanak ki.
  • 1954-ben a helyi Voinţa SE keretén belül megalakult a kajak és kenu szakosztály (edző: Bordi Árpád), majd nyolc év múlva az megszűnik, a csónakok pedig az aradi Voinţa SE-hez kerülnek. 1961-ben Szászrégenben a Lendület SE is indít evezőszakosztályt (edző: Varga László).
  • 1958-1960 között a Voinţa SE csónakoknak való fészerrel, erőteremmel és komppal egybekötött nyaralót épít, 1961-1962-ben a Bolyai Farkas Elméleti Líceum is fészerrel rendelkezett, majd műhelyt és nyaralót épít a Víkendtelepen. 1963-ban a Jövő SE keretén belül Gagyi Lajos edző tevékenységekor megjelenik a kajakozó szakosztály, amely 1969-ben szűnik meg.
  • 1966-1968 között korszerűsítik a Víkendtelepet, majd 1978-ban befejezik az új gát (alsó gát) építését a Maroson, ahol nagy felületű, csaknem teljesen álló vízfelületet hoznak létre (mintegy 1800 méter hosszú és 80-100 méter széles, 2-6 méter mély), ahol jelenleg is a kajak- és kenuedzéseket és versenyeket szervezi a Maros SE.
  • 1979-ben a Bolyai Farkas Elméleti Líceum is létrehoz kajak szakosztályt Bandi Tibor edzővel az élen, de tiszavirág életű lesz, hiszen 1983-ban megszűnik.
  • 1982-ben a Hidrotehnika SE alapít kajak szakosztályt (edző: Emil Mircea), majd 1984-ben kenu szakosztály is alakul. Ugyanazon évben lebontják a Maros SK fészerét a Víkendtelepen, majd az új, hullámlemezből készült fészer a Ligeti stadion mögötti részen, a Maros SE területén jön létre.

A Maros SK székhelyen a kajakok és a kenuk bevetésre készen állnak

Share Button
Ennyien olvasták: 927

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.