Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Jó úton haladnak a Ladies lányai

Központ június 19, 2014 Sport

Jó úton haladnak a Ladies lányai

l1

A Marosvásárhelyi 1. ligás Ladies labdarúgó együttesének vezetősége nemrég, az utolsó alsóházi rájátszás utolsó fordulója után bankettet szervezett a játékosok és a szülők számára a nagyadorjáni Dorman sportbázison. Az összejövetel alkalmával a csapat vezetőivel, Novák Vilmos klubelnökkel, Máté Tünde edzővel és annak tanácsadójával, id. Szőllősi Lászlóval a nemrég véget ért bajnoki évadról, illetve a jövőról beszélgettünk.


Novák Vilmos klubigazgató:

– Novák úr, hogyan látja a Ladies első labdarúgó idényét, mennyire volt sikeres?

– Sokat változott az együttes a tavalyi idény kezdetéhez képest, hiszen akkor még egymásukat sem ismerték a labdarúgók, aztán hónapokkal később már mérkőzéseket is tudtak nyerni. Nehezen kezdtünk az ősszel, de a téli felkészülés sikeres volt, hiszen fizikailag és szellemileg is frissebbekké váltak a lányok, optimistábban álltak hozzá a játékhoz, majd az eredmények is következtek.  

Tudatában vagyunk annak, hogy egy csapat összekovácsolásához minimum 2-3 év kell, tehát nem is várunk el egyből eredményeket, de annyi biztos: jó úton haladunk. Fontos tudni, hogy minden egyes játékosnak megadatik a lehetőség a bizonyításra.

Ugyanakkor megfizethetetlen számunkra a Dorman sportbázis, ahol a felkészülésre és a mérkőzésekre is sor kerül. Kevés hazai szuperligás vagy 1. ligás női együttes büszkélkedhet ilyen sportbázissal, ahol két kiváló gyepszőnyegű nagy labdarúgópálya, egy kispálya, emellett étterem, erőterem, rekuperációs medence, szauna stb áll a rendelkezésre.


Máté Tünde vezetőedző:

– Mik a pozitív változások a csapattal kapcsolatosan az idény elejéhez képest?

– Annak örvendek, hogy a lányok a tavaszi idényben rendszeresen jártak edzésre, ez meglátszott a teljesítményükön is, hiszen sikerült három győzelmet is szereznünk. Nem lesz könnyű a soron következő bajnokság, habár én nagyon bízom bennük.


– Nagyon fiatal a keret, ez előnyt vagy hátrányt jelent?

– Ebből a 19-es keretből 16-an mindössze 15 év körüliek, tehát mi vagyunk a bajnokság legfiatalabb együttese. Szerencsére jó barátság alakult ki a lányok között, a szülők támogatását és bizalmát is érezzük, ami sokat jelent a lányoknak, s ez érződik a játékban is.  Most magasabbra teszem a mércét: nem az a cél, hogy ne kapjunk tíz gól fölött, hanem az, hogy szoros eredményeket érjünk el minden csapattal szemben.  


– Kik azok a játékosok, akik jelenleg a Ladies keretét képezik?

– Drágus Kinga és Papp Timea kapusok; Jáni Dorottya, Székely Kincső, Soó Emőke, Albert Ella (csk.), Horváth Ștefana, Szőcs Timea, Golea Andrea, Vâgă Camelia, Farkas Timea, Berki Helga, Bajkó Emese, Máté Tünde, Lungu Renáta, Bajkó Renáta, Ion Mădălina, Burján Katinka, Lazăr Alina és Subotici Andreea mezőnyjátékosok.

– Ezután is toboroznak lányokat az együtteshez?

– Igen, továbbra is várjuk a 10-14 éves, sőt 14-17 éves lányok jelentkezését, akik focizni szeretnének. Ugyanakkor rövidesen gyerek korosztályt is szeretnénk elindítani, akik idővel kispályán játszanának fiú csapatok ellen.  

Id. Szőllősi László, Máté Tünde tanácsadója:

– Mindenki tudja, hogy én éveken keresztül fiú csapatokat készítettem fel, ezért is volt kellemes meglepetés számomra a lányok hozzáállása. Elszántan dolgoztak, tudták, hogy munka nélkül nem érhetnek el eredményeket. Büszke vagyok rájuk most a bajnokság végén, habár az utolsó mérkőzéseken visszaesést észleltem a formájukon.


– Mi okozhatta a visszaesést?

– Nem voltak hozzászokva ehhez az intenzív munkához, a fegyelemhez, közben sérülések is bekövetkeztek, jogosan vagy jogtalanul kiállítások is hátráltatták a csapatot, fizikai és mentális fáradtság jelei is mutatkoztak az iskolai év végén.

Rövidesen leülünk, megbeszéljük a vezetőséggel a hibákat, a gondokat, hogy ne kövessük újra el azokat, de remélem, hogy sikeres lesz a további munkánk. Meg kell győznünk a vezetőséget, hogy kitartásra, türelemre van szükségünk. A klub keretén belül egyébként mindenkinek a munkájával, hozzáállásával elégedett vagyok.  


– Sokat változott a játékuk a bajnokság első mérkőzésekhez képest. Ez minek köszönhető?

– Megszerették, megszokták a csapatmunkát, ezért is fontos a megértés az együttesen belül. A végére összetartóbbak lettek, másképp viszonyulnak egymáshoz. Próbálom megértetni velük, mindamellett, hogy amatőr játékosok, profi szinten kell készülniük. Egyelőre ingyen futballoznak, kedvtelésből teszik ezt, de a jövőben lehet, hogy ezt profi szinten űzhetik, ez lehet a hivatásuk is. Ügyes lányok vannak a keretben, egyesek közülük adottságukkal, mások meg munkabírásukkal tűnnek ki a társaik közül.

Meglepetés volt az ellenfeleink számára is, hogy folyamatosan fejlődött a csapat, ez a bajnokság végére – az említett kihagyásokat leszámítva – az  eredményeken is meglátszott. Szinte hihetetlen, hogy a veteránnak számító Albert Ella mellett, aki a csapatkapitányunk ilyen gyorsan érett a csapat.  


– Minden lehetőségük adott a felkészüléshez. Mire lenne még szükségük?

– Hiányolom, hogy a Vásárhelyen nem áll rendelkezésünkre egy saját öltöző, ahol a kellékeket (füzetek, táblák, edzéshez szükséges felszerelések) tároljuk, hiszen az edzések technikai része is nagyon fontos számunkra, de remélem, hogy ez a gondunk is megoldódik.


– Mi a Ladies célkitűzése a következő bajnoki évadra?

– Az ősztől kezdődően, az eddigi heti három mellé, egy negyedik edzést is bevezetünk. Nekünk nem holnapra, vagy holnaputánra szól a tervünk, nem azonnal akarunk eredményeket, mi hosszú távra tervezünk, ügyes, profi felfogású labdarúgókat szeretnénk nevelni, akikkel 2-3 év múlva majd komoly eredményeket érhetünk el. Ehhez elszántság, munkabírás és pozitív hozzáállás szükséges fiatal labdarúgóink részéről.


Share Button
Ennyien olvasták: 349

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.