Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Józsi Dezső 90 éves!

Központ július 10, 2014 Sport

jdJózsi Dezső 90 éves!

A minap (június 9-én) Marosvásárhelyen családi és baráti környezetben ünnepelte 90. születésnapját az egykori kiváló labdarúgó, Józsi Dezső (a Maros Megyei Labdarúgó-egyesület játékvezetői testülete alelnökének, Cseh Gábornak a nevelőapja), aki a valamikori helyi Monopol, Attila SE, Locomotiva csapatainál futballozott. Mint elmondta, hosszú életének egyik titka egészséges életmódja, amelyre mindig vigyázott és nem utolsósorban családja, amelyre nagyon büszke.  Kicsoda is Józsi Dezső?

Az egykori Bőrgyár Monopol nevű csapatától került az akkori B-osztályos Attila SE-hez.

1945-ben a valamikori Szovjetunióba deportálták többedmagával, ahol három évig és nyolc hónapig a lágerbeli foglyok együttesét erősítette.

Leszerelése után a Cukorgyárnál (Kiss Árpád keze alatt), majd a brassói Metrom együttesénél játszott, onnan tért vissza a marosvásárhelyi Locomotivához, amellyel 1952-ben a 4., 1953-ban az 5. helyen végeztek  az A osztályban.

Józsi Dezső jobbösszekötőként és középcsatárként vált ismertté, 1952–1955 között a néhai Vakarcs Domival tagja volt a román válogatott bővített keretének is, majd 1952-ben kölcsönben a bukaresti Locomotivánál is szerepelt.

1955-ben a marosvásárhelyi Locomotiva zsinórban a 9. szezont töltötte az A-osztályban a néhai Dobay István és Kiss Árpád edzősége alatt, akkor Józsi Dezső csapattársai voltak többek közt: Lukács Elek, Stroe, Crisan, Boroş Titus, Vakarcs I., Nagy F., Fülöp, Kajlik Öcsi, Szász B., Katona, s persze, a mai napig is jó barátja, Gierling György is.

1963-ig folytatta labdarúgói pályafutását a város reprezentatív csapatában, amely többször nevet változtatott az évek folyamán (Energia, Locomotiva, Recolta, Avântul, Mureşul), de amikor 39 évesen befejezte az aktív sportolást, akkor sem válhatott meg a sportágtól, előbb edző-játékosként, majd edzőként folytatta a tevékenységét.

1963-tól 1967-ig a Lemnarul csapatát edzte, a keze alól került ki többek közt Czakó János is, aki az akkor B-osztályos Mureşulban folytatta.

1968-tól a Nyárádmentén dolgozott, hat évig volt Nyárádszereda csapatának az irányítója, legutoljára két éven keresztül a helyi, megyei bajnokságban szereplő Cukorgyár együttesét vezette.

1979-ben mondott véglegesen búcsút edzői pályafutásának.

Hat éve minden szerdán találkozik barátaival (Gierling György, Czakó János, Kanyaró György, Sikó Árpád, Curtifan Iuliu, Csifó Miklós, dr. Halmágyi Imre, Fodor Sándor (S), Ispir Floarea, Soós János, Kiss Madócsa, Albert József, Szalkay József, Bidiga Tiberiu, Szalkai József és Kanyaró Attila), akiknek társaságában mindig jól érezte magát.

Erőt, egészséget kívánunk Dezső bácsinak!


Share Button
Ennyien olvasták: 561

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.