Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Ők főleg egészségesek szeretnének lenni 2014-ben (is)!

Központ január 16, 2014 Sport

Ők főleg egészségesek szeretnének lenni 2014-ben (is)!

Csoma_Alpar_2013_serls

Karácsonyi vagy szilveszteri jókívánságainkban szerepel az is, hogy egészségesek legyünk mi magunk, amiként szeretteink, embertársaink is.  A 2013-as esztendő nem minden megyénkbeli sportolónak volt szerencsés, hiszen sajnos voltak olyanok is, akik a sportpályán, sportolás közben lettek harcképtelenek, majd utána hetekig (sőt hónapokig) rekuperációs kezeléseken vettek részt, akár felépülő időszakban vannak még, türelmesen (vagy épp türelmetlenül) várják a visszatérést.  E heti sportoldalunkban három ismert Maros megyei labdarúgó (Csoma Alpár teremlabdarúgó-City’us, Novák Botond- Nyárádszereda és Zsigmond Dénes-Disznajó) sportpályafutásának legkellemetlenebb időszakát elevenítjük fel, amikor súlyos sérülést szenvedtek, és abból jelenleg épülnek fel. Mindhármuk legfőbb óhaja az újévben, hogy főleg egészségesek legyenek.

Csoma Alpár, a City’us teremlabdarúgója

A marosvásárhelyi City’us bajnok és kupagyőztes együttesének szovátai illetőségű támadója, a tavalyi bajnoki döntő második, Sepsiszentgyörgy elleni, idegenbeli mérkőzésén sérült meg, majd Marosvásárhelyen meniszkusszal megműtötték.

A jelenleg 30 éves játékosnak volt egy hasonlóan súlyos sérülése néhány évvel korábban, akkor még Cipruson volt idegenlégiós. 2013 júniusában, a műtét után röviden így fogalmazott, a sérülésével kapcsolatosan:

– Sikeres műtéten estem át Marosvásárhelyen. Sajnálom, hogy ez megtörtént, hiszen egy jó időszakot tudok magam mögött, jól ment a játék, a csapat is sikeresen szerepelt.

Deréktól lefele érzéstelenítettek a műtét előtt, majd utána a lábam nem gipszelték be, csak a műtét helye van bekötve, rögzítve. Egyelőre otthon, Szovátán leszek, majd Marosvásárhelyen kezdem el a rekuperációs időszakot.

Most, fél évvel a sérülése után, a következőképpen vélekedik:

– Jelenleg jól vagyok, jó irányban halad a rekuperációm, először fizikoterápiás kezelésekre jártam, tornáztam, különböző rekuperációs gyakorlatokat végeztem. Ugyanakkor terembe is járok súlyozni, futószalagon szaladok, hogy növeljem az izomtömeget a sérült lábamon. Igaz, még kinn nem szaladtam, az irányváltoztatásokat sem próbáltam, amire ezután kerül sor.

Már nagyon várom, hogy labdába rúgjak, amire remélem, a tavasz folyamán kerül majd sor. Bosszant, hogy ezzel a sérüléssel kiestem a válogatottból is, amely január 9-26-a között Mogoşoaián edzőtáborozik, ahol a Belgiumban sorra kerülő Teremlabdarúgó Európa-bajnokságra készül fel.

De ha a dolgok jó oldalát nézem, akkor arra is gondolok, hogy kiestem ugyan a válogatottból, és több fontos mérkőzésen nem játszhattam a klubcsapatomnál sem, de kellő türelemmel tökéletesen felépülhetek. Remélem, hogy mielőbb egészségesen térhetek vissza a pályára, szurkolóink megelégedésére – mondta Csoma Alpár.

Novák Botond, nyárádszeredai focista

A fiatal focista tavaly júliusban, a Búzásbesenyőben sorra került Románia-kupa megyei labdarúgó döntőn, a Nyárádszereda-Náznánfalva mérkőzésen sípcsont és szárkapocs-csonttörést szenvedett, majd sikeres műtéten esett át.

Hat héttel a műtét után a következőket mondta el a sérüléséről kapcsolatosan:

– Kellemetlen visszaemlékezni a balesetre, úgy történt, hogy én jobbra cseleztem, a támaszkodó lábam beragadt az ellenfél lábai közé, rosszul kapott el, így eltörött mindkét csontom.

Most jól vagyok, hiszen sikeres műtéten vagyok túl. Az első 2-3 hét iszonyúan nehéz volt, nem tudtam még fél lábbal sem bicegni, nem volt erő nem csak a műtött lábamban, hanem az ép, bal lábamban sem. Most már érzem, hogy lassan, de biztosan tudom tartani magam fél lábon, nem fáj a műtött lábam. A fontos az, hogy sikerült a műtét, fémlemezt helyeztek be a velőbe, hiszen mindkét csontom eltörött. Most már érzem a láb alsó részét, a bokám is tudom mozgatni, minden nap tornáztatom, hogy visszanyerjem az izomzatom.

A minap, optimizmussal tele, a következőket mondta el a 22 éves játékos a Központnak:

–Január 6-tól fogtam neki a 10 napos fizikoterápiának Marosvásárhelyen, amit majd idővel egy újabb 10 napos terápia követ. Eddig otthon házi bicikliztem, tornáztam, hogy növeljem az izomtömeget. Egyébként nemrég újra megműtöttek és kivettek egy szeget a lábamból, tehát javulóban van a sérülésem, tudok járni, már lassú futással is próbálkoztam. Kétszer is voltam felülvizsgálaton, az orvosok megnyugtattak, hogy minden rendben van. A legnagyobb vágyam, hogy újra futballozhassak. Az orvosok szerint elméletileg, a rekuperációs időszak után, áprilisban-májusban már labdába is rúghatok. Türelmesen kivárom azt is.

Most visszagondolva, hamar eltelt az idő, viszont kellemetlen emlékek maradtak bennem a sérülésemmel kapcsolatosan. A legfontosabb az, hogy végig magam mellett tudhattam a családom, a barátaim, csapattársaim, ismerőseim, s nem utolsó sorban a csapat vezetőségét is, akik nélkül sokkal nehezebben telt volna el ez az időszak.

Zsigmond Dénes – a Disznajó labdarúgója

Zsigmond Dénes Disznajón, a megyei bajnokságban kezdett el focizni, majd Szászrégenben, a hajdani C-osztályos Metalul, majd az Avantul együtteseinél, aztán az ASA-nál játszott a B-osztályban, meg a C-osztályban is. Később a Nyárádszereda együttesének volt a játékirányítója, végül levezetésképpen újra Disznajón játszott, a megyei bajnokságban.

Együtteseinél, ahol játszott, nem ő volt ugyan a legtehetségesebb labdarúgó, viszont akaratának, komolyságának és elszántságának köszönhetően, a csapatok meghatározó játékosa volt.

A jelenleg 41 éves Dénes, egy víkendtelepi kispályás mérkőzés során sérült meg, amelyre így emlékszik vissza:

– Egy tavaly nyári kispályás focimeccsen, egy véletlen belemenés során, hátulról rám lépett az ellenfél egyik játékosa, ami következtében elszakadt az Achilles-inam, sőt leszakadt a bokám hátsó része is. Rögtön megműtöttek, a boka hátsó részének alsó és felső részét dróttal rögzítették. Idővel újabb műtéten estem át, mivel a seb megnyílt, de addig, az orvos szerint addig, amíg nem forr teljesen össze, komolyabb rekuperációs gyakorlatokat még nem csinálhatok, de azokra is sor kerül.

Miután a gipszet levették, az ízületek, az ínszalagok kezdtek fájni, az tanácsolták, hogy sokat mozgassam a térdem meg a bokám, olyan gyakorlatokat végezzek, amelynek során a lábam megerősödhet.

Eddig is sokat tornáztam, súlyoztam, jelenleg normálisan járok, nem sántítok, dolgozom, viszont még nem rúgtam labdába. Labdarúgó karrierem során alig voltam sérült, most megtörtént.

A sérülésem előtt nagyon sokat fociztam, hiszen hetente ötször játsztam kispályán meg nagypályán, gondolom, ez befolyásolta a sérülésem, hiszen nagyon meg volt erőltetve a szervezetem. A „baleset” napján a családom tagjai és a barátaim is hívtak a Maros-partra piknikezni, én el is határoztam, hogy elmegyek velük, viszont egyik csapattársam mégis rávett, hogy ne hagyjam ki az aznapi kispályás mérkőzést, javasolta, hogy utána menjek a Maros-partra. Rossz időben voltam rossz helyen!

Remélem, hogy a tavaszra már újra focizhatok. A legfontosabb, hogy egészséges legyek.

*******

2013-ban több vásárhelyi sportoló sérült meg súlyosan, vagy kevésbé súlyosan, vált huzamosabb ideig harcképtelenné. Íme, néhány sportoló neve, akik sérülés miatt maradt hosszabb ideig távol a pályákról: Ciric, Jucan, Martinic, Peciukas, Navickas, Mladenovic (Maros KK), Vincze Andrea, Mészáros Kata (Nova Vita), Lorena Ciocean (CSU Medicina).

 

Share Button
Ennyien olvasták: 418

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.