Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Kádár László nyerte a Marosvásárhely Kupa dartsversenyt

Czimbalmos Ferenc-Attila november 12, 2015 Sport

Kádár Laci darts

A marosvásárhelyi 44 éves Kádár László, a helyi Helios dartsklub megalapítója, elnöke és ugyanakkor legsikeresebb sportolója, civilben a marosvásárhelyi Alexandru Ioan Cuza Gimnázium sporttanára diadalmaskodott a hétvégén a polgármesteri hivatal Vendégházában sorra került rendezvényen. Kádár neve a kispályás futball világában vált ismertté, majd 2010-ben gondolt egy merészet és nejével, Évával és jó barátjával, Darabont Andrással megalapította a Helios dartsklubot, amely ismertté és sikeressé vált országos szinten.

A győztessel a 8. Marosvásárhely Kupán elért jó eredményéről, a versenyekről, a darts országos fejlődéséről és az elkövetkezendő megmérettetésekről beszélgettem.

– Gratulálok a kupa elnyeréséhez! Milyen volt a verseny?
– Köszönöm. Nem volt könnyű, hiszen az 501 dupla kijövő, steel darts területi versenyén, amelyet a Nemzetközi Darts Szövetség égisze alatt szerveztünk, jelen voltak az ország legjobb versenyzői, akik sokat fejlődtek az elmúlt évek folyamán.
A versenyen ott volt az ország 12 klubjának 78 igazolt, 69 férfi és 9 női versenyzője (Bukarestből 3 klub, Jászvásár, Galac, Brassó, Karácsonkő, Kolozsvár, Mioveni, Nagyvárad és Marosvásárhely), akik közül mindenki a végső győzelemre törekedett, hiszen köztudott, a román dartsbajnokság hat területi és öt nagyobb, országos versenyből áll, ami után sor kerül a Mastersre is, amelyen Románia legjobb 32 dartsosa vesz részt. Közülük kerül ki a bajnok, majd a válogatottak is. A marosvásárhelyi Helos klubtól 16 fiú és 2 lány vett részt a Marosvásárhely Kupán, amelyet a Top Electro, a helyi polgármesteri hivatal és a tanács, a Plasmaserv, Novopatrs meg a Romarta One támogatott.

– Kik lettek a nyertesek?
– A női kategóriában a győztes bukaresti Meda Marcont a nagyváradi Szabó Melánia, a marosvásárhelyi Bejan Enikő és a karácsonkői Claudia Bejan követte. A férfiak mezőnyében jómagam lettem az első, a második a bukaresti Ștefan Ghiță lett, őt követte a brassói Răzvan Negot és a galaci Costel Nechifor.

darts 3

– Egy ilyen összecsapáson mennyire sikerül koncentrálni, tekintettel arra, hogy egyik versenyző a másik mellett dob célba, emellett szinte mindenikük a hét folyamán dolgozik, egyesek családosak is?
– Meccs közben nem zavar minket az, hogy mellettünk egy másik dartsos küzd, de nagyon fontos a koncentrációképesség. Le kell győznünk a depressziót, a feszültséget, a haragot, a kimerültséget, az élénkséget és a zavartságot. Az elit sportolók valószínűleg alacsony pontszámot kapnak a negatív hangulati állapotokat tekintve és magasakat a pozitív állapotokra.
A pozitív várakozások és kilátások, a teljes koncentráció, a nagyfokú magabiztosság, az egyre növekvő erőfeszítés és elköteleződés hozzájárulnak a csúcsteljesítmény kiteljesedéséhez. Ezzel szemben a kedvetlenség, a koncentrációhiány, az irreleváns vagy negatív gondolatok, a veszteség miatti aggodalom és a negatív fizikális érzések (pl. nem megfelelő bemelegítés, a fáradtság) a lehető legrosszabb teljesítményt idézhetik elő.
Példaként említeném, hogy a tavaly részt vettem a Győri Openen, ahol több órás utazás után későn is feküdtem le, de másnap mégis sikerült a 115 versenyző közül az európai sikeres dartsosokkal megtűzdelt versenyt megnyernem remek koncentrálásomnak köszönhetően. A döntőben a jamaicai 56 éves volt világbajnok Deta Hedman ellen diadalmaskodtam.

darts 2

– Marosvásárhelyi szinten hol sikerül felkészülnetek a hazai versenyekre?
– Hetente 2-3 alkalommal edzünk délutánonként a Romarta One helyiségében, ahol 4 tábla van felszerelve. Ott rendezünk házi versenyeket és kisebb zónaversenyeket is.

– Mint elnök, mint csapattag hogyan értékeled az eddig eltelt öt évet?
– Ha visszagondolok, hogy a megalakulásunkkor hárman voltunk a klub tagjai és leigazolt sportolói is egyben, 2011-ben 22-en, a 2012-es év végén 28-an, jelenleg több mint 40-en vagyunk, akkor mindezt pozitív változásként könyvelem el. Mindegyre jelentkeznek újabb tagok, egyre több az érdeklődő az izgalmas, érdekes és főleg szellemi felkészülést igénylő sportág iránt.

– A hazai versenyeken csak a klubtagok vesznek részt?  
– Igen. Egy játékosnak klubtagnak kell lennie, a klubnak pedig az országos szövetség tagjának, viszont a klubon belüli játékosoknak külön szövetségi tagságot is kell szerezniük. Tehát ahol tag van, ott fizetik az évi tagságot, a klubtag a klubnak, a klub a föderációnak, a klubtagok külön fizet a föderációnak is.

– Mennyire nőtt a darts terén színvonal az utóbbi években?
– Az új sportolók leigazolásával a romániai kluboknál nőtt a konkurencia, s persze a színvonal is. Én részt vettem Európa- meg világbajnokságon is, ahol láttam, hogy teljesen más a színvonal, mint itthon. Amúgy a dartsban európai szinten a legjobbak az angolok meg a roppant tehetséges és elszánt hollandok és svájciak, akikkel nehezen lehet felvenni a harcot.

darts 1

– Az utóbbi két évben a válogatott tagja is voltál, részt vettél a 2014. szeptember 23-án Bukarestben megrendezett EB-n, viszont a két héttel korábbi törökországi vb-re nem sikerült kijutnod. Miért?
– Azért, mert sajnos az idén csak 5. lettünk Holbach István csapattársammal a bajnokság végén, így nem sikerült bejutnunk a válogatottba. Én 4-0-ról vesztettem el az utolsó, sorsdöntő meccsemet a bukaresti Mihai Ionaș ellen. Pszichikai harc volt, ő a meccs vége felé kérte az 5 perc szünetet, utána én nem dobtam meg a duplákat, neki meg minden sikerült. Ez volt a pályafutásom legkellemetlenebb emléke, hiszen egész évben azért harcolunk, hogy bejussunk a válogatottba és európai porondon is bemutatkozzunk. Ha addig nem, de hátha kijutok a 2019-es vb-re, amelyre Bukarestben kerül sor…

– Miért éppen Bukarestben?
– 2019-ben a Román Darts Szövetség elnyerte a világbajnokság szervezési jogát Bukarestben. Románia Magyarországgal volt holtversenyben, de Bukarestnek ítélték a szervezés jogát. Ez nagy előrelépés, ha azt vesszük figyelembe, hogy elég újonc szövetség vagyunk az európai és a világ darts mezején, és nincs is nagyon hagyománya Romániában a sportágnak.

– Mint értesültem róla, rövidesen te is részt veszel a cseh nemzetközi nyílt dartsversenyen, a Prágai Openen. Miért épp ott leszel jelen?
– Minden évben minden országban egy nyílt nemzetközi versenyt is rendeznek, a Nemzetközi Darts szövetség égisze alatt. A versenyeken van férfi meg női kategória is, sőt a női sportolók részt vehetnek a férfi versenyeken is.
Én a Prágai Opent választottam, hiszen ott lesz az európai dartsosok „krémje”. Ez egy első rangú verseny, amelyre az óceánon túlról is jönnek versenyzők, de nekünk (Holbach István csapattársammal megyünk a Heliostól) főleg a tapasztalatszerzés a cél, mindamellett, ha nyernénk, akkor szép summa is ütné a markunkat.

– Megalapítottatok egy Vándor-Kupát is. Arról mit kell tudni?
– A Vándor-Kupát háromszor kell megnyernie valakinek, hogy végleg az övé legyen. Még nem nyerte meg senki, de ketten, kétszer már nyertek, így esélyesek rá.

– Milyen versenyeken fognak részt venni a marosvásárhelyi Helios sportolói a közeljövőben?
– Egy hét múlva hazai zónaverseny lesz, majd a Prágai Open után, december 4-én a Brassó Kupa, ami az év utolsó versenye lesz. Január 9-én újabb zónaverseny lesz Marosvásárhelyen. Az évad utolsó nagy megmérettetésére, a Mastersre júniusban kerül sor, ami a 2015-2016-os évad utolsó versenye is egyben.

Share Button
Ennyien olvasták: 717

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.