Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Kádár Zoltán és Szép Zoltán a sport mellé szegődött

Czimbalmos Ferenc-Attila április 19, 2018 Sport

A Marosvásárhelyi Rádió két munkatársa, a 47 éves Kádár Zoltán és a 30 éves Szép Zoltán – 2012-ben a londoni nyári Paralimpiai Játékokról, majd 2016-ban a riói Olimpiai és Paralimpiai Játékokról tudósítottak –, a minap a dél-koreai Phjongcshangban megrendezett 23. Téli Olimpiai Játékokról tartottak kötetlen élménybeszámolót a Marosvásárhelyi Rádió 3-as stúdiójában.

Szép Zoltán, Tófalvi Éva és Kádár Zoltán a 2018-as Téli Olimpia egyik jégkorong-mérkőzésen

A két kiváló rádiós február 9-e és 25-e között naponta tájékoztatta a rádió hallgatóit a rangos sportünnepély legfontosabb eseményeiről, figyelemmel kísérve az erdélyi, a romániai és a magyarországi sportolók szerepléseit, így idén újabb fejezetet írtak a romániai magyar sportújságírás történetében. Ők hat éve kollegák a Marosvásárhelyi Rádiónál, eddig számos hazai és nemzetközi eseményről, világversenyről tudósították a Marosvásárhelyi Rádió hallgatóit. A Phjongcshang-i élménybeszámolójuk után hivatásukról, ugyanakkor hobbijaikról és nem utolsó sorban pályafutásuk kezdeteiről meséltek a Központnak.


Kádár Zoltán matematika-testnevelési tanár

– Mikor és hogyan kerültetek a sajtóba?
Kádár Zoltán: Én matematika-testnevelő tanár vagyok, 1990-ben kerülten ki Nyíregyházára egyetemre, mindamellett, hogy én Szegedre felvételiztem, de mivel túl jól sikerült a felvételim, így Nyíregyháza felé irányítottak a szervezők, hiszen ott is szükség volt éltanulóra. Az egyetem elvégzése után visszakerültem Marosvásárhelyre, majd elmentem tanítani, így én voltam az első diákok között, aki magyar nyelven felvételizett a Tanfelügyelőségen. Egy rendes magyar ember lefordította számomra a tételt románról magyarra, de a tükörfordítása így hangzott: A hosszútávfutó ellenállása. Ilyenről én nem hallottam, nem tanultam, nem is olvastam, azt hittem, hogy a légellenállásról, vagy a súrlódásról van szó. Akkor elolvastam románul is a kérdést, rájöttem, hogy az állóképességről van szó. A dolgozatra kaptam egy bizonyos pontszámot, majd kikerülten Kisiklandra, ahol hárman voltunk magyarok: a román nyelv és irodalom szakos tanárnő, a földrajz-biológia tanárnő és én, a testnevelő tanár, de ott mindössze három hónapot bírtam, hiszen a -33 fokos téli hidegben kényes volt az ingázás, még tornaterem sem volt, sőt én a szaknyelvet magyarul tanultam…
Akkor úgy gondoltam, hogy az egyetemi évek alatt összeszedett tudást magyar faluban, magyar gyerekeknek szeretném továbbadni, így sokszor a szakkifejezések miatt volt nehézkes a kommunikálás a gyerekekkel.
1994 decemberében édesanyám hallotta a Marosvásárhelyi Rádióban, hogy keresnek sporthoz értő és magyar nyelven beszélő fiatalt. Az akkori sportszerkesztőhöz, Simon Gáborhoz bejöttem egy beszélgetésre, majd mintegy 10 perc után felvettek.
Szép Zoltán Koppenhágában, majd Lipcsében, aztán a Sapientián tanult
Szép Zoltán: Alapból én nem végeztem újságírást, az alapképzést Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányokból végeztem, majd világtörténelemből és nemzetközi kapcsolatokból mesteriztem, aztán egy évet tanultam Koppenhágában és Lipcsében Erasmus-ösztöndíjjal. Hazakerülésem után sikeresen megpályáztam az Erdélyi Televízió szerkesztői állását, majd egy hónap után éppen Kádár Zolival készítettem interjút azzal kapcsolatosan, hogy az ő indítványozása alapján a marosvásárhelyi Sportcsarnokot a néhai Simon Lászlóról nevezzék el.
Az interjú után Kádár megkérdezte tőlem, hogy mióta dolgozom sajtóban, aztán elcsodálkozásomra felajánlotta nekem, hogy segít, hogy a rádióhoz kerüljek. Mellette kezdtem dolgozni, hiszen a Kispad sportműsorba dolgoztam be, aztán 2012 márciusától, párhuzamosan az Erdélyi Televízió mellett a Marosvásárhelyi Rádiónál is dolgoztam. Időközben Kommunikáció és közkapcsolatokon szereztem mesteri fokozatot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, majd 2017-ben államvizsgáztam. Megjegyzem, hogy én a terepen tanultam meg az újságírást, azaz interjút, riportot készíteni.

Szőcs Emőke csíkszeredai sílövő olimpikon társaságában

– Az évek folyamán sok világversenyről tudósítottátok a Marosvásárhelyi Rádiót. Milyen eseményeken voltatok jelen eddig és milyen világversenyen vesztek részt legközelebb mint tudósítók?

Kádár Zoltán a 92 éves Gierling Györgytől vesz interjút

Kádár Zoltán mintegy 60 világversenyről tudósított

K. Z.: Nemrég csináltam rendet az akkreditációim között, két paraolimpián és az olimpián voltam jelen, összesen több mint 60 világversenyen, amelyből 20 Európai, világ- és olimpia rendezvény volt.
Április 22–28. között a Budapesten megrendezendő IIHF Jégkorong Világbajnokság Divízió I. A csoportjának mérkőzéseiről – amelyeken Magyarország is részt vesz – fogom tudósítani a Marosvásárhelyi Rádiót, ugyanakkor jelen leszek a május 12-13-án szintén Budapesten sorra kerülő Női Bajnokok Ligája Final Four-on is.
Távolabbi tervem, hogy kijussak a 2020-as Tokiói Nyári Olimpiai Játékokra. Igaz, ez érzelmi vonatkozású dolog is, hiszen a néhai édesapám, Kádár Antal tornász 1964-ben Tokióban részt vett a Nyári Olimpiai Játékokon…

Sz. Z.: Női Kézilabda EB-n, Birkózó Vb-n, Vízilabda Európa bajnokságon, Futsal Final Four-on, a Brassói Ifjúsági Téli Olimpián is együtt tudósítottunk barátommal, Kádár Zolival, emellett számos más rendezvényen is jelen voltam. Amúgy a budapesti Kézilabda Bajnokok Ligája Final Four tornáról fogom a legközelebb tudósítani a Marosvásárhelyi Rádió hallgatóit.

Mindketten sportoltak, sportolnak…

Mindketten már gyerekkoruk óta a sport mellé szegődtek: Kádár Zoltán édesapja sikeres tornász volt Marosvásárhelyen, Zoltán fia hajdanán sakkozóként és asztaliteniszezőként sportolt.
– Ifjúsági országos bajnokságon ezüstérmes sakkozó, csapatban válogatott kerettag voltam, de aztán léteztek nálam okosabbak, akiket másképpen hívtak, így ők jutottak fennebb – mondta Kádár, aki a téli sportok szerelmese is, hiszen alkalomadtán alpesi sízik is, de hobbiszinten kosárlabdázott, sőt a nemrég felbomlott élvonalbeli férfi Maros KK sajtószóvivőjeként tevékenykedett.
A csíkszeredai születésű Szép Zoltán – az egyetem évei alatt még írogatott a Csíki Hírlapnak, a Székelyhonnak meg a Kakukk.ro-nak, aztán az Erdélyi Magyar Televíziónál is volt szerkesztő –, egykoron futballozott, majd jégkorongozott és hajómodellezett is, aztán 2012-ben egy három éves kihagyás után sikeresen került vissza a sítájfutás világélvonalába, 2015-ben a világranglistán a 103. helyet foglalta el.
Szép többszörös országos bajnok, részt vett tájfutó EB-n, sítájfutó Ski Utour-on, EB-n, Világkupa-futamokon is.

Szép Zoltán nem teljesen elégedett a 2017-es sítájfutó eredményeivel


– Ha a 2017-es sportévemet vesszük, akkor elmondhatom, hogy jó szezonban volt részem. Nagyon sokat segített az, hogy hazaköltöztem Csíkszeredába, hiszen ott jobbak a sportolási lehetőségek, Hargitafürdő is csak 20 kilométerre van Csíkszeredától, így hamar havon tudok lenni.
Jól sikerült a 2017-es téli meg a nyári felkészülésem is, hiszen Finnországban vettem részt egy kéthetes edzőtáborban, így kellőképpen fel voltam készülve a januári országos bajnokságra az EB előtt. Három egyéni próba van a sítájfutásban – két váltó, egy vegyesváltó –, ahol érmet szereztünk az országos bajnokságon, egyéniben két ezüstérmet szereztem, váltóban országos bajnoki címet nyertünk már sorozatban hetedszer.
Az EB egy kicsit csalódás volt számomra, hiszen egy kicsit többet szerettem volna elérni, de a körülmények, meg a helyszín sem feküdt nekem. Mégis, ha visszagondolok, a hosszútávon életem legjobb eredményét értem el – hiszen 2 másodpercre voltam a Világ-kupa ponttól – , akkor az jó eredmény, de nem voltam elégedett – mondta el Szép, aki jelenleg a Csíkszeredai FK sajtószóvivőjeként tevékenykedik.
– A következő idényben a vébé Svédországban, az EB a törökországi Erzurumban lesz, ahol 2000 méteres magasságban lesz a verseny, de ezekre készülök fel –mondta el Szép Zoltán, aki bánja, hogy Vásárhelyen a csapatsportok sorra szűntek meg…

 


Ki volt Kádár Antal tornász?

Kádár Antal 1941. január 18-án született Ma¬rosvá¬sárhelyen. 1963-ban majd 1964-ben is öt országos bajnoki címet szerzett (egyéni összetett, korlát, lólengés, gyűrű és csapat), majd a szülővárosában szerzett tornaismereteivel került a Bukaresti Dinamo egyesülethez. A Dinamo versenyzőjeként részt vett az 1964-es tokiói olimpián. A rendkívül erős mezőnyben egyéni összetettben az 51. helyen zárt, a csapatversenyen pedig a 12. helyen végzett a válogatott. Fiatalon, 48 éves korában hunyt el…


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1090

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.