Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Két Maros megyei lábteniszező junior világbajnoki címet nyert!

Czimbalmos Ferenc-Attila október 29, 2014 Sport

tengo
A marosvásárhelyi Varó Norbert és a marosludasi Bica Ionuț  világbajnokok lettek a ciprusi junior lábtenisz világbajnokságon. Elsőre talán felkapjuk a fejünket a hír hallatán, de annyira azért nem kell meglepődnünk. Volt már több világbajnokunk– Florin Purece, Georgel Bobiș, Cristian Acs, Alin Bălan, Răzvan Păuna egyéniben, párosban, hármasban vagy csapatban is vb-címet szereztek az évek során –, ebben a sportágban, akik különösebb visszhang és rivaldafény nélkül ünnepelhették címüket, pedig megérdemelnék az elismertséget.

A lábteniszt mint sportágat ismerjük, ha nem is ezen a néven, de mindnyájan „lábtengóztunk” a Víkendtelepen, vagy hajdanán a tömbházak közt mezítláb vagy sportcipőben, hálóval vagy anélkül, jobb esetben focilabdával. Sajnos az idő múlásával feledésbe merült ez a sportág, s ma már nem mindenki tudja, miről is van szó. Jelenleg elég kevesen űzik ezt a kiegészítő játékot, pedig rendkívül látványos és hasznos, könnyen elsajátítható, ha az embernek van egy apró labdaérzéke, legyen szó labdarúgóról, teniszezőről, vagy akár kézilabdázóról, de még a küzdősportok, vagy önvédelmi sportok világából is kerülnek ki kiváló játékosok.

Október 19–24-e között Marosvásárhelytől mintegy 1500 km-re, Ciprus fővárosában, Nicosiában világbajnokságot szervezett a nemzetközi szövetség 24 nemzet részvételével.
Románia több versenyszámban is sikeresen vett részt a rangos nemzetközi megmérettetésen (előtte minden résztvevő sportoló az Izvorani-i Sidney 2000 elnevezésű sportbázis edzőtáborában vett részt), ahol a 13 versenyszámból 12 aranyérmet nyertek. Csak a felnőttek mezőnyében a hármas versenyszámban maradtak alul Franciaország mögött.

A junior lányok versenyében a román küldöttség tagjai egyéniben, párosban és hármasban is diadalmaskodtak, majd a felnőttek korosztályában aranyérmet nyertek az egyéni, páros, illetve ezüstérmet a páros versenyszámban.
Az U21-es felnőtt és vegyes kategóriában is elnyerték az aranyérmet.

A Románia-kupagyőzelem és a junior országos bajnoki címek után, a két Maros megyei tehetséges lábteniszező (Varó Norbert és Bica Ionuț) a ciprusi lábtenisz világbajnokságon is sikert sikerre halmozott, s végül elhódították a világbajnoki címet!
Bica Ionuț három aranyérmet nyert párosban, hármasban és az U21-es vegyes párosban, míg Varó Norbert négy világbajnoki címet szerzett egyéniben, párosban, hármasban és az U21-es vegyes hármasban.

A két fiatal sportoló a Marosvásárhelyi Gombos Martial Art Lábtenisz klub igazolt versenyzői, de az anyagiak hiánya miatt kölcsönben szerepelnek a Kolozsvári Victory Lábtenisz klubnál.
Bica Ionuț és Varó Norbert edzőikkel (Szilágyi József és Varó Gyula) ezúttal is köszönik a támogatást azoknak, akiknek jóvoltából kijutottak a ciprusi lábtenisz világbajnokságra.

Ki is az újdonsült marosvásárhelyi ifjúsági világbajnokunk, Varó Norbert?

Marosvásárhely négyszeres lábtenisz világbajnokáról, a 17 éves Varó Norbertről édesapját, az AS Armata korosztályos együtteseiben, aztán a Cukorgyárnál is futballozó Varó Gyulát (akit jól ismernek a marosvásárhelyi kispályás fociberkekben) kérdeztem:
– Norbi 13 évesen kezdett el lábteniszezni, de mindamellett, hogy erős ballábas játékos, a csapatsportokat nem igazán kedvelte.
Kolozsváron van a román lábtenisz válogatott gerince, ott figyeltek fel rá, és kértek, hogy komolyan foglalkozzak vele, mert tehetségesnek tartották. Idővel jöttek az eredmények is, aztán kölcsönbe adtuk a kolozsvári együttesnek, bekerült a válogatottba, ott is kiválóan szerepel.
Norbi a ciprusi vb után nagy odaadással fog készülni a jövő évi Európa-bajnokságra is, de addig részt vesz egy ausztriai kupatornán is.
Amúgy szívesen követi a labdajátékokat, a minőségi labdarúgó mérkőzéseket a televízióban, nagy Milán-szurkoló…
Én mindig is támogatni fogom, hogy vágyai teljesüljenek minden téren –mondta a testnevelő tanár fiáról, aki a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum tizenegyedikes tanulója. Norbi egyébként az intenzív angolszakon első tanuló, ahol a matematika és az informatika az erőssége – mondta Varó Gyula.
Azt is elmondta, hogy a Gombos Martial Art Lábtenisz klubnál 7-10 éves gyerekek alkotta csoportot is alapított, ahol az edzéseken a labdakezelésére és a labdaérzéket kialakító gyakorlatokra összpontosít elsősorban.
A fokozott érdeklődés miatt szükség lesz a klubnál egy újabb edzőre is, amire csak növekvő anyagi támogatás mellett gondolhatnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 989

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.