Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Kezdetét vette a Ma én vagyok a te sporttanárod című rendezvénysorozat

Czimbalmos Ferenc-Attila november 22, 2018 Sport

Bálint Zsombor, a Junior Sport Magazin szerkesztői igazgatója a kiadványt méltatja

Maros megye magyar tannyelvű iskoláiban híres bajnokok, élsportolók, edzők segítségével megtartott különleges testnevelési órák keretén belül osztják szét ingyenesen a diákok között a Junior Sport magazin 6500 magyar nyelvű példányát, mely kiadványnak a minap a marosvásárhelyi Szász Albert Sportlíceum sporttermében volt a bemutatója, és amelyet a Junior Sport Egyesület kezdeményezett, ugyanakkor a Maros Megyei Tanács főpartnerként támogatott.

A magazin 104 oldalas, A4 -es formátumban jelent meg, ugyanakkor ezzel egyidőben elkezdődött a Ma én vagyok a te sporttanárod című rendezvénysorozat is, melyet a Junior Sport Egyesület a szászrégeni Asociația Sportul Pentru Toți (Szászrégeni Tömegsport Egyesület) egyesülettel közösen szervezett.

A Junior Sport magazint román nyelven augusztusban adták ki Maros megyében

A Karaván keretében tavaly sor került a Născut pentru sport (Sportra született) című díjkiosztó gálára, 8000 példányban sikerült kiadni a Junior Sport magazin román nyelvű példányát, amelyeket a Ma én vagyok a te sporttanárod speciális testnevelés órákon belül osztották szét ingyenesen marosvásárhelyi, valamint szászrégeni, radnóti, ludasi, nyárádtői, nagysármási, dédai, mezőrücsi, ratosnyai, marosoroszfalvi, marosfelfalui, bátosi, görgényoroszfalvi, libánfalvi és vajdaszentiványi iskolák diákjai között, ahol a települések önkormányzatai a román nyelvű kiadvány partnerei voltak.
A Junior Sport Karaván országos projekt első állomása Maros megye volt, ahol a támogató intézmények a megyei Ifjúsági ás Sportigazgatóság, illetve a tanfelügyelőség voltak.

Ifj. Simon László aláírásokat oszt

Kik kapják kézbe a Junior Sport magazin magyar nyelvű kiadványát?

A magyar nyelvű Junior Sportot a Szász Albert Sportlíceum 93 IV-VII. osztályos tanulója kapta meg ingyenesen a lapbemutatón, ugyanakkor a jelenlévő bajnokok autogramokat osztottak a gyerekeknek és sportolásra biztatták őket.
A magyar nyelven megjelent sportmagazin 3000 példánya a Maros Megyei Tanács támogatásával készült el, a további 3500 pedig a következő helyi önkormányzatok segítségével: Szováta, Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy, Marosszentgyörgy, Ákosfalva, Panit, Gyulakuta, Jedd, Balavásár, Nyárádremete, Kerelőszentpál, Gernyeszeg, Nagyernye, Magyaró és Marosvécs.

Fazakas Árpád lánya, Szeghalmi Andrea társaságában

A november 19-23-a közötti héten a következő helyszíneken jelentkezett az akciósorozat: kedden a marosszentgyörgyi Szent György Általános Iskolában Hajnal Gyula, a marosvásárhelyi labdarúgás legendája, ifj. Simon László birkózóedző, valamint a községből származó Bartha Ilona teke-világbajnok és Berki András többszörös íjász országos- és Balkán-bajnok voltak az aznapi sporttanárok mintegy 600 tanuló számára, szerdán Gernyeszegen szintén Hajnal Gyula volt a mintegy 600 gyerek sporttanára. Csütörtökön 10 órától a marosvásárhelyi Dacia Általános Iskolában Kovács Ella atléta, egykori Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lesz 80 tanuló sporttanára, pénteken 14 órától pedig Nyárádszeredában 600 magyar tannyelvű osztályokba járó tanuló aznapi sporttanára Fülöp István futballista lesz, a Sepsi OSK élvonalbeli labdarúgója, aki egykoron a településen folytatta a líceumi tanulmányait.

Csiki Zsolt a Szász Albert Sportlíceum igazgatója aláírásokat oszt

A fent említett helységeken rendezett akciókon részt vesznek a települések polgármesterei, valamint Marosvásárhelyen is különmeghívott Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes, az esemény támogató partnere.
A Junior Sport Maros magazin magyar nyelvű kiadásának 3000 példányát az alábbi települések IV-VII. osztályos tanulói között osztják ingyenesen szét: Marosvásárhely (minden iskola), Szászrégen (minden iskola), Segesvár (Aurel Moșora Általános Iskola), Dicsőszentmárton (Traian Általános Iskola), Marosludas (1-es számú Általános Iskola), Nagysármás (Samuil Micu Elméleti Líceum).
A magyar nyelvű Junior Sport Magazin támogatói a szponzorok mellett: Biró Zsolt RMDSZ-es képviselő, Ballai Sándor, a Román Birkózó Szövetség alelnöke, a Mureșul SK szakosztályának elnöke, a marosvásárhelyi birkózó olimpiai központ vezetője.

Bartális Károly a Junior Sport Magazin magyar nyelvű kiadását böngészi


Kik vettek részt a lapbemutatón?

A sajtótájékoztatón – amely egyben a lapbemutató is volt – , részt vett Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke (főpartner); Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes (támogató partner); Beatrice Mercado, a Junior Sport Egyesület elnöke, egyben a Junior Sport Karaván kezdeményezője; Alin Romulus Păcurar, a szászrégeni Asociația Sportul pentru Toți egyesület elnöke, az ötletgazda; Bálint Zsombor, a Junior Sport magazin szerkesztői igazgatója, Kádár Zoltán, a Junior Sport magazin főszerkesztője, valamint a fent említett települések magyar polgármesterei és nem utolsó sorban különleges meghívottként jelen volt néhány sportoló, edző és sportvezető, akik a Junior Sport magazin magyar nyelvő példányában szerepelnek.

A Szász Albert Sportlíceum diákjai szép számban vettek részt az eseményen

Így többek közt jelen volt a rendezvényen Kovács Ella Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes atlétázó; ifj. Simon László, a Mureșul SK birkózó edzője; Fazakas Árpád és Hajnal Gyula, az egykori AS Armata hajdani kiváló labdarúgói; Bartalis Károly vízilabdaedző, a helyi CSM-klub vízilabda-szakosztályának menedzsere; Szeghalmi Andrea, az ISK úszóedzője és a Torpi Sportklub alelnöke; Klosz Péter, a marosvásárhelyi Master Ski&Bike sportegyesület és a Román Triatlon Szövetség elnöke; Horváth Attila Wu-shu edző, Maros megye minden idők legsikeresebb edzője; tanítványa Apostolache Kiss Andrea világ- és Európa-bajnok harcművész; Traian Rus többszörös világ- és Európa-bajnok kempós; Ungvári Imola asztalitenisz-edző; valamint lánya, Ungvári Evelin asztaliteniszező, a Sportlíceum VII. osztályos diákja.

Ungvári Evelin mellett édesanyja, Ungvári Imola

A sajtótájékoztató elején bemutatót tartott a Sportlíceum ritmikus gimnasztika szakosztálya, a vívószakosztály és Szántó Attila, a Sakura SK látássérült jiu jitsu-sa.


Példaképek a gyerekek számára

Egy gyermek életében nagyon fontos, hogy legyen kire felnéznie, különösen, amikor tinédzserkorba lép. Legyen egy felnőtt – ez a személy elsődlegesen az anya és az apa –, aki utat mutat, akit ő elismer, aki példa a számára. Öntudatlanul is másolja, amit lát maga körül, és amiről azt gondolja, hogy az jó, megfelelő, vagy akár menő, ugyanakkor igyekszik ellesni másoktól, főleg családtagoktól a csodálatra méltó tulajdonságokat, viselkedésmintákat.

A személyek, akiket utánozni próbál, akire felnéz, továbbá aki motiválja és inspirálja őt, azok a példaképek.

A példaképek két fajtáját különböztethetjük meg: a pozitív és a negatív példaképeket. Pozitív példaképek, akik kiemelkedő sikerekkel büszkélkedhetnek (jelen esetben sportolók), és inspirálják az embereket arra, hogy ők is hasonló teljesítményt nyújthassanak, amikért érdemes küzdeni.

A Junior Sport magazin magyar nyelvű bemutatóján több, egykori Maros megyei sportolónak tettem fel a kérdést, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekeknek, az ifjú sportolóknak példaképeik legyenek? Íme, a válaszok:

Horváth Attila önvédelmi edző, számos marosvásárhelyi világ- és Európa-bajnok felfedezője, edzője:
,,Mindenhol, minden téren hiányoznak a példaképek! A sportban is, aki valami különlegest megvalósít, jó eredményeket ér el, az húzza maga után a többit. Ha ők nincsenek, nincs cél sem, viszont ha léteznek, akkor a cél elérhető. Ha ezeket a célokat megvalósíthatónak érzik a gyerekek, akkor elindulnak azon az úton.”

Fazakas Árpád, az AS Armata hajdani kiváló játékosa:
,,Nagyon hiányoznak a példaképek a mai fiatal generáció számára! Ma is sokan jöttek aláírást kérni tőlünk – ami jó dolog – , de emellett el is kell olvassák a folyóiratban a rólunk szóló cikket, hogy megtudják, kik voltunk. Mit lehet tenni azért, hogy példaképeik legyenek a mai gyerekeknek? Elsősorban jól kell teljesíteni a sportpályán!”

Hajnal Gyula, az AS Armata volt válogatott futballistája:
,,A legfontosabb, hogy a gyerekek sportoljanak, másodsorban el kell járniuk a sportrendezvényekre, és nem utolsó sorban a szülők is fel kell hívják a gyerekek figyelmét a hajdani és jelenlegi élsportolókra. Ugyanakkor hasznos lenne, ha ezek az élsportolók edzéseken, versenyeken is részt vennének, nem lenne szabad megfeledkeznie senkinek róluk, hogy betölthessék a példakép szerepét. Amikor mi sportoltunk, mi jól ismertük Maros megye élsportolóit, még azokat is, akik idővel nem Maros megyei klubokat képviseltek, sőt szétszéledtek a nagyvilágban a jobb megélhetés reményében. A helyi sportkultúra nagyon fontos szerepet játszik a sportolók nevelésében.”

Ifj. Simon László birkózó edző (a néhai világ- és kontinens-bajnok, olimpiai bronzérmes, id. Simon László fia):
,,A példaképek léteznek, de a kérdés az, hogy ki kit választ példaképnek? A fiatalok ki kell válasszák a megfelelő sportágban a megfelelő sportolókat, akik nyomdokaiban haladhatnak, nem utolsó sorban ki kell tűzzék saját maguknak a célt, hogy ,,Bajnok akarok lenni!”. Ha ez sikerült, azon túl már könnyebb a cél elérése, de ezek után is sok ezer óra munka és sok százezer mozgásgyakorlat van még a sikerek mögött. És még valami nagyon fontos számukra: ha megbotlanak, legyen erejük felállni, és tovább folytatni a küzdelmet.”

Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere, egykori helyi labdarúgó:
,,A példaképek nem hiányoznak a sportéletben, de sajnos a mai gyerekek életéből bizony igen. Bizonyos okok miatt a hazai gyerekek nem a sportolókat tekintik példaképüknek. Itt nem Messiról, Ronaldóról kell beszélnünk – hiszen rájuk nem reálisan kell tekinteniük, mivel ritkán születnek hozzájuk hasonló zsenik –, de nekünk is van például egy Fülöp Istvánunk, aki évek óta jó hazai, élvonalbeli labdarúgó, tehát egy követhető példa. A gyerekek is meg kell járják a lépcsőfokokat, a gyerekkorosztálytól a felnőttkorig – amíg a sportból meg tudnak élni, és tudnak biztos anyagi hátteret biztosítani a maguk és a családjuk számára – , de addig is célokat kell kitűzzenek és elérjenek.
Ott kellene kezdenünk, mint hajdanán, amikor a grundon a mezekre felfestettük a példaképeink nevét, trikójuk számát, a csapatuk nevét, s nem pedig azt várni, hogy az iskolabusz felvegyen a kapu elől és eljuttasson az edzésekre. Sajnos így változott a gyerekek sporthoz való hozzáállása is. És még megemlíthetem, hogy mintegy 20 évvel korábban a gyerekek inkább bevállaltak a szülőktől egy szidást vagy egy elpáholást, mert elszöktek edzésre, de ez most sajnos fordítva van: küldeni kell őket, hogy egészséges életmódban legyen részük…”


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1174

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.