Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Kisifjúsági birkózó olimpiai központ indul Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 2, 2018 Sport

A helyi tehetséges birkózok egy csoportja / Fotó: Fazakas Csaba

Szeptember 17-től kezdődően kisifjúsági (13–16 éves korosztályúak) birkózó olimpiai központ lesz városunkban, amely az ország legtehetségesebb és legsikeresebb 18 birkózójának biztosít felkészülési lehetőséget a nemzetközi megmérettetésekre – mondta el a Központnak Ballai Sándor, a Román Birkózó Szövetség alelnöke, a Maros SK birkózó szakosztályának elnöke, majd a helyi birkózó olimpiai központról így vélekedett:

ballai

Ballai Sándor

Helyileg lesz megoldva az iskoláztatásuk, étkezésük és az elszállásolásuk

– A felkészülési központ egy régi álom megvalósítása tulajdonképpen, a tervért egy éve lobbizok. A Román Birkózó Szövetség tagjai az ötlet megszületése óta támogatták, de volt néhány kritérium, amit be kellett tartani. Eddig több edző, vezető próbálta ezt megvalósítani Vásárhelyen, de nem sikerült, ezért is vagyok büszke és mi, marosvásárhelyiek is büszkék kell legyünk. Sokat nyomott a latban az is, hogy Maros SK birkózó szakosztálya a legsikeresebb a nemzetközi szinten nagynevű Steaua után, sőt hazánkban az evezés után a legsikeresebb sportág a birkózás. Ez az olimpiai központ a komolyságra, becsületre is alapoz, habár több hazai városban is volt eddig, de sehol nem vált be.
Ballai kifejtette: a sportolók az év 365 napjából 300 napon keresztül a felkészüléssel, a versenyekkel lesznek elfoglalva, a központ teljes finanszírozását a Román Olimpiai Bizottság fogja biztosítani. Azért indítják szeptember 17-én, az iskolakezdéskor, mert addig a szülők beleegyezésére is szükség van, hiszen még kiskorú sportolókról van szó, sőt a szerződések megkötésére is idő kell. Elmondta, hogy 18 sportoló, 3 edző (az edzők neve még ismeretlen, arról a hazai birkózó szövetség dönt), egy erőnléti edző és egy orvos fogja alkotni a technikai stábot, a birkózók a Szász Albert Sportlíceum diákjai lesznek, étkezésük és a szállásolásuk is helyi szinten lesz megoldva – említette Ballai, aki 1979-ben lett a Maros SK igazolt birkózója, majd 1982-ben a Steaua Sportklubhoz szerződött.

Nagy esély előtt a Maros megyei birkózók

A kisifjúsági birkózó olimpia központ előnyeiről a szakág alelnöke ezt említette:
– Mint köztudott, Marosvásárhelyen a hazai birkózás fellegvára, mármint ami a sportág múltját illeti, de a Maros megyei tehetséges birkózóknak van egy plusz esélyük, hogy együtt edzenek ezekkel az elit sportolókkal, így ők is tudnak előrelépni, mert van felkészülési partnerük. Emellett nemzetközi szintű edzőkkel dolgoznak majd, akik kellőképpen készítik fel őket a rangos nemzetközi versenyekre. Nem mindegy, hogy egy klubnál van 30-40 gyerek és egy edző, aki alig tud foglalkozni velük és felügyelni őket.
Ballai azt is elmondta, hogy minden verseny előtt szelekció lesz a versenyzőknek, így a legjobbak, a legjobb formában lévő birkózók fognak menni a megmérettetésekre. Aki komolyan, elszántan edz, az felső szinten űzheti a birkózást, dicsőségesen képviselheti Romániát a nemzetközi megmérettetéseken, így marad a válogatott tagja is, viszont aki nem veszi komolyan a felkészülést, az kihull a keretből, és visszatér nevelő egyesületéhez. Sajnos sok, tehetséges birkózó volt az évek során a Maros SK-nál, de 18 életévük betöltése után, vagy az érettségi után elmentek dolgozni, vagy elkallódtak.
Ballai – aki nemrég végleg befejezte sportolói karrierjét, és a fiatal, tehetséges hazai birkózók felkutatásával, felkarolásával szeretne foglalkozni ezután – , megerősítette, hogy ezt a lehetőséget kell ők megértsék, reméli, hogy a felkészülési központtal párhuzamosan fellendülhet a sportág városunkban.

A hazai birkózók távol a világ elitjétől

Végül a hazai birkózás múltjáról, jelenéről és jövőjéről is beszélt:
– Nagyon nagy a különbség a hazai és nemzetközi, 13–16 éves birkózók felkészülése és sikerei között, itt a mentalitásra, az adottságokra, a felkészülési szintre gondolok elsősorban.
A hazai edzők többsége a régi felkészülési módszerek szerint tanítja a birkózást, azóta már többször változott a pontozási rendszer is, a menetek közt is 2X3 perc lett a szünet, a mérkőzés előtti felkészülés sem kell mintegy óra legyen, hiszen nyugaton mindez fél óra. Egy edzés tartama is maximum egy óra húsz perc kell legyen (nyugaton ez egy óra), de nálunk még mindig két és félóra stb.
Kellőképpen fel kell készítsük a sportolóinkat fizikálisan és lélektanilag, hogy több önbizalmuk legyen, akkor majd az eredmények sem maradnak el. A mi sportolóink rengeteg versenyen vettek részt, de a nagy világversenyeken alig szereztek pontokat, ami mind a felkészülésükhöz vezet vissza. Már olyan európai országok versenyzői is megverik a román birkózókat, mint például a csehek, akiket egykoron mi simán vertünk, a mieink egy technikai pontot sem érnek el a nemzetközi porondon, ahol egy perc alatt 10-0-ra kapnak ki, ami olyan, mint az ökölvívásban a technikai KO (példa erre a 2012-es szerbiai EB).

A volt szovjet államok sportolói és a japánok a legjobbak

Azzal kapcsolatosan, hogy mely országok birkózói tartoznak a világelitbe, a volt kiváló sportoló így összegezett:
– Az 1992-es olimpián mindössze egy orosz birkózó állhatott fel a pódiumra, most már több mint 10 olimpiai bajnokuk van a Szovjetunióból levált orosz államoknak. Én rengeteg oroszt vertem meg sportpályafutásom során – bár nekik is két kezük és két lábuk van – , de ezért is kell a mentalitáson javítsunk, hogy ne pánikoljanak be birkózóink a nagy, nemzetközi versenyek előtt. A japánok egykoron jók voltak két kisebb súlycsoportban, jelenleg a nyolc olimpiai súlycsoportból hétben diadalmaskodtak. Húsz évvel korábban ők is hoztak orosz edzőket – bár akkor mindenki nevetett rajtuk –, de sikerült egy olyan generációt kineveljenek, akik zsinórban diadalmaskodnak a nagy világversenyeken az amerikaiak mellett. Nekem egykoron, amikor birkóztam egy amerikai ellen, egy ,,könnyű” meccsem volt, most elgondolkoznék az összecsapás előtt… Azt szeretném, hogy a hazai versenyzők ne legyenek aranyérmesek az országos bajnokságon, de inkább bronzérmet szerezzenek az Európa-bajnokságon, vagy világbajnokságon, mint például a vásárhelyi néhai Simon László, aki világbajnok volt 1974-ben Isztambulban, de csak országos második volt Romániában a súlycsoportjában, miután Enache Panait őt megverte – fejezte be a hazai birkózó föderáció alelnöke, aki 14 országos bajnoki cím tulajdonosa, ugyanakkor öt veterán világbajnoki aranyérmet nyert 19 év alatt (5 arany-, 5 ezüst- és egy bronzérmet).

Fazakas Csaba az ISK birkózó edzője a kép bal oldalán / Fotó: www.zi-de-zi.ro

Rajtuk múlik, hogy sikeres birkózók legyenek

Arra a kérdésre, hogy kik azok a tehetséges marosvásárhelyi kisifjúsági szabadfogású birkózók, akik tagjai lesznek a helyi olimpiai központnak, Fazakas Csaba, a marosvásárhelyi ISK edzője a következőket mondta el a Központnak:
– Marosvásárhelyt öt országos bajnok fogja képviselni: Csiki Ervin, Gombos Erik (a hajdani többszörös kung-fu világbajnok, Gombos Attila fia), Cristian Biro, Alex Matea (ők mind az ISK-versenyzői), ugyanakkor Böjthe Benjámin, a Maros SK-tól, akit Márton József edz.
Biro ötszörös román bajnok, emellett első, Gombos második, Csiki harmadik helyezett volt a Balkán-bajnokságon, ahol a 17 évesek korcsoportjában szerepeltek, és még csak 16 évesek! Én közülük Birot és Mateát készítem fel, Gombost és Csikit Dragoș Olar edzi. Szép jövőt jósolok nekik, mert a lehetőségek adottak számukra: komoly, tehetséges birkózók, rajtuk múlik, hogy minél hosszabb ideig maradjanak a keretben, hogy idővel fennebb kerüljenek a következő korosztályos keretbe.

Share Button
Ennyien olvasták: 1285

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.