Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Kiszállt a bajnokságból a Maros Kosárlabda Klub!

Czimbalmos Ferenc-Attila március 29, 2018 Sport

Padlón a Maros KK játékosa, akár a marosvásárhelyi csapatsportok

Hétfő délelőtt szomorú hírt közölt a Maros KK a klub hivatalos honlapján: kiszállt az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokságból az együttes. Így a marosvásárhelyi csapatsportok legsiralmasabb időszakában az ASA után egy újabb együttes zárta be kapuit: a Maros KK a város legkedveltebb, legszeretettebb és legsikeresebb kosárlabdacsapata volt.

Ezzel a helyi kosárlabdának a legeredményesebb és legszebb szakasza zárul le, három bajnoki és két kupadöntővel és megannyi nemzetközi részvétellel.

„Az idei szezon súlyos anyagi gondjai következtében kénytelenek vagyunk bejelenteni, hogy a Maros Kosárlabda Klub nemzeti ligás együttese nem folytatja tovább a küzdelmet a bajnokság alsóházi rájátszásában”

– állt a közleményben.

Mint ismert, kevés, főként fiatal játékosokra alapozott az alakulat, így értelmetlen lett volna lejátszani ezeket a találkozókat, hiszen nem tudták volna tartani az iramot vetélytársaikkal. Az egyesület vezetőségének tájékoztatása szerint az anyagi gondok (az elmúlt évek folyamán több mint egymillió eurós tartozást halmozódott fel) továbbra sem szűntek meg az egyesületnél, ezért nem állt módjukban folytatni a bajnokságot.
A következőkben a klubon belüli anyagi problémák okairól és az utóbbi hetek fejleményeiről olvashatnak beszámolót.

Miért került ilyen helyzetbe a Maros KK?

Évekkel korábban még a legpesszimistább hazai kosárlabda-szurkolók sem gondolták volna, hogy 2018-ban megszűnhet a férfi kosárlabda városunkban. Mindezek oka az anyagiak hiányára vezethető vissza.

Az elmúlt szezonokban mintegy 4,4 millió lejes (közel egymillió eurós) tartozást halmozott fel Maros KK, mely klubot az idén már a városi tanács sem támogatta, miután a képviselőtestület ezirányú döntését a Szabad Emberek Pártja és Lucian Goga prefektus is megvétózta. Az egyesület egyik legnagyobb szponzora, az Azomureş pedig egyszerűen nem fizette ki a szerződésben rögzített összeget, időközben az alakulat korábbi kosárlabdázói sorra perelték be a klubot a tartozásokért. Emellett az idény elején érkező légiósok néhány találkozó után továbbálltak, és rövidesen követték őket az egyesület hazai felnőtt játékosai is. Mindezek dacára a Maros KK így is nyert hat mérkőzést az alapszakaszban, és ezzel a tízedik helyen áll a 12 csapatos Nemzeti Ligában, de a legutóbbi összecsapásokon már kizárólag a helyi ifjúsági játékosok játszottak, akik az edzéseken is kevesen voltak, így alig tudtak egymás közt gyakorolni. Mindezekből kifolyólag a középszakaszt és a rájátszást már nem vállalta a klub.

Az anyagiak hiánya miatt távoztak a játékosok

Mivel már hónapokkal korábban tisztázatlan volt az anyagi helyzet a klub háza táján, így a 2017–2018-as idény elején is sorra távoztak a csapat legjobbjai: előbb Bonds, Martinic, aztán Mijović, Mladenović, Mitchell, végül Person és Pita is, így a Szászgáspár-Trif edzőpáros kénytelen volt a lerövidülő kispadot használnia: Borșa, Stăncuț, Steff, Engi-Rosenfeld, mellett Gîrbea, Porime, Tar Krisztián, Barabási Loránd és Cristian Bloj is játszottak már március elején, a BCMU Pitești elleni idegenbeli találkozón, mely alakulat színeiben Sánta Szabolcs, Jonathan Person és Kilyén Örs is lehetőséget kapott volt csapatuk ellen, és pontjaikkal hozzájárultak a Pitești kiütéses győzelméhez.

George Trif és Szászgáspár Barnabás a csapat utolsó edzői

A nagyszebeni kiszállás után már figyelmeztetett Szászgáspár…

A Nagyszebeni CSU elleni, 49–105 arányú, azaz 56 pontos hazai kiütéses vereség után mindössze hatan vettek részt az edzésen, akkorra már Pita és Stăncuț is távoztak az együttestől. A találkozó után a csapat vezetőedzője, Szászgáspár Barnabás beszédében már úgy fogalmazott, hogy siralmas helyzetbe jutott a vásárhelyi kosárlabda, és nem látja ebből az utat, hogy tovább tudják folytatni. Azaz a vég kezdete már közel állt: „A minimális edzési feltételeink sincsenek meg, mivel már két hete nem a Sportcsarnokban, hanem kisebb termekben tartjuk a felkészülést. Meg szeretnénk köszönni a segítséget mind a szurkolóknak, mind az eddigi és mostani támogatóknak, hogy sok szép esztendőt töltöttünk el együtt, de szép lassan ennek a végére értünk.”

…George Trif sem volt optimista

George Trif tragikomikusan fejezte ki véleményét a klub siralmas helyzetéről:

„Olyan amatőrök lettünk, amilyennek még nem láttam egy kosárlabdaklubot, még az ifjúságiaknál sem. Borzasztók a körülmények, ez nem méltó egy élvonalbeli klubhoz. Sosem hittem volna, hogy valaha ilyen helyzetbe jutunk. Mi, az edzői stáb már régóta visszaléptünk volna, de ezt nem tettük meg, mert a legelsők voltunk a klub alapításánál, és utolsók is akarunk maradni, akik lakatot tesznek a kapukra, és nem akartuk magukra hagyni ezeket a fiatal játékosokat. Nem tudom, hogy lehet-e még tenni valamit a helyzet javulásáért, de az biztos, ilyen körülmények között nem lehet folytatni, mert csúfot űzünk a kosárlabdából és a bajnokságból.”

A Dinamo otthonába edző nélkül utazott a csapat

A Bukaresti Dinamo elleni fővárosi találkozóra hét játékos utazott el, viszont nem tartott a csapattal a két edző, Szászgáspár Barnabás és George Trif. Helyüket a kispadon Béres Lóránt klubelnök vette át, a mérkőzés közbeni taktikai utasításokat azonban maguk a játékosok, a csapathoz erre a találkozóra visszatért Bogdan Stăncuț-cal hozták meg, de az alapszakasz 21. fordulóbeli találkozóját 87–77 (24–22, 17–14, 16–19, 16–18, 14–4) arányban a Dinamo nyerte meg.

A Temesvári Timba elleni meccs volt az utolsó a Dzsungelben

A román férfi kosárlabda-bajnokság 18. fordulójából elmaradt mérkőzésen a fiatal Tigrisek sokáig tartották a lépést, és viszonylag szoros küzdelemben vesztettek a számos idegenlégióssal érkezett Temesvári Timba ellen március 21-én, a Dzsungelben.
A ligeti Sportcsarnokban a korábban jól megszokott közel telt ház helyett ezúttal kevesebb mint ötszáz vásárhelyi szurkoló volt kíváncsi a meggyengült fiatal csapat játékára. Időnként viszont a kis létszámú közönség is majdnem olyan hangulatot teremtett, akár a régi időkben, buzdították a játékosokat, akik mindent beleadva tartották a lépést és bírták az iramot a vendégekkel.
Végül a Temesvári Timba 74–84 (25–25, 16–28, 16–15, 17–16) arányban nyert.
Íme, a Maros KK utolsó felállítása: Engi-Rosenfeld 23 (6×3), Borșa 18 (3×3), Gîrbea 15 (2×3), Steff 12 (1×3), Porime 5 (1×3), Szabó 1, Barabási, Tar.

A legutolsó meccs a Jászvásári Poli ellen

A Nemzeti Liga alapszakaszának utolsó fordulójában a tigrisek a Jászvásári Politehnica otthonába látogattak, ahol megsemmisítő, 116–58 (32–14, 29–14, 30–14, 25–16) vereséget szenvedtek moldvai ellenfelüktől az alakulat történetének utolsó találkozóján. Alin Borșa csapatkapitány távolmaradása miatt azonban a Maros KK biztos áldozatnak számított. Egy cseréjük volt a vásárhelyieknek, a tapasztaltabb Steff Norbert, Engi-Rosenfeld Dávid és Tudor Gîrbea mellett a fiatal Vlad Porime és Tar Krisztián, illetve Szabó Dávid is pályára lépett, de mindhiába.
A bajnokság alapszakaszát és egyben a bajnokságot is 28 ponttal, 6 győzelemmel és 16 vereséggel a 10. helyen zárta a Maros KK. Ilyen helyzetben szinte lehetetlen lett volna elkerülnie a kiesést, a tízfordulós alsóházi (7–12. helyezettek) középszakaszt ugyanis csak két pontos előnnyel kezdte volna el a mögötte felzárkózott Politehnica előtt.

Felharsoghat még valaha ,,huj, huj hajrá”?

Ezzel sajnos lezárult egy fejezet a marosvásárhelyi kosárlabda történetében.
Sajnos, már csak kellemes emlékként marad meg minden egyes Maros megyei sportszeretőnek, szurkolónak a ,,huj, huj, hajrá!” rigmus, amelyet az odaadó és mindig elszánt Maros KK drukkerei harsogtak tizenhárom éven át az együttes a hazai és idegenbeli találkozóin.
Még most is libabőrös lesz az ember háta, ha visszagondol arra, milyen hangulat teremtődött a Dzsungelben, ahol román és magyar drukkerek jelenlétében mintegy 2-3000 torokból zúgott a ,,huj, huj hajrá!”, vagy az Ismerős Arcok: Nélküled című slágere.
Egy biztos, olyan elszánt és kulturáltan drukkoló szurkológárdája, mint a Maros Kosárlabda Klubnak, talán nincs még az országnak, amiért dicséretet érdemelnek!


Köszönjük Maros KK, köszönjük Dzsungel!


Még feléledhet Marosvásárhelyen a kosárlabda?

A visszalépést bejelentő közleményben ugyan a vezetés azt ígéri, hogy más formában, más klub keretében jövőre is lesz férfi kosárlabda Marosvásárhelyen, ám a tervezett városi sportklub még papíron sem létezik, megfelelő szponzortörvény hiányában pedig a magántőke nem szívesen áldoz a profi sportra.
Hogy lesz-e folytatás, a jövő titka…

A Maros KK történetéről

A Maros Kosárlabda Klubot 2000-ben alapították, de jogelődje, az 1994-ben létrehozott Altius már a 90-es években az élvonalban szerepelt, Herlitz Mobex néven. A Maros KK 2005-ben jutott fel az első ligába, ahol a 2010-es években lett meghatározó együttes: 2013-ban, 2015-ben és 2016-ban is bajnoki döntőt játszott, 2015-ben és 2017-ben a Román Kupa fináléjába jutott be, 2013-ban és 2016-ban pedig az európai kupaküzdelmekbe is belekóstolt. Mindamellett, hogy egyetlen trófeát sem nyert, a közönségszórakoztató, látványos játékra épülő filozófiájának köszönhetően rendre megtelt a ligeti sportcsarnok, ezért a marosvásárhelyi Dzsungelben egyetlen vendégcsapat sem játszott szívesen a Tigrisek becenevű kék-fehérek ellen.

Csapattörténelem

A hosszú évek során a csapatban olyan kiváló játékosok is megfordultak mint Szászgáspár Barnabás, Vajda Attila, Luke McKenna, JuJuan Cooley (2008–2009-es idény), Nicholas Covington, Liviu Dumitru, Aleksandar Mladenovic, Jason Forte, Flavius Lăpuște, Jakab Cristian, JuJuan Cooley (2010–2011-es szezon), Virgil Stănescu, Baczó Balázs, Gabriel Hallai, Adrian Tudor, Virgil Stănescu (2011–2012-es idény), Barro Ousmane, Andrija Ciric, Vaidotas Peciukas, Dan Păltinișanu, Gediminas Navickas, Matija Ceskovic (2012–2013-as szezon), Goran Martinic, Silviu Lupusavei, Alexandar Mladenovic, Ivan Ivanovic, Steff Norbert (2013–2014-es idény), Polyák László, Lázár László, Kyndall Dykes, Goran Gajovic és Barabási Csongor (2014–2015-ös szezon).
Az együttest az évek során többek közt Mihai Corui, Déri Csaba, Srecko Sekulovic, Audrius Prakuraitis, Szászgáspár Barnabás és George Trif is edzte.


 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 972

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.