Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Klosz Péterre emlékezve (1970–2019)

Czimbalmos Ferenc-Attila december 2, 2019 Sport

Klosz Péter / Fotó: terepsport.hu

November 18-án szomorú hír kaptunk, Marosvásárhelyen, életének 49. évében infarktus következtében elhunyt a Román Triatlonszövetség elnöke, a helyi Master Ski&Bike klub elnöke, egyik alapítótagja, Klosz Péter. A következőkben a marosvásárhelyi illetőségű edző, nemzetközi bíró, versenyszervező és sportvezető pályafutásának fontosabb mozzanatait idézzük fel néhány közelebbi barátja, ismerőse segítségével.

Az álma még teljesülhet…

Klosz küzdeni akarásával példaképe volt a fiatal sportolóknak és azoknak is, akik sportszervezéssel foglalkoztak – egyike volt a triatlonszövetség alapítóinak, motorja volt a szövetségnek. A marosvásárhelyi sportember 2016 óta vezette a triatlonszövetséget – ő volt az, aki megalapozta a sportág hazai ismertségét, és számos elsőrangú nemzetközi versenyt hozott Romániába. 2017-ben 29 versenyt szervezett a FRTRI égisze alatt, amelyeken összesen 8000 sportoló haladt át a célvonalon. Legnagyobb vállalkozása az idén nyáron, Marosvásárhelyen megszervezett multisport triatlon Európa-bajnokság volt – amely gyakorlatilag hat különálló Európa-bajnokságot jelentett –, az eseményre több mint negyven országból ezerhétszáznál is több sportoló érkezett városunkba. Múlt hét végén megszervezte a román triatlonsport gáláját a Román Olimpiai és Sportbizottságnál, halála előtti este, vasárnap este még szaladni volt. Nemrég a Forbes magazinnak adott interjúban azt nyilatkozta, legnagyobb álma, hogy a 2020-as tokiói olimpián román triatlonista is részt vegyen.

Szívbeteg volt, műtéteken is átesett, mégis sportolt

A Biciclistul.ro honlap szerint a Master Ski&Bike klub ügyvezető igazgatója tudott az egészségügyi problémáiról, hiszen az első infarktusa 2001-ben volt, akkor már sztentet ültettek be, majd 2011-ben már a második infarktuson és koszorúérműtéten esett át.
Mindezek az egészségügyi problémák dacára a sport iránti szeretete nem lankadt, hiszen a 2011-es műtét után mindössze három hónappal sportolóként részt vett a ,,Roham nélkül” (Fără asalt) elnevezésű Fekete-tengeri versenyen, ahol kategóriájában a második volt. A ,,Vasemberként” is emlegetett Klosz Péter már akkor a sajtóban hangsúlyozta, hogy Románia egyedüli sportolója és egyben a világ azon kevés sportolója közé tartozik, aki rendszeresen részt vesz versenyeken két szívműtét után…

Ő forradalmasította a hazai triatlont

A marosvásárhelyi, illetve a román triatlonsport fellendülése és sikeressége nagymértékben az ő munkásságának köszönhető, hiszen először titkárként, majd a Román Triatlon Szövetség elnökeként tett meg mindent a sportért.

A Román Triatlonszövetség elnökeként a két mandátuma idején több világhírű versenyt szervezett premierként hazánkban: 2017-ben Marosvásárhelyen került sor a Terepduatlon és -triatlon Európa-bajnokságra, majd 2019-ben a Multisport triatlon Európa-bajnokságra, amely versenysorozaton duatlonban, aquatlonban, cross triatlonban, cross duatlonban, középtávú triatlonban és aquabike-ban avattak Európa-bajnokot.
Szintén az idén februárban Cheile Grădiștei-on szervezték meg a Winter Triatlon Eb-ét, amely megpályázása szintén a Klosz Péter nevéhez fűződik, ugyanakkor a 2020-ban Romániában megrendezendő Téli Triatlon Európa-bajnokságot is a munkájának köszönheti a sportág.

Klosz Péter-emlékfutást szerveztek a Somostetőn

Fotó: PIXEL ProSport

Szombaton délután 5 órai kezdettel a Somostetőn rendezték meg a Klosz Péter emlékfutást a 4Run harmadik futamának keretén belül, így tisztelegtek barátai a néhai sportember előtt. A versenyen résztvevők egy kijelölt, 4,8 kilométeres pályán futottak, de a rendezvény során nem lehetett pontokat szerezni. A futás után Péter rokonai, barátai, ismerősei gyertyákat gyújtottak a Természetbarátok Klubja előtt.

Fotó: PIXEL ProSport

Claudiu Maior, a polgármester tanácsosa post mortem díszpolgári cím adományozását kezdeményezi, mivel Klosz Péter rendezte a valaha volt legnagyobb sportversenyeket Marosvásárhelyen.
Klosz Pétert szerdán, november 20-án a marosvásárhelyi református temetőben helyezték örök nyugalomra.

Fotó: PIXEL ProSport

Fotó: PIXEL ProSport

Fotó: PIXEL ProSport


Ki volt Klosz Péter?

Klosz Viktor, Péter bátyja így vélekedett testvéréről, a róla elnevezett emlékverseny előtt:

– A 4 RUN elnevezésű, négy futamból álló futóverseny-sorozat megszervezése az öcsém, Péter ötlete volt. Miután megtörtént a szomorú eset, a Master Ski&Bike klubon belül mindenki úgy döntött, hogy a harmadik forduló helyett – amely egy éjszakai szaladás lenne tulajdonképpen –, az öcsémről elnevezett emlékverseny legyen, amelyen nincs pontozás. Péterről elmondhatom, hogy már gyerekkorában kitűnt versenyszervezői készsége, amit idővel kamatoztatott, hiszen a tömbházak mögött sportversenyeket szervezett barátainak. Idővel az iskolában ő lett a minifutball-szervező, így magasabb szintre emelte mindazt, amit gyerekként tett. Gyermekként plakátokat rajzolt, érmeket készített, évekkel később hivatalos hazai és nemzetközi versenyeket szervezett, amit a sport iránti szeretetből tett, és nem anyagi megfontolásból. Szerintem az idén nyáron az általa Marosvásárhelyen megrendezett Multisport triatlon Európa-bajnokság volt városunk minden idők legrangosabb helyi eseménye, nem valószínű, hogy még lesz rangosabb sportesemény városunkban. Ha csak arra gondolok, hogy mintegy 800 brit versenyző családostól néhány napig városunk vendége volt az Eb-időszakában, akkor az mindent elmond az esemény szervezéséről és fontosságáról. Mi megpróbáljuk tovább megtartani ezen a szinten a helyi triatlont, habár nem lesz könnyű Péter nélkül

– említette meg Klosz Péter bátyja, Klosz Viktor.

Szász Attila újságíró, a Masters Ski&Bike klub sportolója, a néhai szövetségi elnök föderációbeli társa és egyben jó barátja következőket mondta el a Központnak Klosz Péterről:

– Mint köztudott, Péter amatőr sportoló volt fiatalkorában, aztán a vásárhelyi Master Ski&Bike klubot istápolta a kezdetektől, idővel a klub rengeteg országos bajnokot, Európa-bajnokot nevelt ki, ezáltal külföldön is öregbítette Marosvásárhely hírnevét. Később a Román Triatlon Szövetségnél főtitkári, majd az elnöki tisztségét töltötte be, így megkerülhetetlen és a legnagyobb munkaerővel bíró személy volt a szövetségnél. Egyszemélyben volt szövetségi kapitány és a versenyeken mindenes, azaz versenyszervező, emellett hazai és nemzetközi bíró. Nemzetközi szinten is komoly tekintélyt vívott ki magának, miután neki köszönhetően sikerült Marosvásárhelyen megszerveznünk komoly triatlon- és duatlon-kontinensversenyeket. Ha valamiben döntenünk kellett, mindig ránéztünk Péterre, így ő hozta meg a döntéseket. Sportszervezőként, sportvezetőként volt híres, hiszen úgy falunapokon, mint emlékversenyeken, akár különböző rendezvényeken szervezett kerékpárversenyt, de emellett amatőr sportolóként számos ironman-versenyen is teljesített. Ez volt az élete!

– mondta el Szász Attila.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 628

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.