Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Könyvbemutatója után Marosvásárhelyen is járt Szabó Kati

Czimbalmos Ferenc-Attila február 2, 2018 Sport

A minap Marosvásárhelyen járt Szabó Kati, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok egykori romániai tornász, akinek Sepsiszentgyörgyön éppen az 50. születésnapján, január 22-én a pályafutásáról könyvet adtak ki. A Miska Brigitta által elkezdett, majd Csinta Samu által befejezett könyvet – Az ötödik szer – Szabó Kati életei című kötetet –, Budapesten is kiadták, mely kötet bemutatójára a MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) központjában került sor, de Bukarestben is megrendezik a román nyelvű kiadás bemutatóját.

Az egykori neves világsztár – aki olyan exkluzív klubhoz tartozik, amelynek tagjai Larissza Latinyina, Keleti Ágnes, Vera Cavska, Szabó Kati és Simone Biles tornászok, akik egyetlen olimpián négy aranyérmet szereztek –a Budapestre való könyvbemutatójára menet közben mintegy két órát Vásárhelyen tartózkodott, ahol a Marosvásárhelyi Rádió magyar és román műsorának adott interjút, és nem utolsó sorban a Központnak is válaszolt néhány kérdésre. Az alábbiakban Kádár Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetője-riportere interjúját közöljük, ugyanakkor a Központnak elmondottakat is megjelentetjük.

Édesanyja volt a példaképe

– New York, Budapest, Zágon, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Kolozsvár, majd megint Budapest, mindez röpke néhány nap leforgása alatt. Hogy bírod, Kati?

– Még bírom, de nem tudom, meddig. Muszáj bírnom, hiszen a minap egy könyv jelent meg rólam, azt a szép könyvet kell bemutatnom az olvasóknak. Ez egy lelki könyv számomra, mindenki el kell olvassa.

– Melyik oldalát ismerjük meg Szabó Katinak a könyvből: a sportolót, vagy inkább azt, ami a hátterében van?

– Szerintem Szabó Katit, vagyis a sportolót, s annak a karrierét, gondolom, mindenki ismeri, de vannak olyan dolgok a könyvben, amit eddig nem ismertek.

Nem akartál, nem mertél beszélni róla, vagy az interjúk alapján mindezek most jöttek a felszínre?

– Nem mondhatom, hogy nem mertem eddig mondani mindazokat, amik a könyvben megjelentek, de az idő eddig még nem jött el erre, és nem is voltam minderre kellőképpen felkészülve lelkileg: ezt a kiadványt a néhai anyukámnak dedikálom, melyben sokat beszélek róla. Az idő meg kellett érjen arra, hogy tudjak írni, beszélgetni róla.

– Édesanyádtól nagyon korán elszakadtál, vele kapcsolatosan nem csak a könnyeid folytak a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón, hanem picit bánkódtál is, hogy egykoron nem tudtál elég időt tölteni vele…

– Ez fáj a legjobban, és az, hogy nem tudtam igazán megismerni az anyámat, aki mindent elkövetett annak érdekében, hogy az legyek, aki ma vagyok. Ha ő nem lett volna olyan erős, hogy ott tudott hagyni hajdanán Onești-en, akkor nem lett volna sem Szabó Kati, a tornász, de sem Szabó Kati, az ember. Sok mindenen keresztülmentem, ami megerősített az életben… Amúgy pont olyan vagyok, mint ő, sokban hasonlítok rá minden szempontból, sokat tanultam tőle.

– Két gyönyörű fiad van, Lorenzo és Zénó. Abban is hasonlítasz anyukádhoz, hogy ha akkora korukban el kellett volna engedd őket a karrierért, elengedted volna?

– Nem tudom, nem hiszem. Én annak idején zsenge korban elkerültem a szülői háztól, így nagyon keveset lehettem a velük. Örvendek, hogy a fiaimnak tudtam adni abból az anyai szerepből, amiből én keveset kaptam, de nem azért, mert nem akartak adni, hanem azért, mert keveset voltam mellettük. De gondolom, hogy a fiaim büszkék rám!

Az ötödik szer – Szabó Kati életei című kötetet

 

– A női tornában négyszer van egyéni összetett, csapatverseny, azaz hat aranyérmet lehet nyerni egy világversenyen. Az Olimpiai játékoknak ötkarikás szimbólumuk van, neked négy olimpiai aranyérmed van egy világversenyen, a könyvednek meg az a címe, hogy Az ötödik szer. A könyvbemutatón sem akartátok elmondani, hogy mit is jelképez az ,,ötödik szer” a könyvben, említettétek, hogy megtalálja benne ezt minden olvasó…

–  Biztos vagyok benne, hogy, az olvasók megtalálják a dolog értelmét! Rájuk bízom, habár nem titok.

– A könyv alcíme: Szabó Kati életei. Hány életed van? Melyik a legkedvesebb időszaka az életednek?

– Van a sportkarrierem, aztán a következő időszak, vagyis amikor abbahagytam a sportolást, majd az edzősködésem Déván külön időszak, aztán a franciaországi edzősködés, ezek az életeim. Amúgy mindegyik időszaknak megvan a saját szépsége.

– Melyik részét élvezted a könyv elkészülésének?

– Nagyon kíváncsi voltam a könyvre, és annak minden fejezetére. Olyan részletek vannak benne, amelyek elolvasása után sírtam, de örültem is egyben. Én nagyon szeretem a könyvet, gondolom, mindenki fogja szeretni.

– Tudtál meg magadról újat?

– Vannak olyan személyek, akik nagyon szépen beszélnek rólam, de nem volt alkalom, hogy mindazt személyesen elmondják nekem. Most elmondták!

– Van-e olyan részlet a könyvből, amit „kitiltottál”, azaz nem akartad, hogy megjelenjen?

– Nem, nincsenek titkaim a könyvel kapcsolatosan.

– Beszélgettél Miska Brigittával is a könyv szerkesztése alatt. Könnyebb volt egy lánynak elmondani bizonyos dolgokat az életedről?

– Mindkét újságíróval (Csinta Samu és Miska Brigitta – szerk. megj.) dolgoztam, azaz mind a hárman dolgoztunk együtt. Én, amit akartam elmondani, az a könyvben szerepel, de mindkettőnek érdeme volt a könyv megírásában, vagyis mind a kettővel nagyon jól dolgoztunk.

– Mikor olvastad el a könyved?

– Még nem olvastam el teljesen, hiszen csak a könyvbemutató napján került a kezembe. Nagyon jó érzés volt a minőségi lapokat kézbe venni, a képeket nézni, ezért is mindenkinek köszönöm a könyv megjelenését.

Zágon jelenti számára a lelki felüdülést

 

– Zsúfolásig megtelt terem a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében tartott könyvbemutatódon, ahová mindenki szívesen jött, hogy megismerjen. Most eljött az ideje, hogy ismét megismerjük Szabó Katit, hiszen felbukkantál 2016-ban a Diákolimpián, aztán a 2017-es Tornász Európa-bajnokságon Kolozsváron, majd a minap, a 2018-as könyvbemutatódon, Sepsiszentgyörgyön? Ideje, hogy ismét felfedezzük Szabó Katit?

– Ahányszor tehetem, én szívesen jövök haza Romániába, Zágonba, hiszen Zágont nagyon szeretem. Nem fogom kipótolni mindazt, amit nem kaptam azon években, amikor távol voltam, hiszen én keveset tartózkodtam otthon, de lelki ,,gyógyulást” jelent Zágon számomra.

– Amikor hazaérsz Zágonba, teljesen ki tudod kapcsolni magad a külvilágtól?

– Nem, nem is akarom kikapcsolni. Amikor megyek vissza Franciaországba, a fél felem itthon van – Zágon, Déva, Arad, Kolozsvár stb. – , másik felem pedig ott van.

– Az 50. születésnapodat a volt tornásztársaiddal is megünnepelted. Jól táncoltak a csajok?

– Igen! Velük is volt egy nagy buli, amikor megérkeztem Bukarestbe, nekem meglepetés volt, hogy ők ott tartózkodtak, de az is nagy meglepetés volt számomra, hogy a könyvbemutatón is jelen voltak.  Eljött Sepsiszentgyörgyre Marilena Vlădărău-Pereteanu, Dumitrița Turner-Beck, Melitta Runh-Inge Flesicher, Joanna Voss-Martin, Rozalia Bitis, Mirela Barbălată-Hubner, Cleopatra Constantin, de nem utolsó sorban Maria Olaru egykori tanítványom is ott volt. Ők kimondottan azért érkeztek haza Romániába, hogy találkozzanak velem. Hiányoztunk egymásnak, de nagyon összetartunk! Remélem, hogy ezután gyakrabban találkozhatunk…

Szabó Kati a Marosvásárhelyi Rádió magyar és román nyelvű műsorának adott interjúja után a Központ azon kérdésére, hogy milyen volt a budapesti Sportgála, amelyen tiszteletbeli meghívottként vett részt Szeles Mónika valamikori teniszezővel, a következőket mondta:

,,Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy egy ilyen kaliberű rendezvényen első alkalommal lehettem jelen Magyarországon. Csodálatos volt a rendezvény, kiváló volt a szervezés, tökéletes volt a program, emellett sok régi baráttal, kedves ismerőssel találkoztam több mint 30 év után.”

A sepsiszentgyörgyi könyvbemutatójával kapcsolatosan az 1984-es Los Angelesi Nyári Olimpiai Játékok legjobb sportolója megjegyezte:

,,Az 50. születésnapommal egybeeső könyvbemutató nagyon szép volt, sok meglepetésben volt részem, hiszen rengetegen jöttek el, hogy találkozzanak velem, megismerjenek, emellett számos hajdani baráttal, ismerőssel is találkozhattam, ami nagyon jól esett. Éreztem, hogy nem vagyok egyedül.”

Azzal kapcsolatosan, hogy hányadik alkalommal van Marosvásárhelyen, a neves háromszéki származású tornász elmondta:

,,Sajnos, még soha nem voltam Marosvásárhelyen, de remélem, el fogok még jönni…”

Kicsoda Szabó Kati?

1968. január 22-én Zágonban született a négyszeres olimpiai bajnok, kétszeres világ- és Európa-bajnok tornász, majd hatévesen került az onești-i tornaiskolába, ahol első edzői Maria Cosma és Ágoston Mihály voltak, majd Károlyi Béla és Márta irányították a felkészülését. 1979-től a dévai tornalíceumban folytatta felkészülését 1987-es vissza­vonulásáig, majd 1983 és 1984 között 17 alkalommal kapott maximális, 10-es pontszámot gyakorlataira. Az 1984. évi Los Angeles-i Nyári Olimpiai Játékokon négy aranyérmet (ugrás, gerenda, talaj, csapat) és egy ezüstérmet (egyéni összetett) szerzett, ezzel az olimpia legeredményesebb sportolója volt. Szabó a Bukaresti Egyetem sport és testnevelés karán diplomázott, aztán Déván kezdett edzősködni, leghíresebb tanítványa az olimpiai és Európa-, valamint kétszeres világbajnok román tornász, Maria Olaru volt. Szabó Kati 1992 óta él Franciaországban, férje Tamás Christian volt válogatott kajakos, két fiú, Lorenzo és Zèno szülei.

Díjak, kitüntetések: Az év női sportolója Romániában (1984), a Sport Érdemes Mestere (1984) a Torna Hírességek Csarnoka – Hall of Fame tagja (2000), a  Nemzeti Érdemrend lovagi fokozata (2000), a Sport Érdemrend parancsnoki fokozata (2008) és a Román Országos Sporthivatal Legendás Bajnokok-díja (2008).

Share Button
Ennyien olvasták: 1137

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.