Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Labdarúgóedző szeretne lenni

Czimbalmos Ferenc-Attila június 14, 2019 Sport

Gyerekkorában önvédelmet tanult, aztán futballozott felső szinten, majd a sérülések miatt búcsút intett a labdarúgásnak, és testnevelő tanárként helyezkedett el. Jelenleg Ausztriában dolgozik a szovátai 28 éves Berkeczy Emőke, a City’us, a FCM, az ASA majd a Vasas Femina hajdani válogatott labdarúgója, aki sportkarrierjéről mesélt a Központnak a Szovátai Oktatók–Besztercei Betyárok barátságos futballmérkőzés után.

A tekvandóról tért át a futballra

– Miért nem léptél pályára, hiszen a korábbi években egyik erőssége voltál a csapatnak?
– Sajnos a sorozatos sérülések miatt voltam kénytelen abbahagyni a versenyszerű futballt, a minap egy térdműtéten is átestem, így nem igazán vállalnám a játékot, habár nagyon szeretnék még játszani!

Legjobb barátjával. / Fotó: Facebook

– Térjünk a sportkarriered elejére. Mikor kezdtél el sportolni és milyen sportágat űztél legelőször?
– Tekvandózni kezdtem még első osztályos koromban, és hét évig ennek a sportágnak hódoltam, amelynek köszönhetően az önbizalmamon és a magabiztosságomon javítottam. Aztán nyolcadikos koromban Szovátán, a Domokos Kázmér Iskolaközpontban Soós Levente testnevelő tanár futballedzéseire is ellátogattam, majd ott ragadtam.

– Hogyan kerültél Marosvásárhelyre a hajdani ASA elődjéhez, a FCM-hez?
– Szovátán egy barátságos mérkőzést játszottunk a Székes Károly által edzett FCM-vel, én akkor nyolcadikos korom ellenére már a líceumosokkal jártam edzésekre.
A találkozón én és még két társam harcosabban futballoztunk, mint a többiek, így engem szemelt ki Karcsi bácsi, és a vásárhelyi csapathoz hívott futballozni. Idővel az iskolai program után délutánonként hetente három alkalommal jártam edzésekre, Marosvásárhelyre, aztán egy év után beköltöztem a megyeközpontba.

Edzőtáborban a FCM-vel Olaszországban / Fotó: Facebook

Országos bajnok és Románia-kupagyőztes volt a FCM-vel

– Kik voltak a csapattársaid azon időszakban?
– Jó csapatot alkottunk, hiszen az akkori együttesben futballozott többek közt dr. Sipos Kincső, a Sinka ikrek, vagyis Zsuzsanna és Mónika, Gödér Brigitta, Sárosi Csilla, Lucică Meleacă, Anamaria Gorea, Bianca Sandu, Herczeg Andrea, továbbá a magyarországi Kopácsi Barbara, Púpos Ildikó és Jahn Klaudia is. Zöme válogatott játékos volt, akik Románia és Magyarország válogatottjában is bizonyítottak, öröm volt velük futballozni.

– Milyen eredményeket értél el a vásárhelyi csapat játékosaként?
– Ott összesen hét évet futballoztam felső szinten, a futballal párhuzamosan a sportegyetemet is elvégeztem. A FCM-ből lett ASA-val jó eredményeket értem el, hiszen bajnoki címet és Románia Kupát nyertünk a 2010–2011-es idényben (a FCM 4–0-ra nyert a kolozsvári Clujana ellen a jászvásári döntőben-szerk.megj.), de ezüstérmesek és bronzérmesek is voltunk a hazai pontvadászatban. Emellett U16-os és U19-es válogatott is voltam, a csapattal a Bajnokok Ligájában is szerepeltünk, több európai országban jártam az együttessel, jó közösségnek voltam a tagja. Mondhatom, hogy szép éveket éltem át a marosvásárhelyi csapat játékosaként.

– Az ASA-tól hová kerültél?
– Sajnos a sorozatos bokasérüléseim miatt 20 évesen kénytelen voltam abbahagyni a futballt. De idővel újrakezdtem Székelyudvarhelyen, ahol 2016–2018 között a helyi Vasas Femina játékosa voltam. Szép emlékekkel lettem gazdagabb az ott eltöltött időszak után, sőt Székelyföld válogatottjának is tagja voltam 2017-ben. Udvarhelyen sajnos nagyon tönkre ment a térdem, keresztszalag-problémával küszködtem, idővel egy műtéten is átestem, sőt újabb műtét előtt állok, így sajnos végleg abba kellett hagynom a futballt.

Testnevelő tanárként tevékenykedett, de edző szeretne lenni

– Egykori vásárhelyi csapattársaiddal tartod még a kapcsolatot?
– Persze! A világhálón keresztül sok hajdani társammal tartom a kapcsolatot. Amúgy drukkolok a marosvásárhelyi CSM női csapatának, amelyet egykori mesterem, Székes Károly irányít.

Szovátai Oktatok csapatában. (felső sorban jobbról 2.) / Fotó: Facebook

– Miután szakítottál a labdarúgással, mivel foglalkoztál?
– Az egyetem elvégzése után testnevelő tanárként helyezkedtem el, majd tanítottam Szovátán, Nyárádremetén és Nyárádköszvényesen. Szovátán a Domokos Kázmér Iskolaközpontban futballedzéseket tartottam lányoknak meg fiúknak egyaránt, de nem volt rá nagy igény. Jelenleg Ausztriában dolgozom, de idővel otthon, Szovátán szeretnék letelepedni.

– Jelenleg milyen kötődésed van a futballhoz?
– Már nincs kötődésem a futballhoz, ami életforma volt számomra, de szívesen futballoznék még felső szinten, ha bírnák a lábaim… Amúgy idővel az edzőség felé kacsintgatnék, ha lenne rá lehetőség.

Share Button
Ennyien olvasták: 1908

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.