Központ
2020. november 01. vasárnap, Marianna

Lăcătuş a FCM kispadján

Központ január 27, 2012 Sport

Lăcătuş a FCM kispadján

LAcatus

Az elmúlt hét végén mutatták be a sajtó képviselőinek Marius Lăcătuşt, a marosvásárhelyi FCM új vezetőedzőjét, stábjával együtt. A hajdani kiváló csatár Trombettát váltotta, akivel anyagiak miatt szerződést bontott a klub vezetősége. A Steaua csapatával 1986-ban BEK-győztes egykori labdarúgó, ötödik vezetőedzője a két éve újra első ligás a vásárhelyi csapatnak. Falub, Sabau, Selymes, Trombetta után Lăcătuşt mentőangyalként fogadták Marosvásárhelyen, tőle remélik, hogy megmenekíti a csapatot a kieséstől.

 

A sajtótájékoztatón részt vett Claudiu Maior, városunk alpolgármestere, a klub menedzsere, Tatár Béla, a vezetőtanács elnöke, emellett dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, a vezetőtanács tagja, Anton Helesteanu volt játékvezető, a klub új vezérigazgatója, valamint a Lăcătuş-team tagjai: Ioan Naghi, pályaedző, Vlad Amariei a klub új sajtóreferense, továbbá az új szerzemény, Dragos Firtulescu labdarúgó.

Claudiu Maior alpolgármester:

–Ahogy a tavaly Sabauval sikerült bent maradnunk az A-osztályban, remélem, az idén Marius Lăcătuşsal sem esünk ki, sőt sikerül rövid időn belül egy ütőképes csapatot kialakítanunk. Ahogy én Lăcătuşt ismerem, egy erős karakterű személy, akit, ha hagynak dolgozni, jó eredményeket érhet el, mint ahogyan eddig is tette az előző együtteseknél, ahol tevékenykedett. Szerintem, ha idő előtt távozna a csapattól, akkor más személyek próbálnának akadályokat gördíteni útjába, amire nem kerülhet sor. Ő egy győztes típus, a szerződésén kívül a karaktere is garanciát jelent arra, hogy elvégzi a rábízott munkát.

Tatár Béla, a vezetőtanács elnöke:

–Úgy a csapatnak, mint a városnak örömet jelent, hogy egy ilyen élő legenda tevékenykedhet nálunk. Vele és segítőivel, Ioan Naghi pályaedzővel és Michelle Bon erőnléti edzővel újra alakult az a trió, amely másfél éve a Steauanál dolgozott együtt. Nem kell bemutatni a vezetőedzőt, aki hajdanán a Stauanál, városunk minden idők legnagyobb futball egyéniségével, Bölöni Lászlóval is futballozott együtt. Meggyőződésünk, hogy ő az a személy, akire szüksége van jelenleg az együttesnek, ő lesz az, aki nemcsak megmenekít a kieséstől, hanem fiatal, tehetséges játékosokat is beépít a csapatba. Szeretném, ha Lăcătuş egykori harcos szellemét átadná a mi labdarúgóinknak, ami nagyban segítene abban, hogy elérjük céljainkat. El kell mondanom: Trombettával anyagilag nem tudtunk kiegyezni, miután ő többet kért a szóbeli megegyezés majd a szerződéskötés után. Ő azt mondta, hogy ha nem elégítjük ki követelését, nem jön vissza Marosvásárhelyre. Miután mégis visszajött, a vezetőtanács úgy határozott, hogy szerződést bont vele, majd baráti viszonyban váltunk el.

Dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, a vezetőtanács tagja:

–Nagyon örvendek, hogy egy ilyen személyiség lesz a FCM edzője, mint Marius Lăcătuş, akinek ezúton köszönöm, hogy elfogadta az ajánlatunkat. A kisfiam, Mátyás, aki a FCM egyik korosztályos csapatában futballozik, nagyon boldog volt, amikor közöltem vele, az együttes új vezetőedzőjének a kilétét. Pillanatok alatt rávágta, hogy Lăcătuş eddig hol edzősödött, sőt azt is megjegyezte, hogy mindenhol kiválóan végezte edzői teendőit, elégedettek voltak munkájával. Remélem, hogy mi is elégedettek leszünk vele, együtt jó eredményeket mutathatunk fel, és elérjük a célkitűzéseket. 5-6 évvel ezelőtt, még szinte semmi jelentőset nem alkottunk a futball terén, most meg itt van ez a csodálatos bázis, ahol A-osztályos labdarúgó csapatunk van, amelyet támogatnunk kell. A város futballjának dicső múltja is erre kötelez. Már régóta kérte a város vezetősége, hogy álljak a csapat mellé, amit nem bánok, hiszen komoly, tettre kész emberek vannak az együttes mellett. A legfontosabb, hogy sportbázisokat hozzunk létre a következőkben is – példa erre a FCM-sportbázisa, meg a Víkendtelepi fedett uszoda is –, ahol edzési lehetőségük legyen a fiataloknak, akiket a sport felé kell terelni, csalogatni. Hogy ez a vállalkozás sikerrel járjon, ahhoz követendő példaképekre is szükségük van – mondta dr. Benedek István, egykori ismert marosvásárhelyi sportember. Emlékeztetőül: Benedek István úszóként vált ismertté, főleg a hátúszó számok mindig éremre éhes hajdani képviselőjeként, aki az 1970-es országos bajnok, 4×100-as vegyes váltó egyik tagja volt, Nagy Dénes, Petelei Attila és Kovács Albert mellett.

Anton Helesteanu, a labdarúgóklub új vezérigazgatója:

–A klub vezetősége által bemutatott, hosszabb távú terv ragadott meg engem, ezért döntöttem úgy, hogy elvállalom a FCM vezérigazgatói posztját. Jelenleg a legfontosabb, hogy benn maradjunk az élvonalban, utána már magasabbra is törhetünk. Nem tudom, még kiket és milyen posztra fogunk szerződtetni. Egy dolog biztos, nem mennyiségileg, hanem minőségileg kell igazoljunk. A döntés joga és felelőssége a vezetőedzőé, és mi mindenben eleget próbálunk tenni az ő kérésének. A játékvezetőkkel nem kell foglalkoznunk, nekik az a kötelességük, hogy bíráskodjanak, nekünk kizárólag a játékkal kell törődnünk. A hátam mögött zárt ajtó van, ami a játékvezetőkkel való kapcsolatom illeti.

Marius Lăcătuş, a FCM vezetőedzője:

–A vezetőség célkitűzése teljes mértékben megvalósítható, ezért is fogadtam el az ajánlatot. Biztos vagyok abban, hogy a klub keretén belül mindenkivel kiválóan alakul majd együttműködésünk. Egyébként örömömre Bölöni Laci már felhívott telefonon Szalonikiből, és gratulált, sok sikert kívánva.

Dragos Firtulescu (ex. ALKI Larnaka), a FCM 22 éves új baloldali középpályása:

–Ha játéklehetőséget kapok, akkor teljesítményemmel be szeretném bizonyítani, hogy minőségi játékos vagyok, és a FCM vezetősége jól döntött, amikor szerződtetett. Marius Lăcătuş fél éves szerződést kötött a FCM-vel, amit egy évvel meghosszabbíthatnak. A szerződés értelmében havi 20000 eurót fizetnek a szakvezetőnek, ami mellé, ha a csapat elkerüli a kiesést, egy 50000 eurós bónusz is hozzátartozik.  


Marius Lăcătuş

Játékosként 10-szeres román bajnok a Steauával (1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998), 7 alkalommal kupagyőztes (1985, 1987, 1988, 1989, 1996, 1997, 1999), 1986-ban Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert, 1987-ben európai Szuperkupát ugyancsak a Steauával, mely színeiben, a klub minden idők egyik legsikeresebb játékosa és ugyanakkor a szurkolók  kedvence a mai napig is. Pályafutása alatt Romániában a 414 A-osztályos mérkőzésen 103 gólt szerzett, míg az európai kupákban a Steaua színeiben 72 mérkőzésen 17 gólt lőtt. A román válogatott tagjaként 84 mérkőzésen 13-szor volt eredményes, az együttessel részt vett az 1990-es és 1998-as világbajnokságon és az 1996-os Európa-bajnokságon. 2000-ben kezdett el edzősködni a FC National csapatánál, majd tevékenykedett a Panama nemzeti  válogatottjánál, ahol másodedző volt (2001), a Galati-i Otelulnál (2001-2002), a Brassó (2002-2003) csapatánál, másodedzőként a román válogatottnál (2003), a Piatra Neamti-i Ceahlaulnál (2004), a bukaresti Inter Gaznál (2005), az aradi UTA-nál (2006-2007), a Steauanál (2007-2008, 2009), a Vasluinál (2009-2010) és végül újra a Steauanál (2010-2011).


 

Share Button
Ennyien olvasták: 582

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.