Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Lendületben a Richter Gedeon!

Központ február 19, 2014 Sport

Lendületben a Richter Gedeon!

gedeon

Szovátán került sor a Hargita Megyei Kézilabda Szövetség égisze alatt zajló női amatőr megyei bajnokság 10-ik fordulójában a Richter Gedeon-Csíkdánfalvi Felcsík mérkőzésre. A vásárhelyi lányok edzője, a rendkívül tapasztalt Kulcsár László a következő szavakkal bíztatta tanítványait:

 

– Figyeljünk a védelemre, majd ellentámadásokkal lepjük meg ellenfelünket! Nyugodtak legyünk, hogy ne hibázzunk, jól passzoljunk, majd gólokat szerezzünk. Minden három hiba után cserélünk! – mondta a szakember.  

A mérkőzés 10-ik percében már 7-1-re vezettek a hazaiak, ennek tudatában alacsonyabb sebességre kapcsoltak a lányok, így sikerült ellenfelüknek felzárkózni előbb 8-4-re, majd 10-6-ra. A következő percekben Kulcsár tanár úr lányai több tiszta gólhelyzetet puskáztak el.  

Jámbor Margit hálóőrnek (is) köszönhetően, az első félidő végén, ha nehezen is, de sikerült 17-6 arányú eredménnyel zárniuk a félidőt.

A második játékrészben megváltozott a játék képe, Bíró (Peres) Zita jobbszélsőnek, a bajnokság negyedik gólgyárosának, illetve Inţa Alina játékirányítónak is sikerült fontos gólokat szerezzenek, majd 29-18 arányban megnyerték a mérkőzést.

A bántó az, hogy három héttel korábban, az őszi idény utolsó fordulójában, a Richter Gedeon 25-18 arányú vereséget szenvedett a székelyudvarhelyi SZKF-től, így a tavaszi idény utolsó fordulójának utolsó mérkőzése lesz a legfontosabb minden szempontból, a Marosvásárhelyi Richter Gedeon kézilabdázói szemszögéből.

Richter Gedeon Marosvásárhely: Jámbor Margit és Zsók Gyöngyvér kapusok, Inţa Alina csk., Biró (Peres) Zita, Dán Melinda, Orbán Mária, Kádár Kinga, Moldovan Annamária, Sălăgean Ana, Evi Mihaela, Conţiu Loredana, Şerban Rozália, Vasilescu Erzsébet, Ormenişan Veronica, Cerghizan Anamaria és  Farkas Krisztina mezőnyjátékosok.


Edző: Kulcsár László

Játékvezetők: Zsombori László (Székelyudvarhely) és Kopacz István (Csíkszereda).

Gólszerzők a marosvásárhelyiek részéről: Bíró (10), Moldovan (4), Inţa (4), Conţiu (3), Ormenişan (3), Fazakas (2), Dán (1), Evi (1) és Cerghizan (1).


Inţa Alina, a Richter Gedeon irányítója, csapatkapitánya:

– Tornaszervezők voltunk ma, ami abban áll, hogy itthon (Szovátán) fogadtuk a bajnokság együtteseit, mi fizettük a játékvezetőket, az orvost, emellett ásványvizet is biztosítottunk az együttesek játékosainak.

Én nagyon büszke vagyok, hogy a Richter Gedeon öreglányok kézilabda együttesének vagyok a tagja, hiszen a családom mellett, a kézilabda a mindenem.

Gyerekeim, a 8 éves

Alexandra és a 10 éves Alexandru Claudiu is kézilabdáznak, ők a Marosvásárhelyi Olimpic jövőbeli reménységei, így otthon, a kézilabda folyik még a csapból is…

Orbán Mária:

– Én az egykori ISK-nál játszottam, akkor is Kulcsár László volt az edzőm, majd 22 év után (!) fogtam neki újra kézilabdázni, ami hihetetlen! Szinte mindannyian 40 év fölöttiek vagyunk, mégis minden mérkőzésen lámpalázunk van. Remélem, hogy a visszavágón meg tudjuk verni a Székelyudvarhelyt, így bajnokcsapat lehetünk.  

 

Jámbor Margit:

– Hajdanán én is és Ormenişan Veronica is, az egykori Marosvásárhelyi Armedicától kerültünk az Electromureshez, ahol a jelenlegi csapat több tagjával kézilabdáztunk együtt. Erre a mérkőzésre jól felkészült a Felcsík, de szerencsém volt, hogy jól ment a védés, és fontos, hogy nyert a csapat.

Kádár Kinga:

– Ötödikes koromban, az 5-ös Általános Iskolában kezdtem el kézilabdázni, Francu Mariana tanárnő volt az edzőm. Utána átmentem a Szász Albert Sportiskolához, majd onnan kerültem a Mureşulhoz. Ott hat évet játszottam, a mostani gárdából csapattársam volt Evi Mihaela, Conţiu Loredana is. Egy rövid ideig abbahagytam a kézilabdát, majd a Richter Gedeonnál kötöttem ki.

Időközben sporttanári oklevelet szereztem, jelenleg Nyárádremetén tanítok, ahol osztályfőnök is vagyok.

Örvendek, hogy ennél a csapatnál játszom, mind a lányokkal, mind Kuli bácsival öröm együtt lenni. A fő vágyam, hogy bajnokságot nyerjünk!

Biró (Peres) Zita:

– A bajnokság góllövőlistáján a negyedik helyen vagyok, de nem ez a fontos. Hanem az, hogy minden hátralévő mérkézést megnyerjünk (beleértve a tavaszi, Székelyudvarhelyi SZKF elleni találkozót is), hogy bajnokok lehessünk.

Fekete Árpád Zsombor, szovátai sportvezető:

– Ebben a bajnokságban megérdemelten a második (egyelőre) a Richter Gedeon, hiszen tartják a lépést a színvonal, a tapasztalat és a felkészülés szempontjából a székelyudvarhelyi együttessel, ők a bajnokság legidősebb átlagéletkorú, és a legtapasztaltabb együttese.

Én a játéktudásukat tartom erélyüknek, nagyon hosszú a kispadjuk és tisztelet előttük, hogy minden meccset idegenben játszanak, Három éve a bajnokságot a Székelyudvarhelyi SZKF nyerte, de a tavaly bekapcsolódott Szovátai Sóvidéknek és a Martosvásárhelyi Richter Gedeonnak köszönhetően nyílt lett a bajnoki cím sorsa.  

Ebből a kilenc együttesből, ha lenne, ki lehetne alakítani egy nagyon masszív országos második ligás bajnokságot, sőt, ha megfelelő anyagi és szakmai háttér lenne, akkor ennél többet is ki lehetne hozni a bajnokságból…

A vasárnap délutáni, második mérkőzésen: Richter Gedeon–Szentegyáza 47-16

Góllövők: Biró (15), Inţa (7), Dán (4), Kádár (4), Evi (4), Ormenişan (3),Conţiu (2),Vasilescu (2), Farkas (2), Moldovan (2), Şerban (1) és Sălăgean (1).

További eredmények: Csíkszeredai VSK–Csíkszeredai NKSZ 17-15, Szovátai Sóvidék -Zetelaka 20-26, Székelykeresztúr–Székelyudvarhelyi KF 22-28, Csíkdánfalvi Felcsik-Sóvidék 21-17, Székelyudvarhelyi KF–VSK 35-22, Zetelaka–Székelykeresztúr 39-22.

A bajnokságot a Székelyudvarhelyi KF vezeti 33 ponttal (11 győzelem, 320-208-as gólarány), a második helyezett, 30 pontot teljesített Marosvásárhelyi Richter Gedeon előtt (10 győzelem, 328-205-as gólarány).

 

Gagyi Erika (Zetelaka, 27 éves), a Hargita Megyei Kézilabda Szövetség égisze alatt zajló női amatőr megyei bajnokság legtapasztaltabb játékosa:

–Zetelakán ismerkedtem meg a kézilabdával, majd a Székelyudvarhelyi Sportiskolánál folytattam. 17 évesen Hódmezővásárhelyre, a magyar 2. ligába kerültem, ahol négy évet játsztam. Aztán nyolc évet légióskodtam a spanyolországi első ligás Oviedoban, majd a szintén első ligás izlandi Rejkjaviknál és egy ciprusi első osztályos együttesnél.

Sajnos immunrendszeri problémák miatt voltam kénytelen abbahagyni a sportpályafutásom, de jelenleg is a kézilabda mellett maradtam, hiszen edzősködöm Székelyudvarhelyen az SZKF-nél, ahol a 2001-2002-2003-2004-2005 és 2006-os fiú korosztályos együtteseit edzem.

Én a Marosvásárhelyi Richter Gedeont meg a Székelyudvarhelyi SZKC együttesét tartom a bajnokság legesélyesebb csapatainak.

Share Button
Ennyien olvasták: 470

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.