Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta az Év sportolója 2018-ban Magyarországon

Czimbalmos Ferenc-Attila február 21, 2019 Sport

A díjazottak a díjazok és a Gála díszmeghívottai / Fotó: MSÚSZ – Cseh Péter

A 2018-as év legjobb magyar sportolóit, edzőit, csapatait színpompás ünnepségen, az M4 Sport – Év Sportolója Gálán díjazták 2019. február 14-én Budapesten, a Nemzeti Színházban. A házigazda Magyar Sportújságírók Szövetségének zöme internetes szavazás útján döntötte el, hogy ki kapta meg az egyes díjakat a gálán, így a legjobb anyaországi sportolóira sorrendben már az 61. alkalommal szavaztak. A rendezvényen részt vett többek közt Marosvásárhelyről két sportújságíró, Kádár Zoltán (Marosvásárhelyi Rádió) és lapunk sportszerkesztője, Czimbalmos Ferenc Attila is, mellettük Sepsiszentgyörgyről Miska Brigitta (Háromszék) és Csíkszeredából Aczél Péter Lászó (az egykori csíkszeredai Új Sport alapítója, főszerkesztője, jelenleg szabadúszó újságíró) is jelen volt az eseményen, előbbi kettő 2016-tól tagja a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ).

Kádár Zoltán és a Központ sport hírszerkesztője a Gálán

A Gálára meghívást kaptak a kategóriák legjobb három-három helyezettjei, míg a nyerteseket az eseményen hirdették ki, amelyen a rendezvény díjátadói korábbi bajnokok, országos vagy nemzetközi hírű sportolók, befolyásos sportvezetők voltak.
Hírességek a színpadon és a nézőtéren

Szőllösi György / Fotó: MSÚSZ – Bakai Gusztáv

Sztárok, előadóművészek produkciói

A főszereplők természetesen a kitüntetett sportolók, az egyes kategóriák három-három meghívott-jelöltje volt, ám rajtuk kívül neves előadóművészek, díjátadó hírességek, szupersztár díszvendégek, fontos közéleti személyiségek is részt vettek az eseményen.
Az interjúkat az eseményre felvezetően Kovács ,,Kokó” István egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnok profi ökölvívó készítette, míg az est házigazdája Mohay Bence, az M4 Sport népszerű műsorvezető-riportere volt. A Gála nyitányaként a színpadra lépett Lovász Tamás, a lajosmizsei Jász-Kun Hagyományőrző Íjász Egyesület íjásza, háromszoros pályaíjász, egyszeres vadászíjász bajnok, de időközben fellépett Puskás Peti és zenekara (The Biebers), ugyanakkor a legendás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő, Kovács Kati és a Budaörsi Vivace Táncegyesület közös, száztagú cheerleader-csapata is.

Mohay Bence az est házigazdája / Fotó: MSÚSZ – Bakai Gusztáv

Mellettük még színpadra lépett Caramel, a Magyar Nemzeti Társegyüttes is, majd a Himnusz előadásában Puskás Peti, Kovács Kati, Caramel, Rúzsa Magdi és Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze, valamint a művészeti produkciók részeként láthattuk a 2000-es olimpiai bajnok tornászt, Csollány Szilvesztert is.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitánya feleségével vett reszt a Gálán / Fotó: MSÚSZ – Zsigmond László

Világhírű díszmeghívottak, egykori kiválóságok

Az eseményre a Magyar Sportújságírók Szövetsége ezúttal is meghívott külföldi világsztár-díszvendégeket, így jelen volt az egykori világhírű atlétázó, Carl Lewis, aki Tarlós István, Budapest főpolgármesterével együtt a legjobb férfi sportolónak, Liu Shaolin Sándornak adta át a díjat. Az 57 éves sportlegenda minden idők egyik leghíresebb sportolója, hiszen kilencszeres olimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnok távolugró és sprinter, akit az IAAF választásán a XX. század legjobb atlétájának, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál pedig az előző évszázad legjobb sportolójának választották.

Liu Shaolin Sándor / Fotó: MSÚSZ – Cseh Péter

A Gála másik díszmeghívottja, a korábbi világhírű gyorskorcsolyázó, Hunyadi Emese Svájcból érkezett a gálára. Ő 1994-ben osztrák színekben versenyezve nyert olimpiai aranyérmet 1500 méteren, de 1984-ben még Magyarországot képviselte a szarajevói téli olimpián, ő egyébként az olimpiai bajnok férfi rövid pályás gyorskorcsolya-váltónak adta át a díjat.

Hunyadi Emese és Szőllösi György / Fotó: MSÚSZ – Cseh Péter

A magyar futball külföldön élő legendái közé tartozik a 92-szeres válogatott, 1968-as olimpiai bajnok, európai ezüstcipős, kilencszeres magyar bajnok Fazekas László, aki Belgiumból érkezett haza Magyarországra, a sportrendezvényre. Fazekas jó barátjával, volt csapattársával, Dunai II. Antallal közösen adott át díjat a gálán.

Görbicz Anita – Győri Audi ETO KC, a 2018-as év legjobb csapata elismerést veszi át / Fotó: MSÚSZ – Bakai Gusztáv

Szintén díszmeghívottként vett részt a rendezvényen és díjat adott át Nadine Kessler (ő az Év legjobb labdarúgóját, Gulácsi Péter díjazta), korábbi német válogatott labdarúgó, akit 2014-ben a világ legjobb női labdarúgójának választottak, és aki jelenleg az Európai Labdarúgó-szövetség nőifutball-szakágvezetője. A Wolfsburgban éveken át Jakabfi Zsanett klubtársa volt, ugyanakkor nagyon jó véleménnyel van minden idők legsikeresebb magyar női futballistájáról.

Gera Zoltánt is megrohamoztak az autogram vadászok a Nemzeti Színház bejáratánál / Fotó: MSÚSZ – Horváth György

Külföldi és magyarországi meghívottak, díjátadók, a Nemzet Sportolói

A fent említett díszmeghívottakon kívül még díjat adott át Hamid el-Auni, az Afrikai Paralimpiai Bizottság alelnöke, a Nemzetközi Kerekesszékes Kosárlabda-szövetség afrikai kontinentális elnöke; Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke; Dr. Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára, Dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ első alelnöke; Novotny Zoltán rádiós legenda, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke; Tarlós István, Budapest főpolgármestere; Kamuti Jenő, a nemzet sportolója, kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke; Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, 1998-ban az év csapatának tagja; Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó; Vörös Zsuzsanna és Mizsér Attila öttusázó olimpiai bajnokok; Besenyei Péter korábbi műrepülő világkupagyőztes; Vereczkei Zsolt, háromszoros paralimpiai bajnok úszó; Vági Márton, a Magyar Labdarúgó-szövetség főtitkára; Gera Zoltán, 97-szeres válogatott, Európa-liga-döntős labdarúgó, a 2020-as Eb budapesti nagykövete; Király Gábor, 108-szoros, rekorder magyar válogatott futballkapus, aki háromszor volt az év magyar labdarúgója; Kósz Zoltán és Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázók; Rátgéber László Euroliga-győztes, kétszeres európai Szuperkupa-győztes kosárlabda-mesteredző; Polgár Judit kétszeres női sakkolimpiai bajnok, minden idők legjobb női sakkozóinak egyike.

A Gála egyik nagy vesztese: Hosszú Katinka, akit ezúttal Kozák Danuta előzött meg / Fotó: MSÚSZ – Szücs Attila

A Nemzeti Sport információja alapján meghívottként jelen volt még a sporteseményen többek közt Schmitt Pál volt köztársasági elnök és MOB-elnök, olimpiai bajnok párbajtőrvívó, aki háromszor volt az év csapatának tagja; Deutsch Tamás MTK-elnök, európai parlamenti képviselő; Kubatov Gábor FTC- és Markovits László Vasas-elnök; Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; Fürjes Balázs Budapest fejlesztési államtitkára; Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász; Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya; Kökény-Szalay Vivien, a Tv2 hírigazgatója; Temesvári Andrea párosban Grand Slam-győztes teniszező, az 1983-as év női sportolója; Vizer László Máriusz, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnöke; Kassai Viktor FIFA-játékvezető; Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző; Kovács Katalin – a korábbi „kajakkirálynő”, aki háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok volt, aki 2002-ben és 2003-ban is kiérdemelte az év női sportolója díjat – ; az 1985-ben az év csapatának választott futballválogatottat képviselő Nagy Antal (ex Bp. Honvéd); valamint a Nemzet

A 98 éves, ötszörös olimpiai bajnok, Keleti Ágnes volt a Gála legidősebb résztvevője / Fotó: MSÚSZ – Róth Tamás

Sportolói közül a 98 éves Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász – aki Tarics Sándor 2016. május 21-i halála után ő lett a legidősebb még élő magyar olimpiai bajnok, 2018. február 24-én Durward Knowles halála után ő lett a világ legidősebb olimpiai bajnoka, aki nyári olimpiai-játékokon nyert aranyérmet – , és Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó – minden idők legfiatalabb olimpiai bajnok vízilabdázója – , valamint sportági szövetségi elnökök, nemzetközi sportdiplomaták.

A Gála legfontosabb meghívottja: Carl Lewis / Fotó: MSÚSZ – Zsigmond László

Rákosi Gyula / Ferencváros / az MLSZ Életmudiját kapta / Fotó: MSÚSZ – Zsigmond László

 

A 61. M4 Sport – Az Év Sportolója Gála díjazottjai

Külön rangot adott az elismerésnek, hogy az év sportos kiválóságait 61. alkalommal köszöntő esemény előtt érkezett a legtöbb szavazat a tizenegy kategóriában (az év góljáról a közönség voksolt), összesen 439 sportújságíró adta le saját hármas listáit, közülük kerültek ki a kategóriák legjobbjai:

Férfiak
Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó)

Nők

 • Kozák Danuta (kajakos)
 • Labdarúgás (férfiak)
 • Gulácsi Páter (RB Leipzig)
 • Labdarúgás (nők)
 • Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)

Edzők

 • Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina (férfi és női rövid pályás gyorskorcsolyaváltó)

Csapat (hagyományos csapatsportokban)

 • Győri Audi ETO KC (női kézilabda)

Csapat (egyéni sportágak csapatversenye)

 • Férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba, tartalék: Oláh Bence).

Év gólja

 • Sigér Dávid (Ferencváros) az MTK elleni gólja nyert a közönség szavazata alapján.

Az év fogyatékos sportolói

Férfiak

 • Gelencsér Róbert (szervátültetett atélta)

Nők

 • Gyurkó Alexandra (szervátültetett úszó)
 • Fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők
 • Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Hajmási, Osváth)

Csapat

 • Női kerekesszékes vívóválogatott (Madarászné dr.Mező Boglárka, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)

MSÚSZ- és MOB-életműdíj meg MLSZ-életműdíj

Az egykori asztaliteniszező Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor trió kapta a sportújságírók és a Magyar Olimpiai Bizottság életműdíját.
A Ferencvárossal négy bajnoki címet és Vásárvárosok Kupáját is nyerő 41-szeres válogatott Rákosi Gyula kapta az MLSZ-életműdíjat, aki a válogatottal az 1960-as római olimpián és az 1964-es Európa-bajnokságon is bronzérmet szerzett. A 80 éves Rákosi egész pályafutása alatt csak a Fradi játékosa volt (322 mérkőzés), neki a 97-szeres korábbi magyar válogatott-labdarúgó, Gera Zoltán adta át a díjat.

A Győri Audi ETO KC / Fotó: MSÚSZ – Szücs Attila

Budapest lesz Európa sportfővárosa 2019-ben

A 2019-es esztendő Budapest sportélete szempontjából kiemelt lesz, hiszen a magyar főváros elnyerte az Európa Sportfővárosa kitüntető címet.
Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője az idei Sportgálán hangsúlyozta, hogy 2019-ben a sportújságírók szakmai testülete a 110. évfordulóját ünnepli, amely – az idézett korabeli sajtócikk alapján – a Magyar Sporthírlapírók Szindikátusa néven kezdte el működését 1909-ben.

Dr. Csisztu Zsuzsa és férje / Fotó: MSÚSZ – Zsigmond László

,,Kötelességünk tehát a legjobb tudásunk szerint megörökíteni a pályákon történteket, s mi is rangsoroljuk a legjobb magyar sportolókat már 61. éve az Év sportolója –választás révén. Az újításból hagyomány lett, a hajdani családias köszöntésből látványos televíziós, színházi gálaműsor. Méltó a magyar sporthoz”– olvasható az idézet Szöllősi Györgytől – akit a minap a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) lausanne-i kongresszusán az európai szekció alelnökévé választották –, a gála hivatalos műsorfüzetében.

A Nemzeti Színház Gála előtt / Fotó: MSÚSZ – Horváth György

Szöllősi a magyar rendezésű világeseményekre is rávilágított, amelyek az idén Magyarországon kerülnek megrendezésre: Liebherr Asztalitenisz Világbajnokság Budapest (2019. április 21–28.), UEFA Női Bajnokok Ligája-döntő (2019. május 18. 18:00, Ferencváros Stadion), Ülőröplabda Európa-bajnokság Budapest (2019. július 15–22, Nemzeti Közszolgálati Egyetem), FIE Vívó Világbajnokság Budapest (2019. július 15–23., BOK Csarnok), ICF Kajak-Kenu Világbajnokság Szeged (2019. augusztus 21–25.), Öttusa és Laser Run Világbajnokság Budapest (2019. szeptember 3–9., Margitsziget), de emellett a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság rendezési jogát is megemlítette, sőt azt is megerősítette, hogy szintén 2019-ben kerül sor a Puskás Ferenc Stadion (2002-ig Népstadion) felújítási munkálatainak befejezésére is.

Dunai Antal ás Fazekas László egykori labdarúgók Siger Dávidot, az év legszebb góljanak szerzőjét díjazzak / Fotó: MSÚSZ – Cseh Péter

 

Liu Shaolin és Kádar Zoltán

Nyilatkozatok

A 2019-es M4 Sport – Év Sportolója Gála végén a sportolók és a meghívottak a színpadon nyilatkoztak a sajtó képviselőinek, melyek közül kiválogattunk néhányat.

Dr. Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságíró Szövetség első alelnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség vezetőségének tagja:

,,Igyekeztünk egy nagyon jó gálát szervezni az idén is, bár nehéz volt, hiszen a tavalyi, a 60. Sportgála minden szempontból kimagaslónak bizonyult. Én azt gondolom, hogy az idén is az érzelmi szint nagyon magas volt: humor és kedvesség volt a színpadon, sok emberi megnyilvánulást vehettünk észre. Ilyenkor derül ki, hogy azok a kőkemény sportemberek, akik egész évben a fejüket lehajtva rohannak előre, mint a versenylovak, tulajdonképpen ők is emberek, azaz van humorérzékük, kedvesek, jópofák, viccesek és képesek embertársaikat így is megérinteni.
2018-ban nagy veszteségek érték a magyarországi sportéletet (többek közt Kulcsár Győző olimpiai bajnok párbajtőrvívó, edző; Szepesi György legendás sportriporter; Palotai Károly, Kovács Ferenc, Géczi István – olimpián is részt vett egykori labdarúgók stb. – szerk. megj.), ilyenkor az ember mérlegel, és méltó módon igyekszik itt is ezektől a sportegyéniségektől elbúcsúzni, de ugyanakkor azt gondolom, hogy ez a 2019-es gála is az ünneplésről szól.
Amikor négy évvel korábban a Nemzeti Színházba hoztuk a rendezvényt, arra gondoltunk és egyben az volt a célunk, hogy azt a színvonalat próbáljuk elérni, amilyen világszínvonalon teljesítenek a magyar sportolók egész évben. Reméljük, hogy ezt a szintet sikerül megtartanunk”– összegezett Dr. Csisztu Zsuzsa.

Kozák Danuta ötszörös olimpiai, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok magyar kajakozó, a legtöbb olimpiai aranyérmet nyert magyar női kajakos, a 2018-as év legjobb női sportolója:
„Örülök, hogy számomra van ez a díj, mert azért nem mondhatja el mindenki magáról, hogy megelőzhette Hosszú Katinkát”– mondta nevetve Kozák a díjátadás során.

Liu Shaolin Sándor magyar olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, világkupagyőztes és magyar bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó:

,,Megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként állhatok most itt. Élsportolóként elsősorban a kemény munka és az ismertségek hozzák meg az eredményeket, márpedig én minden reggel úgy kelhettem fel, hogy keményen tudtam edzeni, ezért szintén hálásnak kell lennem édesanyámnak és a családomnak. Gratulálok Bácsi Péternek, aki hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, én nem tudtam volna megcsinálni azt, amit ő elért”– nyilatkozta Liu Shaolin.

Hunyadi Emese olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar, majd osztrák gyorskorcsolyázó, aki 1984-től 2002-ig hat téli olimpián vett részt:

,,Megtisztelő, felemelő érzés volt számomra, hogy részt vehettem a rendezvényen. Tulajdonképpen én itthon vagyok Budapesten is, jól ismerem a díjazott sportolókat, mivel évekkel korábban itt végeztem a Testnevelési Főiskolán, így sok olimpiai bajnokkal tanultam együtt. Jelenleg Svájcban élek, 4–7 éves óvodásokat oktatok, emellett a Nemzetközi Korcsolyaszövetség keretén belül egy fejlesztőprogramnak vagyok a része…Visszaemlékszem, hogy egykoron Csíkszeredában is vettem részt versenyen, sőt az ottani sportolókkal még 13–14 éves koromban voltam a tengerparton egy edzőtáborban”– jegyezte meg Hunyadi.

Rákosi Gyula, aki az MLSZ életműdíját vehette át, 1957–1972 között 322 mérkőzésen szerepelt a Ferencváros színeiben:

„Négy hónappal korábban csípőprotézissel műtöttek, így bizonytalan volt a gálán való részvételem, de sikerült rábeszéljenek a rendezők. Örvendek, hogy itt lehetek, hiszen találkozhatok a magyarországi sportélet egykori és jelenlegi kiválóságaival… Remélem, hogy a Fradi megnyeri a bajnokságot, habár még közepes szintű együttesünk van, de bízom bennük, hogy kialakul egy jó csapat”– morfondírozott Rákosi.

Fazekas László, 92-szeres magyar válogatott labdarúgó, zsinórban hétszer nyert bajnokságot az Újpesti Dózsa színeiben:

,,1970-ben voltam megválasztva az év magyar labdarúgójának, viszont már 40 éve Belgiumban, Antwerpenben lakom családostól, ott, ahol a marosvásárhelyi születésű Bölöni László edz. A múlt héten beszéltem vele, jó baráti kapcsolatot ápolunk. Jelenleg, 72 évesen csak nézőként követem a minőségi futballmérkőzéseket, Messi a kedvencem”– tudatta mindezt Fazekas.

Sigér Dávid, a Ferencváros TC középpályása, az Év góljának szerzője:

,,Életem első megszerzett FTC-gólja után – amit a legszebbnek választott meg a közönség –, nem gondoltam volna, hogy a Sportgálára kerülök, akkor csak a csapatom győzelmére összpontosítottam. Ez a gól eddigi labdarúgói pályafutásom legértékesebb találata”– vélekedett Sigér.

Tóth Ivett olimpikon műkorcsolyázó bemutatója / Fotó: MSÚSZ – Cseh Péter

Share Button
Ennyien olvasták: 1621

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.