Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Madarász Csaba is versenyzett téli olimpián

Czimbalmos Ferenc-Attila január 11, 2019 Sport

Madarász Csaba

Jakab Andrea és Dörfler-Antal Emese mellett a marosvásárhelyi Madarász Csaba is kijutott téli olimpiára mint gyorskorcsolyázó: ő 1992-ben Albertville-ben Magyarországot képviselve az 500 méteren a 37., 1000 méteren 41. és az 1500 méteres távon 42. lett. Csaba – aki ifjú Gál Károly vásárhelyi gyorskorcsolya-edző kezei között formálódott – , a következőképpen emlékezett vissza a Marosvásárhelyen eltöltött időszakra:

Madarász sokat köszönhet edzőinek
– Egykori osztálytársaimnak köszönhetően kezdtem el gyorskorcsolyázni, akik aztán abbahagyták a sportolást a nehéz nyári, fizikai felkészülés idején, én meg elszántan folytattam tovább. Gyorskorcsolya országos bajnokságon többnyire 3. és 4. helyezéseket értem el, görkorcsolya-bajnokságon egyszer lettem országos harmadik, viszont a sportkarrierem jobb eredményeit már Budapesten értem el. Szerencsém volt, hogy Marosvásárhelyen kiváló edzőm volt, hiszen ifjú Gál Károlynak köszönhetően tanultam meg korcsolyázni, ő segített és támogatott a sportkarrierem során – mondta el Madarász, majd a magyar színekben elért eredményeiről is beszélt:
– A rendszerváltás után az MTK-ban folytattam a gyorskorcsolyázást. Nehéz volt a beilleszkedés, nem vártak oda tárt karokkal, viszont az ottani edzőm – akit én korábban két, általam Budapesten megnyert versenyen ismertem meg –, a néhai Merényi József felkarolt és támogatott céljaim elérésében. Magyarország színeiben négyszer nyertem országos bajnoki címet 1991–1994 között, emellett rádolgoztam, hogy az 1992-ben Albertville-ben megrendezett téli olimpiára is kijussak – mondta el Madarász, aki az akkori magyarországi és a nyugati körülményeket is felelevenítette:

Madarász Csaba verseny közben

Más körülmények között edzett

– Marosvásárhelyhez Budapest volt a legközelebb, ahol volt minőségi nagy jégpálya, viszont nehéz volt a versenyekre kijutni a rendszerváltás előtt. Az igazi minőségi, nem vastag jégfelületű nagypályák – melyeknek szabályozni tudták a jégfelület-hőmérsékletét a nézők jelenlététől függően –, többek közt Németországban, Hollandiában, a kanadai Calgaryban voltak annak idején, ahová minden szempontból nehéz volt eljutni. Ha például Németországban egy ilyen jégpályára felálltunk, kicsúszott a korcsolya a lábunk alól, hiszen a jó minőségű jéghez nem voltunk hozzászokva, sőt a kanyarokat az elején alig tudtuk bevenni.

Madarász Csaba a dobogó második fokán jobbról

Felkészülés szempontjából a rendszerváltás után jobb körülmények voltak Magyarországon, mint Romániában, nyugatról könnyebben juthattunk felszerelésekhez is, sőt a felkészülés is hasznosabb volt. Emlékszem, hogy egy holland edző is tanított technikai elemeket nekünk, sőt gumikötéllel is rendszeresen edzetünk, ami kiválóan erősítette az izmainkat – emlékezett vissza Madarász, aki jelenleg egy gyógyszergyárban dolgozik, viszont gyakran jár szaladni, de alkalomadtán még korcsolyázik is.

Madarász Csaba és egykori edzője

Albertville? Szenzációs élmények!

Végül az 1992-es téli olimpiával kapcsolatosan Madarász megjegyezte:

– Albertville-ben meghatódtam és meglepődtem a sok újságírótól, fényképésztől, a rengeteg kamerástól, a több ezer nézőtől, amihez mi, kelet-európai versenyzők nem voltunk hozzászokva, mindamellett, hogy én erre fel voltam készülve. Ezt meg kellett szokni, át kellett élni, de szenzációs élményekkel lettem gazdagabb!
1996-ban még megpróbáltam kijutni a naganói téli olimpiára, de akkor a számos verseny miatt túl kimerült voltam, így sajnos nem tudtam megfutni a szintidőt. Idővel munkahelyet is változtattam, kissé kiöregedtem a versenysportból is, időm sem volt versenyezni, így abbahagytam a gyorskorcsolyázást – fejezte be gondolatát a marosvásárhelyi születésű, 51 éves Madarász Csaba, aki időnként szívesen látogat szülővárosába, amely mindig visszahúzza a gyökerekhez.

Share Button
Ennyien olvasták: 1452

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.