Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Magára talált az ASA női együttese

Központ december 12, 2013 Sport

Magára talált az ASA női együttese

asa

A rájátszás felsőházának negyedik helyén végzett az ASA női csapata, miután az utolsó, idényzáró hazai mérkőzésen örömfutballt játszott és 17-0 (5-0) arányban „kitömte” ellenfelét, a Bukaresti Fair Play csapatát.  Az ősszel sokat botladozó vásárhelyi együttes edzőjével, Székes Károllyal beszélgettünk az idény utolsó mérkőzése után. A szakember az őszi idényben mutatott játékot elemezte, beszélt a csapat jelenlegi helyzetéről, a téli edzőtáborozásról meg az együttes célkitűzéséről is.

 

– Felemás idényt zártak, viszont a végére magára talált a csapat. Milyen volt az őszi idény az ön szemszögéből?

– Kétségtelenül az átmenet volt a most zárt szezon jellemzője. Kerestük azt az utat, ami a legjobb a fiatal csapat számára. Én meg vagyok elégedve, hogy a végére kialakult egy elég jó, ütőképes csapat, a téli felkészítő után majd meglátjuk, hogy mire lesz, lehet ez elég. Minden­esetre nehéz volt! Sok olyan mérkőzésben volt részünk, ahol a fiatalság és a tapasztalatlanság sokat nyomott a latba, az eredménytelenség miatt át kellett szervezzük a csapatot. Időközben néhány alapemberünk is távozott, ami miatt romlott a csapat teljesítménye.


– Sikerült több helyi, fiatal tehetséget beépítenie a csapatba, akik a régebbi, tapasztaltabb játékosokkal karöltve a jövőt jelenthetik.

– Igen, ez volt a célunk, illetve az, hogy akik kilátogatnak a lelátókra, hazai nevelésű játékosoknak szurkolhassanak. Több fiatalt kellett beépítenem a csapatba, néhány 15 éves lány szerepelt mérkőzésről-mérkőzésre, ami nem kis teljesítmény részükről, sőt a tavaszi idényben még fognak az együtteshez csatlakozni hasonló, helyi nevelésű fiatalok. Ezt a vonalat akarom megtartani és egy ütőképes együttest kialakítani, amely két éven belül esélyes lesz a bajnoki címért és a román kupáért folyó harcban, érdekelt lesz az európai kupákban is. Tudjuk, hogy rengeteg munka vár ránk, viszont sok a helyi tehetség, akik a jövő csapatát képezhetik.


– A fiataloknak még tapasztalatra van szükségük, ehhez pedig főleg türelem kell.

– Ez a jelen helyzet, remélem, hogy megértik a vezetők, a szurkolók, hogy szükség volt erre a fiatalításra. Ugyanakkor azt is remélem, hogy a sajtó képviselői is kitartanak mellettünk, és támogatni fognak ezután is bennünket.

Amúgy kihasználom az alkalmat, sok békességet, egészséget, kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog újesztendőt kívánok a lányoknak, a klub minden tagjának. Az elmúlt héten, pénteken volt az idény- és évzáró vacsoránk, fergeteges hangulat volt, a lányok jól érezték magukat, és jelezték, hogy még elszántabban fognak küzdeni az újesztendőben.


– Ha ezután főleg a hazai játékosokra fognak alapozni, akkor a nem marosvásárhelyi, de tapasztaltabb lányok (a magyarországi Púpos Ildikóra vagy Jáhn Klaudiára gondolok) kiesnek a csapatból, azaz, távoznak az együttestől?

– Nem, a helyzet nem annyira drasztikus, hiszen továbbra is szükségünk van a játéktudásukra, a játéktapasztalatukra. Közülük egyedül Púpos Ildikónak jár le a szerződése, mi akartuk és továbbra is akarjuk marasztalni, de ő családot szeretne alapítani, ezért szeretne távozni a csapattól, mi a döntését tiszteletbe tartjuk.

Kopácsi Barbara, aki jelenleg Ausztriában játszik, az FSK St. Pölten-Spratzern együttesénél, az 1. ligában, meglátogatott minket az utolsó, hazai bajnokink alkalmával, már nagyon várja, hogy visszaigazoljon hozzánk, hiszen a szíve Marosvásárhelyen maradt. Neki a jövő nyárig van szerződése egy osztrák csapattal, de még a téli szünidőben vissza szeretne jönni hozzánk.

A csapat gerincét továbbra is a tapasztaltabb Andreea Părăluţa, Máté Tünde, Göder Brigitta, dr. Sipos Kincső képezi (sőt, utóbbira büszkék vagyunk, hiszen ledoktorált), de melléjük jól beilleszkedtek a fiatal, tehetséges helyi nevelésű játékosok is, mint Costaş, David, Roca, Barabási, Tamaş, Ambrus, Gorea stb., akik hasznos tagjai lettek az együttesnek.


– Mit vár el az együttestől a tavaszi idényben?

– A play-offban történhet bármi, mi a maximumot fogjuk kihozni magunkból, ha tudnánk még erősíteni egy-két lánnyal a tél folyamán, az jó lenne. Ha még csak másodikak leszünk, nem számít, egy biztos, hogy nagyon nehezen fogjuk eladni a bőrünket minden mérkőzésen. Ígérem, hogy fiatal, dinamikus csapat leszünk a tavasszal is. Az első fordulóban épp a bajnok kolozsvári Olimpia ellen játszunk majd itthon.


– A kolozsvári Olimpia elleni mérkőzések mindig is kemény diónak bizonyultak…

– Azt senki se feledje, hogy az Olimpia elleni mérkőzésen, mi a román válogatott ellen játszunk tulajdonképpen, hiszen Romániában a legjobb játékosok Kolozsváron futballoznak. Rengeteg nemzetközi mérkőzésen szerzett tapasztalatuk meghatározó, nehéz jó eredményt elérni ellenük.  


– Milyen mérkőzések vannak kilátásban a téli felkészülés során? Egyáltalán hol lesz az együttes téli felkészülése?

– Meghívtak egy montenegrói edzőtáborba, egy nagyon kemény tornára, amire februárban kerül sor. A nemzetközi tornán részt vesz a három legerősebb orosz csapat mellett a lengyel és a cseh bajnok is.  A tavaly ezen a tornán másodikak voltunk, ezért újra meghívtak. Remélem, hogy az anyagi helyzetünk megengedi majd, hogy eleget tegyünk ennek.

Ugyanakkor február 24-én Debrecenben a magyar válogatottal játszunk egy barátságos mérkőzést.

 

–A Herczeg Andi-ügyben van valami pozitív változás?

– Nincs. Még szerződése van velünk, de ő lemondott rólunk. Jelenleg Brassóban lakik, ahol az egyetemi tanulmányait végzi. Nem játszik sehol, kár érte, hiszen jó, hasznos labdarúgó, de ha nincs itt szívvel-lélekkel mellettünk, akkor mi nem tehetünk semmit érte. Ha itt nem érezte jól magát, az ő problémája, én szívesen elengedem más együtteshez, ha távozni akar, csak jöjjön, hogy bontsuk fel a szerződést, én nem akarom akadályozni.


– Látom, még szeretne valamit mondani…

– Igen, nem győzőm hangsúlyozni, hogy nagy szerepe van a jelenlegi marosvásárhelyi labdarúgás létezésében Claudiu Maiornak, aki szereti a sportot, a focit és azon belül a női focit is, lelkesen támogatja a csapatunkat. Ha ő nem lenne, nem létezne jelenleg sem női foci, de még felnőtt labdarúgás sem Marosvásárhelyen, ezt jegyezzük meg! Ha ezután is ennyire tud támogatni, mint eddig, akkor meg vagyunk elégedve!


Share Button
Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.