Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Májeri Zoltán Svájcban rekorder lett  

Czimbalmos Ferenc-Attila március 29, 2019 Sport

A marosvásárhelyi kötődésű egykori kézilabdázó, majd edző, a 47 éves Májeri Zoltán csapatával, a TV Endingen férfiegyüttesével éllovasként vezeti a svájci második ligát (Nationalliga B), miután zsinórban 18 győzelmet ért el, ezzel új rekordot állított fel Svájcban.

Májeri 2018. január 1-től két és fél éves szerződést kötött a svájci második ligában szereplő TV Endingen férfi alakulatával, miután hét évig edzte az US Yverdon Handball Klubot, ahol az évek során sikeresen dolgozott: egyazon időben készítette fel a klub férfi, illetve női együttesét (amely 2012-ben újra felkerült az élvonalba), emellett párhuzamosan az ifjúsági csapatot és 2016 nyarától kezdődően az U17-es válogatottat is.

Májeri készségesen nyilatkozott sikeridőszakáról lapunknak:

– Mint értesültem róla, továbbra is sikeresen dolgozik Svájcban, ezúttal 2018 óta Endingenben, amely csapattal rekordot állított fel a svájci kézilabda történetében. Gratulálok!

– Köszönöm, de rögtön megjegyzem, hogy a siker titka a csapatmunka, amit a játékosaim érték el az irányításom alatt. A svájci német területen fekvő, Svájc 26 kantonja egyikében, azaz Aargau-ban létező TV Endingent 2018 elején vettem át, miután hét évig Svájc francia területén, a Vaud-kantonban lévő yverdoni US Yverdon Handball Klubot edztem sikeresen. A TV Endingen a múlt idényben kiesett a tízcsapatos élvonalbeli bajnokságból, akkor az alakulattól kilenc játékos távozott, négy jött helyükbe, viszont az együttes zömét főleg kantonbeli kézilabdázók alkotják, de van négy idegenlégiós is az együttesnél. Nagyon fiatal a TV Endingen, de tagjai közt találhatunk néhány rutinos, tapasztaltabb játékost is, akik a csapat magját jelentik.

– Hogyan sikerül motiválnia a játékosait, akik biztos kiesőkből leendő élvonalbeli feljutók lettek?

– A munkám végzem, de számomra az a legfontosabb, hogy az együttest minél fennebb juttassam, a legjobb teljesítményt nyújtsunk minden mérkőzésen, ezért hétről hétre keményen kell dolgoznunk, hogy az idény végén feljussunk az élvonalba. Hogy mi lesz azután, nem tudni, de reméljük, hogy hosszú ideig fogunk pozitív teljesítményt nyújtani. Én mindig egyet kérek a csapat tagjaitól: mi nem veszíthetjük el a meccset, az ellenfél megnyerheti ugyan a találkozót, ha jobbak, de mi nem adjuk oda senkinek a mérkőzést. Erre kell összpontosítsanak!

– Tudnivaló, hogy egy jó edző kiváló pedagógus is kell legyen játékosaival, gondolom, ezt a játékosai is díjazzák.

– Mindegyre ismételem nekik, hogy egy hosszú győzelemsorozat után jön az elégedettség is, akkor lennebb engedik, ezért kell pszichikailag is hassak rájuk, főleg ha gyengébben teljesítenek. Fontos, hogy éllovasok maradtunk, remélem, hogy tovább folytatjuk a jó szereplést.

– Jelenleg hány ponttal vezetik a tabellát?

–18 győzelem után sajnos kikaptunk, de jelenleg az együttes az első helyen van, három pontra lemaradva a második helyezésű együttestől (az első kettő jut fel az első ligába –szerk.megj.) és 11 pontra a harmadik helyezésű alakulattól.

– Önt a családja is követte Endingenbe?

– Igen. Hét évig voltunk Yverdonban, aztán Endingenbe is jöttek velem, ez számukra is gyökeres változást jelentett minden szempontból. Brianna lányunk nagyon ügyesen integrálódott az iskolába, jól tanul, de sokat segítenek az emberek is a városban, ami boldogsággal tölt el!

Czimbalmos Ferenc Attila

Érdekességek Májeri Zoltán játékoskarrierjéről

A 8 nyelvet folyékonyan beszélő Májeri 8 évesen kezdett el kézilabdázni a marosvásárhelyi ISK színeiben, aztán a Temesvári Politechnica együttesénél mutatkozott be az élvonalban.

A neves egykori kézilabdakapus 20 évesen került ki külföldre: a francia Mulhouse és Besancon, majd a tunéziai Club Africane, aztán a győri Rába ETO, a norvég Vestli IL, a macedón VV Tikes Kavarci, az izlandi Fram Reykjavik, a kuvaiti Szulibihat együtteseit erősítette, aztán az ukrán ZTR Zaporozsje, a német Vfl Potsdam, a svájci Grasshopers Amiticia Zürich, meg a dán Aarhus M/THY Handbold MT együtteseinél profiként kézilabdázott, utóbbi alakulatnál hagyta abba az aktív sportpályafutást is.

Érdekességként említhető, hogy Májeri Zoltán játékosként a tunéziai válogatott első számú biztos hálóőreként vált ismertté, de volt macedón kupagyőztes, majd Ukrajnában bajnok, kupagyőztes és Szuperkupa-győztes is, Izlandon bajnok, Ligakupa-győztes, aztán Szuperkupa-győztes, végül Svájcban bajnok és kupagyőztes lett.

Ukrajnában és Izlandon a statisztikák szerint a Bajnokság legjobb kapusa címet is átvehette, az izlandi bajnokság álomcsapatába is bekerült, sőt, ő lett a szigetországi pontvadászat legjobb kézilabdázója is. A kuvaiti Szublibihattal elhódította az Ázsiai Bajnokok Ligáját, majd beválasztottak a BL All-Star csapatába, míg a tunéziai Club Africanéval országos bajnok és kupagyőztes volt. Hasonló külföldi sikerekkel talán kevés hazai, akár Maros megyei sportoló büszkélkedhet…

Share Button
Ennyien olvasták: 637

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.