Központ
2020. október 23. péntek, Gyöngyi

Maradt-e esély Magyarország számára?

Czimbalmos Ferenc-Attila október 13, 2016 Sport
Fotó: www.mno.hu

Fotó: www.mno.hu

Hétfő este 2-0-s győzelmet aratott Rigában a lettek elleni világbajnoki selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott. Ez volt az idei sorozatban az első győzelme – miután az első fordulóban 0-0-ás döntetlenre játszott idegenben a Feröer-szigetek ellen, majd pénteken este 3-2 arányban maradt alul Budapesten Svájccal szemben –, így három forduló után a 3. helyen áll a B csoportban, a svájciak és a portugálok mögött.

A sikeres Eb-részvételt követően a 2018-as vb selejtezőin két találkozóból mindössze egyetlen pontot szerzett a csapat úgy, hogy a Svájc elleni összecsapás nagy egyéni hibákon bukott el, előtte Feröer ellen lehangoló játékkal ért el gól nélküli döntetlent, egy Lettországgal szembeni vereség már a Storck-féle válogatott szétesését jelenthette volna.

Kétszer fordítottak, de vesztettek Svájc ellen

A találkozó második játékrészének 52. percében Lang Ádám sajnálatos védői hibája után Seferovic szerezte meg a vezetést a svájciaknak, de sokáig nem örülhettek, hiszen 2 perccel később Szalai Ádám egyenlített. A 66. percben Svájc Rodriguez révén ismét megszerezte a vezetést, de ebben az esetben sem volt náluk sokáig az előny, ugyanis Szalai négy perccel később újra egyenlített. A 89. percben azonban egy partdobás után Fiola Attila szerzett öngólt, így Svájc nyerte a találkozót.

Mivel Portugália igencsak gyártotta a gólokat Andorra ellen, Cristiano Ronaldo négy perc alatt kétszer is betalált a miniállam hálójába (a találkozón négy gólt szerzett a Real gólgyárosa), Feröer-szigetek megmutatta, hogy nem csak Magyarország ellen tud jól játszani, Lettország vendégeként győzött 2-0-ra a második fordulóban, így kulcsfontosságú volt a győzelem Rigában.

El lettek verve a hazaiak Rigában

Bernd Storck szövetségi kapitány ígéretéhez híven jelentősen változtatott a Lettország elleni kezdőcsapatán, hiszen a svájciak elleni felállításhoz képest négy új kezdőjátékos lépett pályára, sőt a taktikát is megváltoztatta.
Gulácsi kapus előtt Bese Barnabás a svájciak ellen folytonosan hibázó Fiolát váltotta a hátvédsor jobboldalán, Korhut Mihály pedig balhátvéd poszton került be az együttesbe, Kádár Tamás a védelem közepén lelte magát, így a Svájc elleni első gól vétője, Lang Ádám a kispadon kapott helyet. Stiebert Gyurcsó Ádám váltotta a középpálya baloldalán, Nikolics pedig Szalai Ádám mellett lett kezdő, Kleinheisler kárára, így a német kapitány a hagyományosnak tűnő 4-4-2-es felállítást használta.
Az elszántan futballozó magyarok Gyurcsó révén szerezték meg a vezetést a 10. percben, aki Nikolics jobb oldali beadását értékesítette, majd a 77. percben egy szöglet után Szalai beállította a 0-2-es végeredményt.

Storcknak újra kijöttek a húzásai
Akárcsak a tavaly novemberben a Norvégia elleni budapesti Eb-pótselejtezőn, ahol a gólt szerző Priskint használta kezdőként nevesebb csatártársai előtt, a lettek elleni mérkőzésen az első gólt ezúttal a kezdőcsapatba jelölt Nikolics passzából a Svájc ellen kimaradt Gyurcsó Ádám lőtte, aki a mezőny legjobbja volt, de Lettország ellen kezdőként pályára lépő Bese és Korhut is jól focizott Rigában. Mellettük Szalai két találkozón három gólt szerzett, most a győzelem is összejött a fejese után.
Bernd Storck szövetségi kapitány bátorságát bizonyítja, hogy újoncot is avatott a csereként beállt Vida Máté személyében.
A lettek ellen Gera Zoltán 95. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, így már harmadik az örökrangsorban, míg a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs 85. fellépésével utolérte a legendás Puskás Ferencet a hetedik pozícióban.

Mit mondott Storck a lettek elleni találkozó után?

Storck, BerndBernd Storck az M4 Sportnak így összegzett:
,,Természetesen fontos volt, hogy a Svájc elleni mérkőzés után megnyerjük ezt a találkozót. Nagy nyomás volt rajtunk, örülünk, hogy sikerült elviselni és győzni. Megpróbáltunk focizni, domináltunk. Egyik-másik helyzetnél szerencsénk is volt. Gulácsi szerepe többször is felértékelődött. A legfontosabb, hogy magunkhoz tudtuk ragadni a kezdeményezést, a széleken próbáltunk támadni. Most egy kis szünet következik, Andorra ellen nyernünk kell. A téli szünet előtt az is, meg a mostani siker is fontos volt. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk harmonikusan futballozni” – összegezett Storck.

Egykori kapitányok véleménye Storckról meg a magyar csapatról

A magyar labdarúgó-válogatott két korábbi szövetségi kapitánya, a 75 éves dr. Mezey György – aki 1983–1986 között és 1988-ban volt a felnőtt magyar labdarúgó-válogatottat szövetségi kapitánya – , és Egervári Sándor – ő 2010–2013 között volt felnőtt magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – , a minap Marosvásárhelyen járt, ahol többedmagukkal A magyar foci címmel szervezett közönségtalálkozón vettek részt, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete és a Cseh Gábor által vezetett Pro XXI Sport- és Kulturális Alapítvány szervezett.
A beszélgető esten Szucher Ervin újságíró, a moderátor szerepében több, érdekes kérdést tett fel a két, egykori szövetségi kapitánynak, akik készségesen válaszoltak.
A magyar csapat sikeres Európa-bajnoki szerepléséről, illetve a német Bernd Storck munkájáról a következőket válaszolta a két egykori szövetségi kapitány:

Dr. Mezey György Storck szerencsés húzásait emelte ki

,,Storcknak remek megérzései voltak, hiszen a selejtezők során olyan személyeket billentett hátsón, akiket már rég kellett volna, így megfrissítette a válogatottat. Ugyanakkor szerintem túl is futott egy picit, hisz ebben a magyar válogatottban nincs benne ekkora ünnepséget kiváltó lehetőség, viszont voltak neki szerencsés húzásai is ezen az EB-n.
Nagyszerű mérkőzést játszott a csapat Ausztria ellen, szerencsés találkozót produkált Portugália ellen, aztán váratlan húzásainak is köszönhetően bevitte az együttest a nyolcaddöntőbe” – értékelt dr. Mezey.
,,Na de kérdem én, ha van a csapatban egy Böde, egy Nikolics, egy Németh Krisztián, akkor, hogy került be a keretbe Priskin, akit berakott a norvégok elleni pótselejtezőn, ahol ő belőtte élete gólját, amivel kijutottunk az Eb-re? Ki merte volna pont akkor Norvégiában épp Priskint betenni a csapatba? Szerintem véletlen, szerencsés és jó érzékekkel megtett húzásai voltak…” –mondta el dr. Mezey György, aki azt is megemlítette, hogy Dárdai Pál nem szövetségi kapitánynak javasolta Storckot, hanem bármi más funkciójú személynek az MLSZ keretén belül – ő egyébként az évekig Ausztriában légióskodó Szabics Imrét ajánlotta –, így mindenkit meglepett, hogy szövetségi kapitány lett, de senki nem látta Dárdai Paliban, hogy zseniálisan edzette ideig-óráig a magyar válogatottat.

Egervári Sándor Dárdait is dicséri

,,Dárdai egy igazi tehetséges edző és karizmatikus egyéniség, aki szerintem lendületbe hozta ezt a csapatot, közel került a játékosokhoz, akik nagyon jól viszonyultak hozzá, így biztonságosabb csapatjáték felé terelte a keretet, így azt mondhatom, hogy Dárdai is tett egy lapáttal az idei jó eredményekhez.
Az Eb alatt a jelenlegi kapitánynak, Bernd Storcknak is voltak nagyon jó, meglepő döntései, jól felkészítette a csapatot mind fizikailag, mind mentálisan. Azt mondom, hogy az utóbbi évek legjobb teljesítményét nyújtotta ez a magyar válogatott. Szerencsére 3-4 hétig is folyamatosan edzhette a játékosokat az Eb előtt, amely lehetőség nekünk, korábbi szövetségi kaptányoknak egykoron nem adatott meg. Nekem annak idején mindig 4-5 nap lehetőségem volt, hogy felkészítsem a csapatot a mérkőzésekre, tornákra, így a technikai, taktikai felkészülést nehezen lehetett pontra tenni” – összegezett Egervári.

Fotó: www.rangado.hu

Fotó: www.rangado.hu

Hogy áll a tabella jelenleg?

Tulajdonképpen a három pont megszerzése volt a legfontosabb a magyaroknak a lettek ellen, amivel egy kis nyugalmat szerzett magának az együttes, mellette pedig megőrizte kevés esélyét a világbajnoki részvételre: három forduló után a 9 pontos Svájc (7-3-as gólarány) és a 6 pontos Portugália (12-2) után a harmadik helyen áll Magyarország a B csoportban (4-3) – igaz, a szintén 4 pontos Feröer-szigeteket (2-6) csak jobb gólaránnyal előzi meg.
A csoportelső automatikus résztvevője lesz az oroszországi világbajnokságnak, a csoport második helyezettje pótselejtezőn vehet részt.

Kik az esélyesek a csoportból?

Elméletileg Svájcnak a továbbjutáshoz a csoport jelenlegi alsó hármasát (Feröer-szigetek, Lettország, Andorra) kell oda-vissza legyőznie, és vagy Portugália, vagy Magyarország ellen egy döntetlent elérnie, akkor már biztos csoportgyőztes lehet – ez a legreálisabb forgatókönyv. Portugália azért van lépéselőnyben, mert játékosai egy hatost rúgtak Feröeren, Magyarország pedig ugyanott elvesztett két pontot, habár a portugálok erősebbek is, mint a magyarok.

Fotó: www.ckozep.hu

Fotó: www.ckozep.hu

A következő forduló találkozóin novemberben a Magyarország–Andorra, Portugália–Lettország és a Svájc–Feröer-szigetek összecsapásokon a papírforma szerint elméletileg nyernek a hazaiak, ezért valószínűbb, hogy a március 25-i Portugália–Magyarország mérkőzés kimenetele után lehet beszélni a magyarok továbbjutási esélyeiről. Ha győznek az Európa-bajnok portugálok, akkor reálisan csak a csoportharmadik hely lehet a cél, ami elméletileg a realitást tükrözné. A csoportbeli alakulatok erősségét tekintve kevés az esély arra, hogy keresztbeverésekre kelljen majd számítani, ugyanis a B-csoport szinte biztosan kettészakad.


kozpont-hetilap-2016-10-13-10-11


 

Share Button
Ennyien olvasták: 835

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.