Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Marosvásárhelyen lakik az egykori olasz motokrosszbajnok

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 23, 2016 Sport

francomotokrossz-9

A minap családi és baráti környezetben ünnepelte 70. életévét a varesei (Milánó mellett, Olaszország) egykori gyorsasági motoros, Franco Bottelli, aki immár 20 éve Marosvásárhelyen él harmonikus családi életet második feleségével, Emmával.

Franco – aki a maroshévizi SC Mureșul SA cipőgyár minőségi ellenőre –, mindig sportbarát volt, hiszen gyerekkorában a futballal is kacérkodott, majd miután nem került be az AC Milan korosztályos együttesébe, motorversenyezni kezdett, aztán 1965-ben olasz motokrosszbajnok lett 125 cm3-es kategóriában.
Hivatásának köszönhetően került Marosvásárhelyre, mintegy 10 éve hetente egy-két alkalommal kispályás focizik barátaival.
Franco Bottelli a labdarúgásról, a gyorsasági motorozásról, hivatásáról és nem utolsó sorban családjáról mesélt a minap a Központnak:
– Isten éltesse! Hogy érzi magát 70 évesen?
– Köszönöm jól. Miért ne érezném jól magam, ha hetente 1-2 alkalommal még kispályázom is?!..

francomotokrossz-10

– Térjünk egyből az ifjúkorára, hiszen mint értesültem róla, hajdanán gyorsasági motoros volt. Milyen szinten űzte ezt a sportágat?
– A futball volt a kedvencem, hiszen 14 évesen az AC Milan fociakadémiájára jelentkeztem, de ott nem vettek fel, gondolom, azért, mert nem voltak kapcsolataim… Amúgy 1946-ban a Milánó melletti Varesében születtem, aztán 17 éves koromtól kezdtem krosszozni, amit 35 éves koromig űztem. Országos szintig jutottam el, a 18 év alatt megközelítőleg mintegy 180 versenyen vettem részt, amelyeken több alkalommal léphettem fel a dobogóra, így számos oklevelet és díjat szereztem. A legjobb eredményem 1965-ben értem el, amikor a 125 köbcentiméteres motorok kategóriájában olasz bajnok lettem. Igaz, annak idején nem igazán voltak jó felkészülési lehetőségek egy ilyen sportágra, a motorok már akkor is drágák voltak.

francomotokrossz-8

– Miért épp a motorversenyzés mellett döntött, és honnan volt pénze, hogy annak idején egy járgányt vegyen?
– Ahol születtem, annak idején egy nagy világversenyt rendeztek, így nekem mint kisgyermeknek, nagyon megtetszett a krosszmotorozás. Aztán 1962-ben mindent megtettem, hogy saját pénzemmel motorkerékpárhoz jussak, ami sikerült is, de ebben Renzo Pasolini, az egykori többszörös olasz krosszbajnok is besegített, így lett meg az első motorom.

francomotokrossz-7

– Miért hagyta abba a motorversenyzést?
– Sok kellemetlen sérülés miatt, ugyanis sportpályafutásom alatt több, súlyos sérülésem volt, utoljára három hónapig voltam gipszben. Annak idején az akkori feleségem meg a lányaim is szóltak, hogy ne folytassam, így 35 évesen végleg abbahagytam.

– Apropó a családja. Mióta él Marosvásárhelyen?
– Miután meghalt az első feleségem, nem igazán érdekelt az életem, habár újrakezdtem. A kislányomra, Ivanára hallgattam, aki figyelmeztetett engem: ,,apukám, gondolkozz, hogy mit fogsz csinálni, hiszen az életed hátralévő része még előtted van…”. Annyira meghatott, hogy azután csak arra koncentráltam. Idővel megismertem a jelenlegi feleségem, a marosvásárhelyi Szász Sárkány Emmát – aki 12 évvel fiatalabb mint én – , de vele 16 éve harmonikus családi életet élek Marosvásárhelyen. A lányaimmal évente találkozom, három unokám van, mind a három fiú. Natasától, aki Franciaországban él, Paulo és Ilario, míg Matteo Ivana lányomtól született, aki Svájcban lakik.
Én amúgy 20 éve lakom Marosvásárhelyen, ahol nagyon megszoktam és megszerettem, sok barátom van itt, félig már romániainak érzem magam.

francomotokrossz-6

– Mivel foglalkozik?
– A SC Toplița SA helyi cég képviseleténél, a Carmen’s Padova anyavállalat bőrlábbeli termékgyártójának vagyok a minőségi ellenőre, ahol naponta 2700 lábbelit gyártanak exportra. Korábban más hasonló cégnél is dolgoztam Spanyolországban, Franciaországban, Moldova Köztársaságban, Bangladesben, Egyiptomban, Ukrajnában és Románia több helységében.

francomotokrossz-4

– Jól értettem, még most is kispályás futballozik baráti körben?
– Igen, hetente kétszer kispályázom. Péntekenként a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu Gimnáziumban már 20 éve kispályás focizom több egykori helyi labdarúgó társaságában. Muntean Tibor (Metalotechnika), Mircea Pop (Sănătatea), Ruszi József (Chimica Dicsőpszentmárton), Soós Zsigmond (Elektromaros), Barabás Csaba (Viitorul), Kelemen Sándor (Gloria), Sikó Feri (Imatex), Kiss Albert (ASA ifi), Imre Sándor (Cukorgyár, Metalotecnika), valamint Tavi Moldovan, Mihai Jucan, Adi Fechete, Gozner István is jó barátaim, egyben a csapattársaim is. Amúgy tőlük a 70. születésnapomra egy futball labdát kaptam, amit mindegyikük aláírt. Ereklyeként fogom őrizni, amíg élek!

francomotokrossz-2

– Mit vár még az élettől?
– Őszinte legyek? Minden családtagomnak, rokonomnak egészséget, minden elképzelhető jót kívánok. Hogy miért éppen egészséget? Azért, mert én mint egykori sportoló jól tudom, hogy mit jelent megtartani az egészséget, hiszen sok sérülésen estem át…

francomotokrossz-1

 

Share Button
Ennyien olvasták: 975

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.