Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Marosvásárhelyi labdarúgók a román és a magyar válogatottban

Központ július 31, 2014 Sport

fociMarosvásárhelyi labdarúgók a román és a magyar válogatottban

Románia női labdarúgó válogatottja hatékonyabb és gyorsabb játék után négygólos vereséget mért Magyarország nemzeti tizenegyére (5-1) az elmúlt héten, a marosvásárhelyi Víkendtelep szomszédságában lévő Sportakadémia labdarúgópályáján megrendezett történelmi találkozó során. Románia válogatottjában az ASA négy játékosa (Andreea Părăluță, Anamaria Gorea, Barabási Kinga és Ambrus Beáta), meg az együttes egykori labdarúgója, Sinka Mónika is játszott, míg Magyarország csapatának legjobbja az ASA-nál szereplő Csiszár Henrietta volt.

 

A marosvásárhelyi találkozó után Székes Károly, az ASA edzője a következőképpen értékelte tanítványai teljesítményét:

– Az ASA játékosai közül néhányan, akik lehetőséget kaptak ezen a találkozón elég ügyesen fociztak, Csiszár Henrietta jelenleg a legjobb játékosa a magyar válogatottnak. Ha visszajön Marosvásárhelyre, akkor ezután is erőssége lesz az ASA-nak.

Barabás Kinga is jól focizott, de ne felejtsük el, hogy ő csak 17 éves, míg Părăluță és Ambrus Beáta is jól teljesítettek.

Zágor Bernadette sérült, de visszavárom őt is az együtteshez.

Csiszár Henrietta (fotó) a találkozóval meg az ASA-hoz való visszakerülésével kapcsolatosan a következőket nyilatkozta:

– Kicsit fura volt, hogy épp Marosvásárhelyen ellenfélként léptem pályára néhány csapattársam ellen, de remek érzés volt látni őket és találkozni velük. Jól éreztem magam, mindamellett, hogy vereséget szenvedtünk. Nem ez a valós különbség a két együttes között, látszott, hogy mindkét csapat a felkészülés elején tart.

Van még egy szerződésajánlatom, reménykedek abban, hogy összejön, ha nem, akkor a legnagyobb örömmel térek vissza az ASA-hoz.

Székes Karcsi bácsi egy fél évvel korábban mondta, hogy úgy is olyan jól fogom érezni magam Marosvásárhelyen, hogy idővel vissza fogok ide jönni, én meg akkor nem hittem neki, de lehet igaza lesz, hiszen valóban nagyon jól érzem magam ebben a városban…

Románia–Magyarország 5–1 (1–0)

Románia: Părăluţă– Cormiciuc, Giurgiu, Borţan, Corduneanu, Ficzay, Vătafu, Ciolacu, Voicu, Olar, Lunca, Ganea, Barabási, Sinka, Gorea, Bâtea és Ambrus.

Edzők: Mirel Albon, Cornelia Ionescu és Maria Delicoiu.

Magyarország: Szőcs Réka– Papp Dóra, Tálosi Szabina, Gál Tímea, Szabó Boglárka, Hummel-Smuczer Angéla, Csiszár Henrietta, Nagy Lilla, Pinczi Anita, Vágó Fanni, Kaján Zsanett, Sipos Lilla, Pádár Anita, Marsai Nikoletta.

Edzők: Markó Edina és Nagy Géza.

Gólszerzők: Florentina Olar, Alexandra Lungu (2) és Mara Bâtea (2), illetve Pádár Anita (11-esből).


A Sinka-ikrek visszatérhetnek az ASA-hoz?

Székes Károly az együttes egykori, két kiváló játékosáról a következőket mondta:

–Valóban csalogatom vissza a Sinka-ikreket az együtteshez, hiszen velük már lenne formája a csapatnak. Zsuzsi is kevés játéklehetőséget kapott az utolsó németországi klubjánál, Mónikának viszont van egy németországi ajánlata, ha az összejön, akkor ő nem tér vissza egyelőre. Én tárt karokkal várom vissza mindkettőjüket, ezt meg is beszéltem velük. Nagyszerű lenne, ha visszatérnének, hiszen olyan feltételeket nyújtanánk nekik, amik meg lennének elégedve.  

A két magyar lány, meg a Sinka testvérek visszatérésével jobban fel tudnánk venni a versenyt a Kolozsvári Olimpiával szemben, amely szerintem plafonálódott az utóbbi időben, keveset erősített, inkább a gyors csatáraikra alapoznak.

A két marosvásárhelyi illetőségű játékos a következőket mondta jövőjükkel kapcsolatosan:


Sinka Mónika, Riviera di Romagna Calcio Femminile

– Már rég vakáción vagyok, hiszen májusban fejeződött be az A-osztályos bajnokság Olaszországban, majd próbajátékra mentem Németországba. Lehet, hogy ott fogok focizni a soron következő idényben.

Én nem szóltam senkinek, hogy haza szeretnék jönni, ameddig lehet, addig külföldön szeretnék focizni.


Sinka Zsuzsanna, Ludwigsburg

– Utoljára a német 3. ligában egy fél szezont játszottam, ahol nagyon szerettek engem, jól beilleszkedtem a csapatba. Korábban másfél évig térdsérüléssel küszködtem, de most már egészséges vagyok.

Lejárt a szerződésem, még nem tudom, hogy hol fogom folytatni.

Nem tudhatom előre, hogy mikor fogok még Marosvásárhelyen futballozni, ezt a sors majd eldönti…

Zsuzsa azt is megjegyezte, hogy testvérére, Mónikára volt a legkíváncsibb a találkozó során és rossz érzés volt csak nézni a román válogatottat, hiszen jobban szeretett volna  velük játszani. Reméli, hogy erre is hamarosan sor kerül.

A marosvásárhelyi mérkőzést követően Erdélyben maradt a magyar női labdarúgó válogatott, mivel pénteken barátságos találkozót játszott Székelyudvarhelyen Székelyföld válogatottjával.

A Székelyföld válogatottja többnyire a Marosvásárhelyi ASA és a Székelyudvarhelyi Vasas Femina csapataira épül.

A mérkőzésről a következőket mondta el dr. Sipos Kincső, az ASA és a Székelyföld válogatottjának játékirányítója:

– Mindamellett, hogy 5-0 (3-0) arányban kaptunk ki, érdekes, felemelő és jól eső érzés volt játszani Székelyföld válogatottjában, hiszen egy közösséget képviselünk.

Ez a Székelyföld válogatottja még nem egy kiforrott csapat, de egy jó próbálkozás, jó kezdeményezés volt.

Az első félidőben főleg mi, az ASA-ban futballozó játékosok kezdtünk, a második játékrészben az udvarhelyi lányok voltak többségben a pályán, de mindegyikünk játéklehetőséget kapott, kölcsönösen kiegészítettük egymást a találkozón.

Én úgy gondolom, hogy jól játszottunk, nagyon jó volt a hangulat, külön köszönjük a több száz szurkolónak, akik végig buzdítottak minket.

Ennyi sok ember előtt csak Angliában, egy válogatott mérkőzés során, még junior koromban fociztam, a társaim viszont soha.

Gondolom, hogy a kezdeményezéssel és a mérkőzéssel sikerült megszólítanunk a közönséget, akik mellettünk voltak – mondta dr. Sipos Kincső.

Székelyföld csapatában a következő játékosok léptek pályára ezen a találkozón:

Kajtár Linda (Vasas Femina), Máté Tünde (Marosvásárhelyi ASA), Göder Brigitta (Marosvásárhelyi ASA), Sárosi Csilla (Marosvásárhelyi ASA), dr.Sipos Kincső (Marosvásárhelyi ASA), Barabási Kinga (Marosvásárhelyi ASA), Ambrus Beáta (Marosvásárhelyi ASA), Dávid Márta (Marosvásárhelyi ASA), Bajkó Emese (Marosvásárhelyi Ladies), Sinka Mónika (Riviera di Romagna Calcio Femminile, Olaszország), Papp Szidónia (Vasas Femina), Bálint Réka (Vasas Femina), Miklós Tünde (Vasas Femina), Simona Caldare (Vasas Femina), Balázs Csilla (Vasas Femina), Bartalis Barbara (Vasas Femina), Péter Kata (Vasas Femina), Geréd Erika (Vasas Femina), Krall Tímea (Vasas Femina), Bíró Enikő (Vasas Femina) és Feleki Boglárka (Vasas Femina).

A Víkendtelepen sorra került Románia-Magyarország barátságos női nemzetközi labdarúgó mérkőzés nem volt az első nemzetközi találkozó, amelyet  Marosvásárhelyen szerveztek (viszont a két nemzet között ez volt az első), hiszen a Maros megyei labdarúgás történetének mindmáig egyetlen felnőtt nemzetközi labdarúgó megmérettetésére 1983. március 9-én került sor az egykori ligeti pályán.

Akkor a román válogatott kulcsemberének számító dr. Bölöni László tiszteletére a szakszövetség 30. születésnapja alkalmából, Marosvásárhelyen rendezte meg a Románia-Törökország barátságos mérkőzést.

Bernd Stumpf keletnémet játékvezető sípjelére a következő felállításban lépett pályára Románia:

Moraru (46. Lung)–Rednic, Iorgulescu, Andone, Ungureanu (64. Munteanu II.)–Bálint (64.Țicleanu), Bölöni, Klein, Balaci–Geolgău (46.Gabor), Cămătaru (80.Coraș).

A végeredmény 3-1 (2-1) lett Romániának, a hazai gólokat Balaci (7. és 19.-büntetőből) és Bölöni (87.) szerezték.

A legutolsó találatot dr. Bölöni László szögletből ívelte úgy, hogy a labda egyik játékos sem érte el.

Ez nem volt az egyetlen ehhez hasonló találata az egykori kiváló marosvásárhelyi labdarúgónknak, de erre a csodálatos gólra is máig nagy örömmel emlékeznek vissza az egykori-jelenlegi marosvásárhelyi szurkolók.


Share Button
Ennyien olvasták: 1037

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.