Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Marosvásárhelyi minifocicsapat a legjobbak közt Európában

Czimbalmos Ferenc-Attila október 7, 2019 Sport

Miután július elején országos bajnok lett, augusztus 5–8. között az olaszországi Riminiben sorra került Minifoci Bajnokok Ligájában vett részt sikeresen a marosvásárhelyi Nova Vita csapata, ahol a döntőben büntetők után maradt alul 5–3-arányban az anyaországi Airnergy Mad Dogs (Budaörs) ellen, miután 2–0-ra vezetett. A vásárhelyi minifoci-együttesről és az alakulat játékosairól az alábbiakban olvashatnak.

Az első évben országos bajnok lett a Nova Vita

A tavaly alakult Nova Vita miután 2018 szeptemberében megnyerte a Maros megyei bajnokságot, tavasszal a Botoșani-ban megszervezett regionális minifoci-bajnokságon diadalmaskodott, így jogot szerzett, hogy részt vegyen a Nagyváradon sorra kerülő országos döntőtornán.
A Nova Vita Botoșani-ban a negyeddöntőben a hazaiak alakulatát, a Fabiót búcsúztatta 8–1-es győzelem után, majd az elődöntőben a galaci Ajax Dulcissimo együttesét is legyőzte 1–0-ra, végül a döntőben büntetők során 7–6-ra felülmúlta a besztercei Gloriát.
Az országos döntőtornára Nagyváradon került sor, ahol az ország 20 legjobb alakulata kvalifikálódott a négy regionális teremtornán elért eredmények alapján.
A Nova Vita az észak-keleti csoport győzteseként jutott az elődöntőbe, ahol 1–0-ra győzött a Danco Pro Bukarest, majd 2–1-re az elődöntőben, a Luxury Team Bukarest ellen, így bekerült a döntőbe, ahol 3–1 arányban iskolázta le a szintén fővárosi Tazmannschaft együttesét. Az országos bajnoki cím így feljogosította a csapatot, hogy részt vegyen a Riminiben, augusztusban megrendezett Minifoci Bajnokok Ligája-döntőtornáján Európa legjobb 24 együttese között, ugyanakkor a Román Minifoci Szövetség részéről egy 1000 eurós csekket is felvasaltak a fiúk, míg a marosvásárhelyi Andrei Balea a döntő ,,Legjobb játékosa” címet érdemelte ki.

Hajszálon múlott a Bajnokok Ligája aranyérme 

Riminiben a Bajnokok Ligája döntőtornáján a marosvásárhelyiek E-csoportbeli ellenfelei a szerbiai Tipex AS Novi Sad, a belga Brussels Sixte United és a moldovai Ecolux voltak.
Az első mérkőzésen a Nova Vita 6–2 arányban diadalmaskodott a Tipex ellen, majd 7–0-ra leiskolázta a Brissels Sixte United-ot, aztán 2–3 arányban alul maradtak az Ecolux ellenében, így a csoportban második helyről várták a folytatást.
A nyolcaddöntőben a magyarországi Todor Pet Bau (Budapest) ellen is győztek a vásárhelyiek 5–0 arányban, majd a negyeddöntőben 3–0-ra verték a montenegrói Pruska Mesopromet Franca alakulatát is. Miután az elődöntőben ,,mindössze” 2–0-ra sikerült legyőzzék az albán Prestige MFC csapatát, így is rövid fennállásuk legfontosabb döntőjén is kiállhattak, ahol, miután 2–0-ra vezettek a magyar Airnergy Mad Dogs ellen, sajnos alulmaradtak a büntetők során 7–6 arányban.
Mindennek dacára nagy elismerésben részesültek, hiszen Európa több, jó képességű minifoci-csapatát is sikerült legyőzzék, és hajszálon múlott számukra az aranyérem, sőt a szemtanúk szerint a döntőben is jobbak voltak ellenfelüknél.

Hárman a Nova Vitától részt vesznek a minifoci világbajnokságon is

Éppen a napokban, azaz október 1–11-e között az ausztráliai Pertben kerül sor a Minifoci Világbajnokságra, ahol Románia minifoci-csapatát a Nova Vita három minifocistája, Klein László kapus, Mircea Ungur és Andrei Balea mezőnyjátékosok is erősítik, míg a válogatott edzője 2019 augusztusától nem más, mint Virgil Bejenaru, aki a Nova Vita edzője is egyben.
A 32 csapatos minifoci világbajnokságon Románia együttese a C-csoportban érdekelt, ahol október 1-én Nigériát 10–0-ra verte, majd október 3-án Ukrajna ellen (15. 30-kor romániai idő szerint), míg október 5-én Libán ellen (11 órától romániai idő szerint) lép pályára. A csoportból az első két helyezett jut be a nyolcaddöntőbe.
Mint ismeretes, Románia minifoci válogatottja hatszoros Európa-bajnok, jelenlegi Európai-ezüstérmes (2018-ban Kijevben nyerte meg), és jelenleg harmadik alkalommal vesz részt minifoci világbajnokságon 2015 (Egyesült Államok – 3. hely) és 2017 (Tunézia (a nyolcaddöntőig jutott) után.

Kik a Nova Vita csapatának játékosai?

Az együttes legtapasztaltabb és legjobb játékosa nem más, mint a 43 éves székelykeresztúri illetőségű Klein László – aki évekig a marosvásárhelyi City’us teremlabdarúgó-együttesének volt a biztos kezű kapusa –, míg a másik legismertebb játékosa Feketics Norbert Sándor, aki 2015–2017 között az akkor élvonalbeli ASA együttesének volt a tagja.
A csapat nagyrésze valamilyen szinten kacérkodott a teremlabdarúgással vagy a labdarúgással – mint például Chețan, Fekete, Ungur, Balea (Radnóti SK, 3. Liga), Siplăcan (Besztercei Gloria, Avântul Szászrégen, 3. Liga ), Șaim (Avântul Szászrégen, 3. Liga ), sőt az együttes edzője,Virgil Bejenaru is évekig kispályázott.
A csapat tagjai a következők: Klein László és Mihai Alexandru Tătar – kapusok; Iulian Siplăcan, Alexandru Adrian Crițan, Andrei Victor Moldovan, Fekete István, Călin Sergiu Sălăghie, Feketics Norbert Sándor, Andrei Balea, Ionuț Chețan, Sergiu Vasile Șanta, Viorel Șaim, Sorin Cândea, Costel Duda, Ciprian Mircea Ungur és Andrei Moldovan – mezőnyjátékosok. Menedzser: Delia Mailat.

 

// fotó: facebook

Egykori élvonalbeli labdarúgók, jelenleg minifocisták

A hazai minifoci-bajnokság több együttesében játszanak egykori élvonalbeli labdarúgók, akiket a szurkolók az 1. Ligából ismernek.
A temesvári MAV Sport együttesének erősségei közt szerepel Leonard Naidin (Temesvári Politehnica, Dinamo és Jászvásári Politehnica) és Cristian Uftineanț (Temesvári Politehnica) is, a szintén temesvári Glissando legjobbja, a City’us volt teremlabdarúgója, Robert Lupu, aki az élvonalbeli temesvári Informatica csapatának edző-játékosa, és mellesleg a román teremlabdarúgó válogatott szövetségi kapitánya egyben.
A Liriada Râșnov Brassó csapatában játszik Dorel Stoica (Universitatea Craiova, Dinamo), Dan Iurișniți (Kolozsvári Universitatea és CFR), Ionel Pârvu (Steaua, PAIK Szaloniki, Tavria Simferopol); a zsilvásárhelyi Peppy Dolce Vita legjobbjai közt szerepel Aurel Amzucu (Zsilvásárhelyi Pandurii, FC Bihor), Ioan Cătălin Trofin (Zsilvásárhelyi Pandurii, FC Drobeta), míg a besztercei Gloria legtapasztaltabb játékosa Sergiu Costin (Gloria Beszterce, Galaci Oțelul, Olimpia Szatmárnémeti). A bukaresti Tazmannschaft alakulatának legtapasztaltabb zsukása Stelian Stancu (Sportul Studențesc, Steaua, ASA); a bukaresti Danco Pro hálóőre nem más, mint a Dinamo és a Concordia egykori portása, Florin Matache; míg a galaci Bianconerri legjobb minifocistája Sorin Frunza (FC Vaslui, Unirea Urziceni, Universitatea Craiova); viszont a fővárosi Luxury Team legismertebbje nem más, mint a marosvásárhelyi FCM és Unirea Urziceni volt hátvédje, Epaminonda Nicu.

FC Nova Vita edzője: Virgil Bejenaru // fotó: facebook

A bajnokság legjobb kapusa Klein László

A hazai minifoci-bajnokság legtapasztaltabb és egyben legkiválóbb kapusa a Nova Vita hálóőre, Klein László, aki 2017–2018-as évad végén hagyta abba a teremlabdarúgást a székelyudvarhelyi FK-nál, miután hat román bajnoki címet nyert: kettőt az FK-val és négyet a City’us színeiben, a vásárhelyiekkel négy Románia Kupa-győzelmet is szerzett.
– A marosvásárhelyi bajnoki címeket hozó időszakban a City’us volt minden szempontból a legjobb alakulat a hazai pontvadászatban, a játékosok zöme román válogatott volt, így nem volt ellenfelünk. Viszont az udvarhelyi két aranyéremért alaposan megizzadtunk, ugyanakkor kiváló csapatszellem volt az FK-nál. Ezt bizonyítja az is, hogy miután a rájátszásban az első két mérkőzésen mindössze egy pontot szereztünk, utána pedig zsinórban hét találkozót nyertünk meg és úgy lettünk bajnokok, tehát vert helyzetből álltunk fel és fordítottunk. Azt a küzdeni akarást hiányolom a mai fiatalokban, ami a mi generációnkban megvolt – mondta el a minap a 155-szörös román teremválogatott Klein, aki jól érezte magát Marosvásárhelyen a fent említett időszakban:
– Jól éreztem magam a Maros-parti városban, sok kellemes emlékem van erről a periódusról, hiszen a bajnoki címek meg a kupagyőzelmek mellett nemzetközi szinten is bizonyítottunk – jegyezte meg egykoron Klein László, aki már hatodik éve önkormányzati képviselő Székelykeresztúron, emellett a helyi 4. Ligás Székelykeresztúri Egyesülés kapusa is egyben.

Klein László // Fotó: FK Székelyudvarhely

Klein László 2013-ban a City`us csapatában

A minifoci, vagyis a kispályás foci 1971-től létezik szervezett bajnokságban

Érdekes megemlíteni, hogy sok egykori marosvásárhelyi kispályás játékos szerint a minifoci, vagyis a kispályás foci hazánkban először Marosvásárhelyen jelent meg és vált ismertté, miután 1971-ben az egykori Tornakertben szervezett formában került sor az első bajnokságra. Baróthi Vilmos, a valamikori Racing kispályás csapat egykori játékosa a minifociról és az első bajnokságokról a következőket mondta el a minap:
„A Racing városunkban 1971-ben alakult meg, amikor a hajdani Tornakertben Vaiciuc, Paksi, László L., Hunyadi L. és Magyari szervezésében megrendezték Románia, s egyben Marosvásárhely legelső kispályás labdarúgó-bajnokságát. A minifoci bajnokságon 4 együttes vett részt: a Tornakert, az Iskola utca, a Szovjet Hősök-tere és a Bălcescu, melyet az utolsó nyerte meg, majd négy éven keresztül a Leeds diadalmaskodott.
A második minifoci bajnokságot 1972 márciusában a Sportlíceumnál szervezték meg, a fent említett együttesek mellé csatlakozott még a Kárpátok-sétánya és a November 7 negyedbeli Dózsa alakulata. Idővel a Kárpátok-sétányán rendezték meg a bajnokságot.
Az 1975-1976-os idénytől kezdődően került ki a Víkendtelepre a bajnokság Magyari elnöklete idején – mondta el egykoron Baróthi Vilmos.

Minifoci a Víkendtelepen a 70-es évek végén

 

Share Button
Ennyien olvasták: 458

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.