Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Marosvásárhelyi minifutballbajnokság – hivatalos keretek között

Czimbalmos Ferenc-Attila december 21, 2019 Sport

Academica Transilvania SK / Rareș Vârtic és Romulus Miclea

A városunkbeli Academica Transilvania Sportklub keretén belül az idén megrendezték az első minifutball megyei bajnokságot a Román Labdarúgó Szövetség védnöksége alatt, melynek első bajnoka a Nova Vita lett, amely a fennállása alatti egy évben európai szinten is bizonyított. Az Academica Transilvania SK elnökével, Rareș Vârtic korábbi élvonalbeli labdarúgóval beszélgettem a minap a klubukról, az általuk elsőízben hivatalosan megrendezett minifutball bajnokságról, ugyanakkor a vásárhelyi minifoci múltjáról és jövőjéről.

Az Academica Transilvania klub keretén belül, a szakszövetség támogatásával

– Az Academica Transilvania Sportklub keretén belül a RLSZ-alárendeltségeként egy ideje a minifutballal is foglalkoznak. Kérem, meséljen erről…

– Kezdjem azzal, hogy az Academica Transilvania Sportklub 2017-ben alakult meg öt alapítótag összefogásával (Romulus Miclea, Lucian Chețan, Ciprian Botoșer, Kalló Géza és jómagam). A klub előbb gyermek és ifjúsági szinten működött, de az idén a minifutball felé is kiterjedtünk Romulus Miclea társammal, miután felvettük a kapcsolatot Virgil Bejenaruval, aki ismert teremlabdarúgó és minifutballista városunkban. Bejenaru – aki a Nova Vita helyi bajnokcsapatot edzte és bajnoki címet szerzett, majd a válogatott edzője lett – említette nekünk, hogy létezik a RLSZ keretén belül minifutball-föderáció is Romániában, majd a szövetség alelnökével, Takács Attillával hozott kapcsolatba.
2019 februárjában a föderáció közgyűlése után a klub monitorizált tag státust nyert el, majd sportidentitási bizonylattal is rendelkezni fog (Cerificatul de Identitate Sportivă), így bele kell foglaljuk klubunkba a minifocit is, hogy a szakszövetséghez alárendelten tartozzunk.
– Egy év alatt a klubon belül a helyi minifutball rengeteget fejlődött, hiszen a Nova Vita hazai és európai szinten is bizonyított.
– Valóban, hiszen az általunk a hajdani Junior pályán megrendezett első megyei bajnokságban – amelyben 12 csapat vett részt oda-vissza alapon a minifutball szabályai szerint – , a Nova Vita együttese országos bajnok lett, így idővel a Bajnokok Ligája-döntőjéig juthatott el, mely összecsapást az olaszországi Riminiben rendezték. Ott a csapat sajnos alulmaradt büntetőrúgások során a magyarországi Airnergy Mad Dogs ellenében, miután 2–0-ra vezettek a rendes játékidő utolsó perceiben, így európai szinten is felfigyeltek városunkra, az itteni minifutballra. Mi több, idővel, azaz 2019 októberében az alakulat három játékosa – Mircea Ungur, Andrei Balea és Klein László – részt vett az ausztráliai Perth-ben megrendezett Minifutbal-világbajnokságon, ahol a legjobbak közé tartoztak és a válogatott harmadik lett a Nova Vita volt edzőjének, Virgil Bejenarunak irányításával. Ez dicséretes dolog, de még sok munkánk van hátra, léteznek jövőbeli terveink is, hiszen szeretnénk egy területi bajnokságot, akár egy Románia Kupát is megszervezni Marosvásárhelyen, de erre támogatásra van szükségünk.

Minifutball Szuperkupa 2019 A helyi sajtó képviselői is pályára léptek a néhai Mircea Rachita volt együttesének tagjai ellen / Fotó: Valics Lehel

Közös együttműködés az Academica Transilvania SK és az Atletic között

– Honnan jött az ötlet, hogy a klub keretén belül éppen a minifutballal is foglalkozzanak?

– Gyerek- és ifjúkorban szinte mindegyikünk minifocizott, ezt a csapatjátékot örökre megszerettük, sőt, a minifocinak hagyománya van városunkban, a mai nap is sokan űzik Vásárhelyen, de ugyanakkor ez a legelterjedtebb sportág hazánkban. Eddig Romániában már több mint 30 megyében rendeznek hivatalosan minifoci-bajnokságát a szakszövetség keretén belül, sőt Bukarestben már 15 éve rendezik, míg Besztercén 60 csapatos bajnokság létezik három liga rendezésében.

– Az Academica Transilvania SK keretén belül a minifutball mellett sikeresek a korosztályos gyerekcsoportok is. Azokról mit tud elmondani, elnök úr?

– A helyi 4. ligás Atletic labdarúgóklubbal van egy közös együttműködésünk, amely alapján az Academica Transilvania SK tehetséges gyerekei bemutatkozhatnak a 4. ligában az Atletic színeiben. A legnagyobb korcsoportunk a 2005–2006-os korosztály, amelyből már nyolcan bemutatkoztak a 4. ligában, ahol már több mérkőzést játszottak. Ügyes, tehetséges gyerekekről van szó, akikkel érdemes foglalkozni a jövőre való tekintettel. Nem feltétlenül a teljesítményre összpontosítunk, jóval inkább a gyerekek oktatására, nevelésére helyezzük a hangsúlyt, vagyis, hogy valódi labdarúgókat neveljünk belőlük. Érdekességként említhetem meg, hogy például Hollandiában egy gyerek- vagy ifjúsági labdarúgónak az egyik legfontosabb kritérium a klubon belül az oktatása, vagyis az intelligenciája. Ezért is vesztődik el sok tehetség Romániában!

Minifutball Szuperkupa 2019 / A két döntős csapat játékosai / Fotó: Valics Lehel

Sikeresebb volt más csapatoknál, mint szülővárosában

– Én 8 éves koromban lettem az ASA gyerekcsapatának tagja, idővel tíz éven keresztül játszottam az első ligában Romániában, amire büszke vagyok. Viszont azt bánom, hogy keveset játszottam szülővárosomban, mivel úgy hozta a sors, ezek voltak annak idején a lehetőségek. Mi, helyi illetőségű labdarúgók hátrányos helyzetben voltunk. Hogy miért, nem tudom. Azon időszakban, ha itthon összegyűjtötték volna a más megyékben futballozó, vásárhelyi illetőségű labdarúgókat, akkor kiváló helyi együttesünk lett volna: itt gondolok többek közt a bátyámra, Darius Micleára (Gyulafehérvári Apulum, Sticla Arieșul Torda, Resicai CSM), Adrian Olahra (FC Național, Temesvári Politehnica, Jászvásári Politehnica, Kolozsvári Universitatea), Tibor Moldovanra (Gyulafehérvári Apulum, Bukaresti Dinamo, Konstancai Farul) stb – mondta el R. Miclea, aki a Craiovai Universitatea (2002–2004) és a Jászvásári Politehnica (2004–2010) színeiben 178 mérkőzésen 26 gólt szerzett, de játszott még a Medgyesi Gaz Metan, a Resicai CSM és a Nagyszebeni Voința együtteseinél is a 2. ligában.


Romulus Miclea, az Academica Transilvania SK egyik alapítótagja, gyerekedzője

– Ön és klubtársai – akik mindketten marosvásárhelyiek – , Romulus Miclea (ex. Gyulafehérvári Apulum, Jászvásári Politehnica), meg Lucian Chețan (ex. Concordia Chiajna és Sportul Studențesc) a helyi 4. ligás Atletic klub leigazolt labdarúgói egyben. Önök még hobbiból futballoznak jóval 30 év fölött?

– Igen, de a tapasztalatainkkal segítjük az együttest, emellett példát is mutatunk a klub fiatal labdarúgóinak. Amúgy mi, a klub alapítótagjai, Vlad Țipăuval (ex. City’us) és Szilágyi Lóránddal (ex. ASA, Gaz Metan) együtt vagyunk a klub gyerek- és ifjúsági csoportjainak edzői is egyben.
Tapasztalatszerzés, amelyet fontos továbbítani a fiataloknak

– Ön Lucian Chețannal együtt a minap a belgiumi Antwerpenben, a Bölöni László által edzett élvonalbeli csapatnál egy tapasztalatcserén vett részt. Hogy kerültetek oda, mennyire volt hasznos az ott eltöltött időszak?

– Az AS Armata egykori játékosán, George Ciorcerin keresztül kerültünk Antwerpenbe, aki köztudott, hogy Bölöni László jó barátja, mi több, Romulus Miclea klubtársunknak egykoron edzője volt. Egyedülálló élményben volt részünk Belgiumban, ott kiválóan voltunk fogadva és tökéletesíthettük magunk, hiszen ott a futballt felső szinten játsszák, az ottani bajnokságokat támogatják, ezért is versenyképesek, de sajnos, mi nagyon távol állunk az ottani feltételektől. Antwerpenben a klub szinte összes korosztályának edzésén részt vettünk, kellő tapasztalatokra tettünk szert, órákig alkalmunk volt Bölönivel beszélgetni, akitől rengeteg hasznos dolgot tanultunk, így az ottlétünk hasznos tapasztalatszerzés volt számunkra.

– Aktív élvonalbeli labdarúgóként ön talán túl keveset futballozott Marosvásárhelyen. Miért?

– Háromízben égy és félévet játszottam Vásárhelyen 2004–2005, 2009–2011 és 2012–2014 között az ASA- és a FCM-színeiben, kétszer feljutottam az együttessel az élvonalba, ami büszkeséggel tölt el, aztán a második feljutás után abbahagytam az élvonalbeli futballt. Valahol úgy érzem, ha annak idején egy kicsit jobban értékeltek volna minket, helyieket, akkor én is még büszkébb lennék…


Marosvásárhelyen honosodott meg a minifutball Romániában

Marton Sándor a 2016 os Racing találkozón a felső sorban jobbról az első

Baróti Vilmos, Marosvásárhely minden idők legsikeresebb kispályás labdarúgócsapatának, a tízév alatt nyolcszoros bajnok, sorozatban háromszoros Víkendtelepi bajnok- és ezzel párhuzamosan háromszoros Szuperkupa-győztes Racing egykori tagja a következőket mondta el a minap a helyi minifutball megalakulásáról:
– 1972-ben a valamikori Tornakertben Paksi, Vajcsuk, Hunyadi L., László L. és Magyari szervezésében rendezték meg Románia, s egyben Marosvásárhely első kispályás labdarúgó-bajnokságát, négy csapat – a Tornakert, a Szovjet Hősök tere, az Iskola utca és a Bălcescu – részvételével, amelyet az utóbbi nyert meg. Azon évben alakult meg a Racing is, majd a második bajnokságot 1972 márciusában a Sportlíceumnál szervezték, akkor a fent említett alakulatok mellé csatlakozott még a Kárpátok sétány csapata és a November 7. negyedbeli Dózsa együttese is. Idővel a Kárpátok sétányán került sor a bajnokságok lebonyolítására 1975-ig, majd 1976-tól került ki a Víkendtelepre a minifoci-bajnokság, ott az első elnök Magyari volt.

Már a hetvenes években is voltak durvaságok az akkor cementpályán

– Egy-egy hétvégi forduló során több százan követték a mérkőzéseket, akkor ez volt Marosvásárhely sportszerető közönségének egyik kedvenc időtöltése. Ma már hihetetlennek tűnik, de egy helyi Racing – Bastia víkendtelepi rangadón mintegy 2000-3000 néző volt jelen. Minden bajnokságnak megvoltak a jó együttesei, játékosai, hiszen jó csapat volt akkor még a Monaco, az AEK, a Flamengo, a Colo-Colo is – emlékezett vissza nemrég Márton Géza, a Racing és a Bastia egykori kiváló minifutballistája, aki hajdanán a Marosvásárhelyi Viitorul, a Gyergyószentmiklósi Viitorul, az Elektromaros és az Ilefor kiváló nagypályás-játékosa is volt.
Márton Gézának öccse, a 64 éves Márton Sándor (ex. Metalotehnika, AS Armata) Marosvásárhely jelenleg legrégebbi aktív kispályás labdarúgója, aki 1972 óta a mai napig megszakítás nélkül minden víkendtelepi bajnokságban játszott.

Racing -kispályás mérkőzés a Víkendtelepen a nyolcvanas evekben

Share Button
Ennyien olvasták: 458

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.