Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Másodszor is bajnok az Active 7!

Czimbalmos Ferenc-Attila május 17, 2018 Sport

Második bajnoki címét zsebelte be május 11-én az évek óta a Hargita Megyei Kézilabda-bajnokságban szereplő marosvásárhelyi Active 7 női amatőr kézilabda-együttese, miután a legutolsó, székelyudvarhelyi teremtornán 39–23 arányban győzte le a Szentegyháza együttesét, ami zsinórban a tízedik győzelmük volt az idény 10 bajnoki találkozóján. Az Active 7 tagjai közül ketten egyéni díjat is szereztek, hiszen a bajnokság gólkirálya a vásárhelyi Biró Zita, míg a legjobb kapus címet a gernyeszegi illetőségű Babó Melinda kapta meg. A torna legjobb játékosa a zetelaki Gagyi Erika lett.

Mindegyik találkozón diadalmaskodott az Active 7

A 2017–2018-as idényben minden mérkőzését megnyerte az Active 7, emellett a gólaránya is dicséretes, hiszen 400 gólt dobtak (ez mérkőzésenként 40 gólos átlagot jelent) és mindössze 187-et kaptak (vagyis találkozónként ez 18,7-et). A második helyet a Zetelaka foglalta el, amely hat bajnoki ponttal maradt le a tabellán a vásárhelyi Active 7 mögött.

Biró Zita a gólkirály(nő)

A 44 éves Biró (Peres) Zita lett a bajnokság gólkirálya, aki az Active 7 találatainak szinte a felét szerezte. Példaként említhető, hogy többek közt a marosvásárhelyi teremtornán, amikor az Active 37-15 arányban legyőzte a csíkszeredai NKSZ-csapatát, Biró 19 gólt szerzett. Egyébként Zitának ez második gólkirályi címe a Hargita Megyei Kézilabda-bajnokságban.

Hol játszott egykoron Biró (Peres) Zita?

A marosvásárhelyi kézilabda legutolsó, legsikeresebb időszaka ifjúsági szinten 1992-ben volt, amikor az Active 7 jelenlegi edzője, Kulcsár László által vezetett ISK nagyifi együttese országos bronzérmet szerzett közvetlenül az év zárása előtt, június 12-én a bukaresti országos döntőn.

Biró (Peres) Zita az 1989-es nagyváradi Pionírok Kupáján a góllövés pillatatában

Az akkori, 1992-es generáció tagjai Marosvásárhely, vagy a környező települések általános iskoláiban ismerkedtek meg a kézilabda alapszabályaival (azon időszakban még szerveztek iskolák közötti kézilabda bajnokságokat). Az akkori csapat zöme az ISK és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum csapataiban, Kulcsár László, Soó Kálmán és Peteley Mária edzők kezei között formálódtak, sőt néhányan közülük több, jelentős hazai megmérettetésen vettek részt, ahol kellő tapasztalatra tettek szert.

Armedica 1990 //  Fent balról: Covrig(Tulbure) Daniela, Bartha Carmen, Borsa Zita, Bloj Angela, Ocos Corina, Oana (Todea) Daniela és Virginia Borda. Lenn balról: Cerghizan (Bucur) Anamaria, Palecian Judit, Biró (Peres) Zita, Margareta (Vințe) Iambor, Serban Rozalia, Ormenisan (Székely) Veronica és Biro (Fejér) Zita

Mint Biró (Peres) Zita korábban a Központnak elmondta, 1985–1993 között a helyi ISK csapatában játszott. Az 1992-es országos bronzérmet nyert nagyifjúsági lánycsapat magja már az 1989. június 16-18. között Nagyváradon tartott megyékközi területi döntőn, majd július 23-án a temesvári országos döntőn (Pionírok Kupája) bizonyított, aztán az 1990-es ISK csapattal folytatták a jó, országos szintű eredményeket. Az a bronzérem volt a marosvásárhelyi kézilabda legutolsó rangos országos eredménye ifjúsági szinten. Az alakulat akkori játékosai közt szerepelt többek közt Dósa Emőke, Crișan Imola, Dana Almășan, Tóth Melinda (ex Mureșul, majd Déva), Daniela Tulbure, Alina Mileșan, Anamaria Bucur és Peres (Peres) Zita is.

ISK 1990 // Kulcsár László edző, Dósa Emőke, Crișan Imola, Dana Almăsan, Tóth Melinda, Daniela Tulbure, Peteley Mária edző, Alina Mileșan, Biró Peres Zita és Anamaria Bucur Cerghizan

Biró 1993-ban a vásárhelyi Elektromaros B-osztályos együtteséhez igazolt, ahol 1996-ig ontotta a gólokat (időközben az Armedicánál is játszott), s úgy látszik, hogy a gólszerzést akkor örökre elsajátította.

,,Azok voltak az igazi kézilabda-mérkőzések, amikor az iskolás bajnokságok, akár iskolák közötti, területi vagy országos szintű kézilabda tornák salakos, vagy cement pályákon voltak megrendezve. El lehet képzelni, hogy azon években nem lehetett külföldről beszerezni boka-, könyök-, vagy térdvédőt, így az összecsapások után sebesen, véresen szálltunk le a pályáról, majd Rivanollal kentük be a sebeinket, ami kevésbé használt. Akkor egy kiváló generáció állt össze az ISK-színeiben, akik nem csak tehetséges játékosok, de komolyak, összetartóak voltak. A jó eredményeket főleg a sok munkának és Kulcsár Lászlónak köszönhetjük”

– mondta el Biró (Peres) Zita, az Active 7 gólkirálya.

Babó Melinda lett a bajnokság legjobb kapusa

A Hargita Megyei Kézilabda Szövetség honlapján a bajnokság vezetősége felkérte a csapatok játékosait és a szurkolókat, hogy közösen döntsék el a szavazataik alapján, hogy kik a bajnokság legjobbjai. Így a szavazatok alapján a legjobb kapus címet a Babó Melinda kapta, aki a tornákon a legjobb kapusteljesítményt nyújtotta.

Babó Melinda és Zsók Gyöngyvér az Active 7 kapusai

A 23 éves Melinda tulajdonképpen a csapat kettes számú kapusa a veterán, 58 éves, szintén gernyeszegi Zsók Gyöngyvér mögött. Babó hajdanán az atlétikával kacérkodott a gernyeszegi Általános Iskolában, aztán alacsony termete miatt mintegy évig mezőnyjátékosként bizonyított a Bálint Julianna testnevelő tanárnő által edzett helyi Multiprod kézilabda együttesénél, majd egy találkozón a kapuba került, ahol azóta parádézik.

Babó Melinda

,,Volt egy mérkőzésünk, ahol mindkét kapusunk lesérült, én pedig jelentkeztem, hogy szívesen kipróbálnám magam a helyükben. Az edző beleegyezett, majd attól a pillanattól már hálóőrként tevékenykedtem a gernyeszegi együttesnél négy éven keresztül. Időközben egy marosvásárhelyi konditeremben az ökölvívással is megismerkedtem, így fejleszthettem a lábmozgás, ugyanakkor a gyorsaságom is, aminek hasznát veszem a kézilabdázás során”

– mondta el Melinda a Központnak.

Melinda egyébként a marosvásárhelyi Petru Maior egyetem közgazdaság szakán tanult, emellett négy és fél éve önkéntesként is tevékenykedik az AIESEC Önkéntes Szervezetnél. Eleinte mint csapattag, aztán alelnökként tevékenykedik a csereprogramoknál. Emellett közvetlen csapattársával, az Active 7 rangidősével, Zsók Gyöngyvérrel kiváló a kapcsolata – hiszen neki köszönhetően került az alakulathoz –, amit a Központnak is megjegyzett:

,,Ez a negyedik évem a csapatnál, ahol nagyon megszerettem a társaságot, jól érzem magam. Gyöngyivel nagyon jó viszonyt ápolok, mondhatom, hogy barátnőm, egyáltalán nem zavar minket a korkülönbség”

– mondta el Melinda.


Kik az Active 7 bajnokcsapatának tagjai?

A 2017–2018-as bajnoki idény teremtornáin a következő játékosok léptek pályára: Zsók Gyöngyvér, Babó Melinda és Margareta (Vinţe) Iambor -kapusok; Moldovan Anna Mária (csk.), Vasilescu (Gergelyfi) Erzsébet, Biró (Peres) Zita, Veronica (Székely) Ormenişan, Alisa Ormenişan, Orbán Mária, Bab Timea, Marie Dreger, Biro (Kádár) Kinga, Andrea (Halász) Iuga, Dan (Rendes) Melinda, Anamaria (Bucur) Cerghizan, Renata Rău és Loredana Conţiu-mezőnyjátékosok.

Az 1992-es országos nagyifi bajnokcsapatban szerepelt Anamaria (Bucur) Cerghizan, Biró (Peres) Zita, Dan (Rendes) Melinda is – akik jelenleg az Active 7 tagjai – , ugyanakkor Daniela (Tulbure) Covrig, Alina (Milășan) Ința és Alunița Câmpean is játszott egykoron az Active 7 csapatában.

Érdekességként említhető meg, hogy Anamaria (Bucur) Cerghizan, Biró (Peres) Zita, Margareta (Vințe) Iambor és Veronica (Székely) Ormenisa 1990-ben az Armedica együttesét erősítette, ahol csapattársaik voltak többek közt Oana Daniela Todea, Daniela (Tulbure) Covrig, Carmen Bartha, Borsa Zita, Angela Bloj, Virginia Borda, Șerban (Barabás) Rozália és Palecian Judit is. Utóbbiról tudni illik, hogy ő Maros megye minden idők legsikeresebb helyi születésű sportolója az eddigi eredményei alapján, hiszen többszörös román és nemzetközi kick-boxbajnok, magyar színekben 11-szeres testépítő- és fitneszvilágbajnok, 3-szoros Európa-bajnok, ugyanakkor kétszeres profi ökölvívó világbajnok is.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1117

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.