Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Megnyitották a Tricolor 11 kiválósági központot Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 24, 2015 Sport

Centru de excelenta Mures-2

Szombaton délután ünnepélyes keretek között hivatalosan is megnyitották hazánk első kiválósági labdarúgóközpontját a marosvásárhelyi Víkendtelepen. A megnyitón részt vettek a projektet megvalósító partnerek közül a helyi polgármesteri hivatal, illetve a Román Labdarúgó-szövetség vezetői, továbbá a helyi labdarúgó akadémia képviselői, edzői, az akadémia 28 ifjú futballistája, azok szülei és nem utolsó sorban vásárhelyi edzők, hajdani labdarúgók is.

A megnyitón először Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség elnöke, majd Claudiu Maior és Peti András alpolgármesterek, Gabriel Balint, egykori válogatott labdarúgó és dr. Benedek István, az ASA Igazgatótanácsának tagja mondott beszédet. Utóbbi beszédében megjegyezte, hogy szívesen gondol vissza azokra az időkre, amikor Marcel Pușcaș (a RLSZ területi fejlesztési menedzsere) és Gabi Balint (aki az egykori Luceafărul labdarúgó központ egyik felfedezettje volt 1978-ban) is játszottak felső szinten, ugyanakkor megköszönte nekik, valamint a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal vezetőinek és mindazon személyek támogatását, akik jelentős szerepet vállaltak az akadémia létrehozásában.

A kiváló marosvásárhelyi hematológus azt is értékelte, hogy tíz évvel korábban, amikor a polgármesteri hivatal felkarolta a sportéletet Marosvásárhelyen, mindössze 300–400 igazolt gyerek futballistája volt a városnak, de ez a szám az idén mintegy 1000-re gyarapodott.

Az akadémia megnyitásán a fent említett személyeken kívül jelen volt többek közt Radu Vișan, a RLSZ titkára, Gabriel Bodescu, a RLSZ helyettes főtitkára, Jean Vlădoiu, a román válogatott szurkolótáborának elnöke, Cristian Chertes, az ASA ügyvezető igazgatója, Tatár Béla, az ASA vezetőtanácsi elnöke, Csíki Zsolt, a Szász Albert Sportlíceum igazgatója, Hajnal Gyula, a RLSZ regionális edzője, Kiss Madocsa, Florea Ispir, Varró Sándor, Fodor János, Horațiu Cioloboc, Aurel Stoica, az ASA egykori labdarúgói és Eduard Bota, a Speranța sportegyesület elnöke, edzője is.

Mik az előnyei a Tricolor 11 kiválósági központnak?

A Tricolor 11 olyan egyesület, amely négy éven keresztül teljes mértékben birtokolja a leigazolt játékosok szövetségi jogait.

Mit biztosít  a Tricolor 11 központ?

– Központosított felkészítést négy éven keresztül, a legmagasabb színvonalon
– Edzőpályákat, termeket, szállást és étkezést a helyhatóságokkal partnerségben
– Tanítást a líceum teljes időszakára, az oktatásügyi minisztériummal partnerségben
– Teljes sportfelszerelést és edzéshez használt anyagokat
– Teljes technikai staffot: vezetőedző, segédedző, kapusedző, csapatmenedzser
– Sportorvos, fizikai felkészítő, kinetoterapeuta, táplálkozási tanácsadás
– Sportpszichológiai szakértők, kommunikációs tanfolyamok

Mi a RLSZ hozzájárulása  ebben a projektben?

– Az adminisztratív, műszaki személyzet és a központ személyzetének fizetési alapja
– Felszerelés, edzéshez és sportfelkészüléshez szükséges anyagok
– A mérkőzések szervezési költségei
– Hazai és külföldi edzőtáborok költségei
–Románián kívüli turnékon való részvétel
– Beruházás a sportinfrastruktúrába: természetes és műgyepes pályák

Ami nagyon fontos: a játékosok számára semmiféle költséggel nem jár az akadémián való tanulás és felkészülés.

Az akadémia csapata, a Tricolor 11 részt vesz az U 17-es Elit liga bajnokságában és az U 17-es Románia Kupában, amiket a Román Labdarúgó Szövetség szervezett meg 2015-ben.
Kik a kiválósági központ játékosai?

Centru de excelenta Mures-1

Az akadémián hét megyéből (Maros, Fehér, Szeben, Brassó, Argeș, Bákó és Jászvásár) vannak kiválogatva a legtehetségesebb fiatal labdarúgók.

Íme a keret:
Angel Baumann és Raul Băilă (mindkettő Interstar Nagyszeben) és Sergiu Blaga (Speranța Marosvásárhely)–kapusok; Cornel Boboia (Unirea Gyulafehérvár), Carlos Scarlat (Interstar Nagyszeben), Aszalos Richárd (FC Brassó), Răzvan Ivan (Viitorul Argeș), Codrin Coteț (CSM S Jászvásár), Tudor Morar (ISK Szászrégen), Szántó Raul (Mureșul Marosludas), Márton Kristóf (Speranța Marosvásárhely), Claudiu Negru (Speranța Marosvásárhely)–hátvédek; Darius Petruse (Rival Gyulafehérvár), Eduard Crișan (Olimpia Nagyenyed), Sebastian Miclea (Olimpia Nagyenyed), Raul Hăjmășan (Medgyesi Gaz Metan), Flavius Staicu (ISK Brasovia), Andrei Sava (FC Brassó), Alexandru Duminică (Viitorul Pitești), Grittó Attila (Speranța Marosvásárhely), Laurențiu Moț (Speranța Marosvásárhely), Vlad Pop (Kinder Marosszentgyörgy), Ovidiu Horșia (Kinder Marosszentgyörgy)–középpályások; Andrei Belașcu (Interstar Nagyszeben), Rareș Enea (Bákó SK), Tóásó Rolland (Kinder Marosszentgyörgy), Alex Varga (ASA) és Csegőldi Ottó (Speranța Marosvásárhely)–csatárok.

Kik készítik fel az ifjú labdarúgókat?

A központ vezetőedzője a 42 éves, UEFA A-licenccel rendelkező ploiești-i illetőségű Adrian Toader, aki 162 élvonalbeli találkozón 30 gólt szerzett a Petrolul és a

Gaz Metan színeiben. Edzőként a Pfunstadt U 13-as együttesét, a Petrolul U19-es csapatát készítette fel, de egy ideig a ploiești-i gyermek és ifjúsági labdarúgó központ vezetője is volt.

A másodedzői teendőket a 32 éves Herteli György végzi, a kapusedzői teendőket az ASA, Steaua, FC Bihor és az Unirea Gyulafehérvár volt kapusa, Mircea Rotaru látja el.

Mellettük Vlad Țăran fizikai felkészítő és Andrei Bogățan kinetoterapeuta is a gyerekek felkészítésével foglalkoznak.

Hajnal Gyula, a RLSZ regionális edzője szerint a marosvásárhelyi kiválósági központban sok tehetséges labdarúgó gyűlt össze, akik előtt szép jövő áll.

Néhányan közülük–Márton, Grittó, Csegőldi, Negru,Toásó, Varga és Moț (mind marosvásárhelyi illetőségűek)– pályára léptek a minap a Moldova elleni U17-es barátságos válogatott mérkőzésen, ugyanakkor Márton Kristóf és Csegőldi Ottó már több alkalommal vett részt a korosztályos román válogatott felkészítőin.

Biztosítottak az anyagiak

Răzvan Burleanu szerint 2018-ig még nyolc hasonló kiválósági futball–akadémiát fognak átadni Romániában, azaz kettőt évente. Ugyanakkor a tegnap, szeptember 23-án, Temesváron is egy hasonló akadémiát adtak át.
A romániai labdarúgás fejlesztési tervébe foglalt valamennyi projektet illetően (2015–2020-as időszak) a szövetség partnerséget kezdeményezett egy sor támogatóval, a megfelelő finanszírozási szint biztosítása céljával. Összesen a 8 központ számára évente 2,4 millió euróra lesz szükség, amelyből a RLSz 1,2 milliót biztosít, a többit a helyhatóságoknak kell előteremteniük. Ezekhez a forrásokhoz hozzáadódik az UEFA által a fiatalkorú futball ösztönzésére használt, évi 100000 euró értékű összeg.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1027

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.