Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Minden fogathajtó verseny ünnep

Központ szeptember 17, 2014 Sport

Minden fogathajtó verseny ünnep

Interjú a 46 éves kétszeres román bajnok Bajkó Tibor fogathajtóval

bajko
 

A helyi Krigel Sport Klub versenyzőjével, vezetőjével a szombati Román Fogathajtó Bajnokság Marosvásárhelyen megtartott döntője során, a maratonhajtás előtt beszélgettem a fogathajtásról mint sportágról, az eddigi eredményeiről és a hajtó-lovas közötti kapcsolatról.

 

Köztudott, hogy három különböző versenyszám teszi szebbé és érdekesebbé a fogathajtást: a díjhajtás az a fajta próba, amely csak igazán jól kiképzett lovakkal, jól felkészült sportolóval nyerhető meg, a maratonhajtás a fent említetteken kívül még a magas fokú erőnlétet is igényli, míg a harmadik, az akadályhajtás a szépségen és a látványon kívül egy tökéletes fogat, ló és sportoló közti harmóniát is megkövetel.


– A díjhajtásban másodikként végzett, de megnyerte az első és második fordulót az idén, így ön a bajnoki cím egyik pretendense. Mi a véleménye a marosvásárhelyi fogathajtó bajnokság döntőjéről?

– Az utóbbi tíz évben minden egyes romániai fogathajtó döntőn részt vettünk csapatunkkal, társaimmal, de minden verseny után rengeteg tanulnivalónk van, mindig sokat fejlődhetünk. Bízom benne, hogy a Marosvásárhelyen sorra kerülő fogathajtó országos döntő mindenkinek egy pluszt hoz, nem csak egyszerű tapasztalatot.


– Milyen lovakkal versenyez ön?

– Elmondhatom, hogy talán nekem vannak Romániában a legérdekesebb lovaim: három sárga lipicai lóval versenyzek. Érdekességként említhető meg, hogy a lipicai fajtában a sárga példányoknak a továbbtenyésztése nem igazán ajánlott.

Ez egy nagyon érdekes fogat, évek óta már velük dolgozom, nem túlzok, ha azt mondom, hogy családtagként tartjuk számon őket.


– Ezért is mondják azt, hogy nagyon fontos a hajtó meg a ló kapcsolata?

– Valóban, ez az egyik legfontosabb dolog a fogathajtásban. Abban az esetben, ha a versenyző nagyon jó eredményt ér el, 60 százalékban az eredményt a lovak hozzák. Ha az eredmény elmarad, akkor mindenképp a hajtóban kell keresni a hibát.

Tulajdonképpen a fogatot úgy kell összeállítani, hogy nagyon jó eredményt lehessen elérni. Ehhez több éves munkára van szükség, de ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a lovak és a sportolók olyan közös párost kell alkossanak, ami garantálja a sikert, de ez a kapcsolat kellő szakmai tudással és tapasztalattal is kell ötvöződjön, hogy eredményes legyen.


– Ezekkel az izmos, a versenyekre jól felkészített lipicai sárga versenylovakkal ön már sok jó eredményt ért el az évek során, de mégis melyikre igazán büszke?

– Mindenképp a hazai eredményekre vagyok a legbüszkébb, hiszen többek közt kétszeres román fogathajtó bajnoki címet is köszönhetek lovaimnak, de őszintén bevallom, hogy arra is büszke vagyok, amikor nemzetközi versenyeken sikerül diadalmaskodnom, és büszkén hallgatom a hazai himnuszt.


– Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok!

– Én köszönöm, de tudja, hogy mi hajtók, miért vagyunk nyakkendősen kiöltözve a versenyeken? Mert nekünk minden verseny ünnepet jelent…

 


****

 

Román Lovassport Szakszövetség fogathajtó szakosztálya hagyományosan újra szeptember második hétvégéjén tartotta meg az országos fogathajtó-bajnokságot, ugyanakkor a kétcsillagos nemzetközi bajnoksággal egy időben a Román Lovassport Szakszövetség fogathajtó szakosztályának első alkalommal sikerült megszervezni a Balkán- kupát is, így szeptember 12–14. között ismét benépesült a Romsilva Maros-parti lovardája, illetve méntelepe. A versenyről dr. Kelemen Atilla, a szakosztály vezetője tájékoztatta a Központot a szombati versenynapon:

kelemen


– Az idén gazdagodott a programunk, hiszen a Balkán kupát is kiírta a szövetség, így nagyon örvendünk, hogy három nemzet, a román válogatott, a görög csapat (akik négy fogattal első ízben vettek részt nemzetközi versenyen saját határaikon kívül) és szerbiai hajtók is részt vesznek a versenyen, viszont a szlovénok is elfogadták a meghívást, de sajnálatos módon ezen a napon rendezik az ottani országos bajnokságot is, és ezért nem tudtak eljönni.

Én úgy gondolom, hogy most is egy korrekt verseny lesz, itt van Romániából a bővített válogatott keret minden fogathajtója.

Ez egy nemzetközi kétcsillagos verseny, ahol nem könnyűek az akadályok, ezért eléggé nehéz feladatok elé állítják a hajtókat és a lovakat, de reméljük, hogy minden versenyző és lovaik a tudásuk legjavát adják.

A tegnap volt a díjhajtás, ma pedig a maraton, amit vasárnap az akadályhajtás követ – mondta el dr. Kelemen Atilla, az országos fogathajtó szakosztály vezetője.

Nemcsak verseny volt a marosvásárhelyi lovardánál, hanem itt tartották meg a kötelező kétévenkénti bírói továbbképzőt is, amelyen a hazaiakon kívül horvátok, szerbek, görögök és magyarországiak is jelen voltak. A versenyt megelőző napon elméleti felkészítőt tartottak, majd a próbák alatt gyakorlatban is tesztelték a bírókat. A képző miatt a vetélkedőt rangos zsűri bírálta el.

Ennek elnöke a metodológiai képzést vezető belga Mark Venteil volt, ezenkívül az ítészi testület tagja a legígéretesebb nemzetközi bíró, a cseh Jirji Kunat, ugyanakkor a magyarországi Borka József nagy tekintélyű bíró, de a versenyt megtisztelte jelenlétével a nemzetközi lovasszövetség fogathajtó bizottságának elnöke, Fugli Károly is. Utóbbi első alkalommal látogatott meg egy romániai versenyt.

Arra a kérdésre, hogy van-e vásárhelyi, vagy Maros megyei fogathajtó résztvevője a versenysorozatnak, dr. Kelemen

Atilla a következőket mondta:

– Sajnos, amióta a fogatunk, a Marosvásárhelyi Pro Régió Lovasklub fogata nem versenyez már, nincs Maros megyei versenyző, hiszen ez egy felszerelés szempontjából igényes sportág. Köztudott, hogy a Forma 1 után a fogathajtást tartják a legdrágább sportágnak. Tehát költséges dolog ebbe belefogni, mi több, szükséges legalább 3-4 ló is, hogy egy eredményes kettesfogata legyen az embernek.

Végezetül a romániai fogathajtás jövőjéről így vélekedett dr. Kelemen Atilla:

– Románia az elmúlt három fogathajtó világbajnokságon is az első tíz nemzet közé került, ami azt jelenti, hogy ott vagyunk a fogathajtás élvonalában, ez nem csak nagyon jó, de egyben kötelez is minket, hogy jó eredményeket érjünk el ezután is. Vannak jelenleg is jó eredmények, így elmondhatjuk, hogy jó úton halad a romániai fogathajtás.

Share Button
Ennyien olvasták: 949

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.