Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Mónus József átlőtte a 907 méteres álomhatárt

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 21, 2019 Sport

Mónus József és családja a legújabb az egyesült államokbeli rekordjaik elérése után / Fotó: nvesz.hu

Az amerikai Bonneville Salt Flats sivatagban megrendezett világrekordlövő íjászversenyen a magyar íjászok 11 világrekordot lőttek. A Fehér Farkas becenéven is ismert, Marosvásárhelyen is több íjászbemutatót tartó Mónus József – többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász – pedig átlőtte a 907 méteres álomhatárt.

A Nevada és Utah államok határában fekvő sós sivatagban immár 1940 óta a World Archery íjász világszervezet égisze alatt zajló, nyílt nevezésű világrekordlövő versenyen négy magyar íjász vett részt: a hajdúnánási Mónus József és Mónusné Ruszin Anna, valamint az Egerben élő Mónus László és Prokaj Kiara, akik valamennyien többszörös világrekorderek és világbajnokok. A magyar íjászcsapat tagjai egy éven keresztül készültek a számukra legjelentősebb versenyre, amelyet a világszervezet több íjtípusban és több íjerősségben hirdette, hogy bármilyen fizikai erővel rendelkező íjásznak lehetőséget adjon a versenyzés során a legtávolabbi lövésre.

A világrekorder Marosvásárhelyen

A hajdúnánási illetőségű Mónus József, azaz Fehér Farkas művésznéven is ismert magyar íjász évekkel ezelőtt a 907. évi pozsonyi csata tiszteletére bejelentette, hogy átlövi a 907 méteres álomhatárt. Tavalyi világrekordjával – azaz 897, 66 méteres lövésével Tony Osborn világrekordert győzte le – már megközelítette a hatalmas távolságot, de ezúttal magabiztosan túl is lőtte azt: eredménye 918,37 méter lett.

Érdekesség, hogy az úgynevezett Robin Hood-íj, vagyis az angol íjak világrekordlövő tabelláján az összes kategóriájában Mónus Józsefnek és Mónus Lászlónak köszönhetően kizárólag magyarok birtokolják a csúcsokat.

A nőknél Mónusné Ruszin Anna és Prokaj Kiara egyaránt három világrekordot ért el az egyesült államokbeli versenyen, ráadásul utóbbi a vadászhegyes kategóriában kétszer is javítani tudott.
,,Mi nem tettünk most sem mást, csak harcoltunk a kilőtt nyílvesszőinkkel a magyar zászló becsületéért! Nagy csata volt ez számunkra, talán az életünk csatája” – mondta el a verseny után Mónus József.

Mónust 2009-után ismerte meg a nagyvilág, miután Európa-bajnok lett, aztán 5-szörös világbajnok, de mindezek mellett többek közt Eurázsia bajnoka és az Amerikai Egyesült Államok ,,távlövő íjásza” cím birtokosa is egyben.
2017-ben ezt nyilatkozta a Központnak:

,,2011 óta csak saját íjakkal versenyzek, és saját nyílvesszőket használok, nincs olyan, hogy kétszer ugyanazzal a nyíllal lőjek. Több mint 300 íjam van és több mint 8000 nyílvesszőm Ha elkészítettem egy íjat és győztem vele, akkor kiállítom az ereklyéim közé, így felkerül a győztesek falára. Helyette egy másik győztes nyilat készítek, amellyel újabb győzelmet remélek. Egyébként hét nyílvesszőm van, amely mindenkit legyőz a világon”

– említette meg Mónus egyik marosvásárhelyi bemutatóján.
Mint ismeretes, a Marosszéki Íjász Egyesület rendezésében a gépészmérnöki oklevéllel rendelkező Mónus József – aki a világ talán legpontosabban célzó hagyományőrző távlövő íjásza – több alkalommal járt Marosvásárhelyen, ahol rangos előadásokat tartott az íjászatról és az általa elért sikerekről és világrekordjairól.
Felesége, Mónusné Ruszin Anna felmenői szászrégeni illetőségűek, ahol még távoli rokonai élnek.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 2070

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.