Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Mózsi Éva és Mátéfi Eszter, a vásárhelyi kézilabda egykori csillagai

Czimbalmos Ferenc-Attila február 18, 2016 Sport

MozsiMatefi

Mózsi Éva és Mátéfi (László) Esztert a nyolcvanas évek marosvásárhelyi kézilabdasportjának kiválóságai. Mindketten meghatározó játékosai voltak a néhai Bartha Jenő által összekovácsolt Mureșul együttesének, amely Románia-kupát és bajnoki aranyérmet is nyert. A hazai sikerek után Mózsi 1989-ben egy kiszálláson Hollandiában maradt, aztán később Németországban telepedett le, 1998-ban hagyta abba a versenysportot. Mátéfi 1992-ben került ki Magyarországra, ahol 1999-ig folytatta a sportpályafutását, azóta edzőként is sikeresen tevékenykedik. A következőkben a két kiváló egykori kézilabdázó sportpályafutásának a legfontosabb mozzanatait, s a két pályafutás hasonlóságait elevenítjük fel dióhéjban.

MozsiMatefi 2
Mindkettőnek Kulcsár  László (Kuli) volt a nevelőedzője

Mózsi Éva viszonylag ké­sőn, 13 évesen kezdett el kézi­labdázni Marosvásárhelyen, majd Gálfalvi Artúr és Kulcsár László (Kuli) kezei között formálódott, aztán két év múlva a korosztályos ro­mán válogatott tagja lett.
Mátéfi Eszter, amint egy korábbi interjúban e sorok írójának elmondta, 15 éve­sen mu­tatkozott be a Mure­șul felnőtt csapatában a bras­sói Rulmentul ellen.

Mureșul találkozó 2013-ban

Mureșul találkozó 2013-ban

Mindketten román  bajnokok és Románia Kupa-győztesek

Éva a bákói Științával hat év alatt hat bajnoki címet szer­zett, míg a Mureșul együtte­sével a hét A-osztályos bajnoki évad alatt egy baj­noki cím és két Románia-kupa birtokosa lett.

A Mureșul 1988-as bajnokcsapata

A Mureșul 1988-as bajnokcsapata

Eszter a Mureșullal az 1986-1987-es évadban meg­nyerte a Románia- ku­pát és országos 2. lett, majd az 1987-1988-as idény­ben szin­tén román kupagyőztes és bezsebelte az országos bajno­ki címet is.

Az 1999-es Bajnokok Ligáját nyert Dunaferr, felső  sorban jobbrol az ötödik Mátéfi Eszter

Az 1999-es Bajnokok Ligáját nyert Dunaferr, felső sorban jobbrol az ötödik Mátéfi Eszter

Mindketten kiváló góllövők voltak

Mózsi a Bákóban eltöltött évek alatt az együttes egyik gólembere volt, de aktívan kivette részét a játék irá­nyításából is.
Mátéfi az akkori Mureșul gólgyárosa volt, példaként említhető, hogy az 1987-1988-as évadban ba­lát­lö­vőként a maga 226 góljával a bajnokság gólkirálya lett.

Mózsi Éva, Lützellinden-1

Mindketten kulcsemberei voltak az együttesnek

Mózsi egyik korábbi interjújában elmondta, hogy fizikailag és taktikailag jól képzett játékos volt akkoriban, ha kiváló formában volt, teljesítményével eldönt­hette a mérkőzést. Őt Német­országban a hétszeres bajnok Lützellinden csapatának egy­kori kulcsjátékosaként tartják számon.
Mátéfit évekig a Mureșul legjobbjaiként ismerte el a hazai szaksajtó, majd 1992–1999 között a Debreceni Vas­utas, a Rába ETO és a Dunaferr gólembereként vált is­mertté. Emellett tagja volt az osztrák-magyar közös rendezésű világbajnokságon ezüstérmes és az 1996-os atlantai olimpián harmadik helyezett magyar válogatott­nak (mind az öt meccsen játszott, 35 gólt szerzett). 1997 őszén lemondta az Eb-szerep­lést, a Dunaferrhez igazolt át. A válogatottban 1998 tavaszán szerepelt utoljára. A Dunaferrel két év alatt összesen hét érmet nyert: kétszer bajnoki címet, kétszer ma­gyar kupát, Szuper-kupát, 1998-ban EHF-kupát, míg 1999-ben a Bajnokok Ligája győztese lett.

Mátéfi Eszter, Dunaferr

Mindketten dicsérik a néhai Bartha Jenő munkáját

,,Páratlan edzőm volt Bartha Jenő személyében, talán a legjobb, aki valaha is létezett Romániában. Tudta ve­zetni az együttest, jó pedagógus volt, és kellő­kép­pen tudta motiválni a játé­kosokat, hogy kiadják ma­guk­ból a maximumot” – mon­dta el egy korábbi nyilatkozatában Mózsi.
,,A néhai Bartha Jenő érkezésével beérett a csapat Vásárhelyen, neki sikerült megváltoztatnia a szemléletünket, maximalista, profi edző volt. Én rengeteget ta­nul­tam tőle pedagógiai szempontból, de szakmailag is teljesen más szemléletet te­remtett a csapaton belül, de körülötte is” – mondta Mátéfi.

Mátéfi Eszter Bálint Juliánna (jobbról) és Biró  (Fejér) Zita társaságában

Mátéfi Eszter Bálint Juliánna (jobbról) és Biró (Fejér) Zita társaságában

Mindketten külföldön érvényesülnek

Mózsi 24 éve dolgozik Wettenbergben (Frankfurttól 70 km-re), ahol egy iskolában szociálpedagógus, 18 éve él a férjével. Mátéfi Dunaújvárosban telepedett le, ott kezdte el az edzői pályafutását, de edzte a Békéscsabát, Magyar­or­szág ifjúsági, junior csapa­tát is és a felnőttegyüttes segéd­edzője is volt.

Mindkettőnek a lánya kézilabdázott, de abbahagyták

Mózsi-9

A 33 éves Mózsi Zsófia biológia és történelem szakos tanár, 9 éve hagyta abba a kézilabdát, pedig nagyon tehetségesként tartották számon, de nem volt eléggé ambiciózus.
A 25 éves Mátéfi Erika az ELTE Állam- és Jogtudo­mányi karán tanult, de ő is egykoron sikeres kézilabdázó volt, ám nem volt az élsporthoz szükséges kitartása.

Mindketten februári születésűek

szulinap

Mózsi ma, február 18-án tölti be az 55. születésnapját, Mátéfi február 14-én töltötte 50. életévét.
Isten éltesse őket!


Külön köszönet  a fotókért Bálint Julianna egykori kézilabdázónak, a Bolyai Farkas Elmélet Líceum testnevelőtanárának.


  • Mózsi a román kézilabda válogatottban 197 mérkőzésen 377 gólt szerzett és részt vett két világbajnokságon: 1978-ban Csehszlovákiában, ahol Románia a 7. lett és 1986-ban Hollandiában (akkor hazánk az 5. lett).
  • Mátéfi 131 román válogatott találkozón 426 gólt szerzett, és szintén két vb-n vett részt: 1986-ban Hollandiában és 1990-ben Dél-Koreában (hazánk a 7. lett), de Magyarország színeiben is 58-szor szerepelt.
  • A legjobb esztendőnek számító 1988-as évben a csapat kerete az alábbiakból állt: Angela Bloj, Kiss Emese (kapusok); Hegedüs (Párdi) Erika, Maria (Avram) Roman, Carmen Bartha, Mózsi Éva, Bíró Andrea, Kibédi (Kozma)Tünde, Elena Stroia, Gödri Erzsébet, Gabriela Florea, Corina Mușat, Mátéfi Eszter, Fejér (Bíró) Zita és Adriana Bărbat.

Share Button
Ennyien olvasták: 3361

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.