Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Multifunkcionális stadionná válik a hajdani Ligeti-pálya?

Czimbalmos Ferenc-Attila március 22, 2018 Sport

Ligeti pálya tribünjei valamikor szinte minden mérkőzésen teli voltak

Cosmin Blaga, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője a minap elmondta a helyi írott sajtó egyik képviselőjének, hogy a tervek szerint 2018 nyarán ismét elkezdhetik a ligeti stadion korszerűsítési munkálatait, és elsődlegesnek számít az atlétikapálya kialakítása. A létesítmény felújításáról elkészített látványtervről az első információk Claudiu Maior, Marosvásárhely polgármestere személyes tanácsadójának Facebook-oldalán voltak olvashatók. A tervek szerint a Ligetben atlétikai központot hoznak létre, és felújítják a stadiont.

Egykoron ez volt az AS Armata öltözője. 2016-os felvetél

Idénre az atlétikapálya kialakítását, valamint öltözők és edzéstermek megépítését tervezik. Cosmin Blaga elmondása szerint jelenleg még csak a közbeszerzési eljárás zajlik, de amennyiben minden rendben lesz, nyáron elkezdődhetnek a munkálatok. A multifunkcionális stadion teljes modernizálása két évig is eltarthat, az új létesítményben pedig nemcsak országos, hanem nemzetközi atlétikaversenyeket is rendezhetnek.

Az AS Armata 70-es évekbeli bölcsei

A sajtószóvivő megerősítette, hogy a labdarúgópálya felületét már korábban helyreállították, és közölte, ezután már csak csapat kell, amely játsszon rajta. A fent említett helyi sajtóorgánum azon kérdésére, hogy nem lett volna ésszerűbb lebontani a régi lelátókat és helyükre egy modern stadiont építeni, Cosmin Blaga azt válaszolta, ez nem szükségszerű, mivel a labdarúgásra ott van a közeli Sziget utcai Trans-Sil Aréna.

Egyébként a ligeti stadion korszerűsítését már huzamosabb ideje tervbe vették, az elmúlt években pedig el is kezdték a felújítási munkálatokat, de ezeknek folytatása időközben váratlanul abbamaradt.

A pályát körülvevő jegenyefák tetejére is felmásztak a kíváncsiskodó szurkolok

A következőkben feltérképezzük, hogy mikor és milyen időközökben építették, majd újították fel a Ligeti sportpályát, és hol létesítettek futballpályákat az évtizedek során városunkban:

A vásárhelyi stadionok történetéről


A Ligeti-pálya az Erzsébet-ligeti sportbázis utódja

A szebb napokot is megélt, hazai sporttörténeti jelentőségű Ligeti stadion (egykori Erzsébet-ligeti pálya) 80X70m-es sportbázisát 1902-ben hozták létre, amikorra az időközben MSE-vé átvedlett MKE felépítette a pályát hathatós városi segédlettel. Ott a legelső futballmérkőzésre 1902. május 18-án és 20-án került sor, amikor az MKE a helyi ,,kollegisták” ellen játszott. Kis idő múlva az MSE (MKE) az 500 állóhellyel és 800 ülőhellyel rendelkező sportpályáján a régióbeli, kolozsvári KKASE és KAC, a Tordai AC és a szászrégeni AC ellen mérkőzött meg.

Az Állomás-téri pálya rövid ideig létezett

1921-ben az akkor már 30 ezres Vásárhelyen 6-ra nőtt a labdarúgást is éltető egyesületek száma, így időközben az Erzsébet-ligeti pálya egyre nehezebben viselte a sorozatterhelést, emiatt az MTK és a MAC (CA CFR) összefogtak és 150 ezer lejes befektetéssel a nagy (alsó) állomás mellett 500 személyt befogadó saját játékteret hoztak létre, amelynek nyitómérkőzésén 1921. június 12-én az MTK gól nélküli döntetlenre játszott a nagyváradi NAC-al. A sokat bírált, idővel zajos, poros, rendezetlen pálya 1932-ben az egyesületeknek fizetett lelépés fejében megtért tulajdonosához, az Agrár Takarékpénztár tulajdonába.
1931-ben miután modernizálási munkálatok alá vetették az Erzsébet-ligeti pálya salakos játékterét, 1932-ben mégis a sportpályát dzsungellé változtatta a gondatlanság, nemtörődömség, de 1933-ban a városi költségvetésből 300 ezer lej értékben felújítják Maetz Ervin főmérnök szakirányítása mellett (tribünök, atlétikapálya, kerítés, vízvezeték, úthálózat).

Cukorgyári-pálya, villanyfényes-meccs és Gödör

1947. május 11-én felavatták az önerőből létrehozott cukorgyári labdarúgópályát, amit 1948 októberére átadtak. Az Erzsébet-ligeti, azaz a mai Ligeti-stadion a németek által felgyújtott lelátóival és a sivatagi homokkal könnyen összetéveszthető salakjával bizony messze elmaradt a kivívott jogok támasztotta igénytől.

Azon év júniusában az OSP hathatós anyagi támogatásával (366460 lej) a szorgos kezek 5768 (!) munkaórát rááldozva, nekifogtak a ,,nagypálya” füvesítéséhez, 7500 négyzetméternyi felület volt öltöztetve zöldbe: a villanyfényes (!) pályaavatón 1949. augusztus 14-én a helyi RATA 4-1-re győzte le a medgyesi gázasok csapatát.
1949 tavaszán a Ligetben a korcsolyapályaként elhíresült ,,Gödröt” (ami a mai Sportcsarnok helyén volt) is labdarúgóméretekre szabják az Augusztus 23-ra keresztelt létesítmény keretein belül.

A Ligeti-sportbázist a kommunizmus évei alatt több alkalommal modernizálták (lelátók, a tribün alatti atlétikapálya, gyepszőnyeg stb.), viszont a helyi önkormányzat a kétezres évek utolsó éveiben több szempontból felújította (gyepszőnyeg, gumifelülettel bevont atlétika-sávok, tribün, kerítések stb.).

Az Elektromaros stadionra az öltözök fölötti tribün egy része emlékeztet még

 

A hajdani Elektromaros pálya közepére évek óta egy gyógyszergyárat építettek. Egykoron a távolban levő tömbhazák tetején is nézők kíváncsiskodtak a mérkőzések alatt.

Amúgy a kommunizmus évei alatt több városunkbeli sportpályát építettek, amelyek közül volt olyan, amelyeken a rendszerváltás utáni években még játszottak, aztán a pálya új tulajdonosának köszönhetően megszűnt (a Tudor-negyedbeli Elektromaros-stadion), mások elhanyagolva a feledésbe merültek (például a megyesfalvi TCMRIC-pálya, remeteszegi pálya). Mint köztudott, a hajdani Metalotechnika-pályát (idővel Matricon-, majd TranSil-pálya), meg a Víkendtelepi-sportbázis pályáit a minap megszűnt ASA vette igénybe utoljára.

ASA-CSU Craiova 4-1 / 2014

A Metalotehnika csapata a hajdani pályájukon 1981-ben

Egykori labdarúgók véleménye a vásárhelyi futballpályákról

Városunk hajdani labdarúgói, a rangidős Gierling György (RATA, NMKTE) és Kanyaró György (Lemnarul, IRA, Ştiinţa Medicina) a minap a következőket mondták el lapunknak Marosvásárhely valamikori labdarúgópályáiról:

Gierling György

,,Ismert futballpálya volt Vásárhelyen a régi szerpentin szomszédságában az Obor-pálya, ugyanakkor a jelenlegi Gazdasági Líceum helyében lévő egykori futballpálya, és a Sportcsarnok helyében lévő Gödör is.”

Kanyaró György

,,Marosvásárhely leghíresebb futballpályája a 20. század elején épült Erzsébet-ligeti komplexum volt, amely helyére építették idővel a jelenlegi, szebb napokat is megélt Ligeti-stadiont. Egykoron híres labdarúgópálya volt még az Obor-pálya mellett a Cukorgyári-, a Metalotehnika-, az Elektromaros-pálya is, de mellettük még sok, kisebb labdarúgópálya is létezett.
A nyolcvanas években a Cukorgyári pálya salakján egyidőben több helyi csapat is edzett, még a pályát is keresztbe felosztva használták edzéseken, ez is bizonyította, hogy annak idején számos helyi, megyei szintű egyesület, azon belül több jó csapat létezett. Hajdanán sokan sportoltak, odaadással, elszántan futballoztak. Nem úgy, mint jelenleg…”

Igaz, de ez már más cikk témája lenne…

2016-ban már kiváló minőségű gyepszőnyeggel rendelkezett a futballpálya

2013 májusában székeket helyeztek le a hajdani cementtribünre

2010 júniusában amikor meg az ASA stadiont építettek az egykori Matricon pálya helyére

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1090

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.