Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Négy nap játék, négy nap szórakozás, négy nap sport!

Czimbalmos Ferenc-Attila március 1, 2018 Sport

Mindössze tréningre és sportcipőre volt szükségük azoknak a közép- és nagycsoportos óvodás gyerekeknek, akik szüleikkel február 19-e és 22-e között ellátogattak a Marosvásárhelyi Szász Albert Sportlíceum sporttermébe, ahol az iskola vezetősége és sporttanárai által szervezett sportnapokon vettek részt. A gyerekek a tevékenységeken játékosan, fergeteges móka kíséretében megismerkedhettek az atlétika, foci, kézilabda, kosárlabda és a torna szépségeivel, ugyanakkor labdajátékokon, stafétákon és ügyességi próbákon vehettek részt kiváló szaktanárok jelenlétében, akik idővel az ügyes, tehetséges sportolót fedezhetik fel bennük.

Lapunk is jelen volt az első nap vetélkedőin, ahol két szaktanárt is megszólaltatott az eseménnyel kapcsolatosan.

A mozgás és az alapmozdulatok elsajátítása a legfontosabb zsenge korban

Mihály Sándor futballedző, Szász Albert Sportlíceum:

forrás: facebook

,,Ezek a 6-7 év alatti gyerekek először is a sportot, a mozgást kell megszeressék, az alapmozdulatokat kell játékosan megismerjék és elsajátítsák, hiszen 10-12 éves korukig még nem beszélhetünk teljesítménysportról. Láttam közöttük tehetséges gyerekeket is, akiket reményeink szerint a Szász Albert Sportlíceum felé fogják irányítani szüleik, hiszen ez a végcél számunkra, hogy iskolánkba tehetséges gyerekeket toborozzunk. Fontos, hogy a szaktanárnak türelme legyen hozzájuk, hiszen ebben a korban a gyerekek félénkek, szükségük van önbizalomra, hogy ezután is bátran fordulhassanak hozzánk. Bízom benne, hogy a közeljövőbe még több gyerek fog részt venni a hasonló rendezvényeinken.”

Minden gyermek más-más sportágra hajlamos

Barta Gombár Mónika atlétikaedző, Szász Albert Sportlíceum:

Fotó: Marian-Valentin BURLACU

,,Nagyon örülök annak, hogy az iskola vezetősége ilyen kaliberű rendezvényt szervezhet meg. Szeretném, hogy a jövőben gyakrabban szervezzünk hasonló eseményeket, hiszen a szaktanárok ilyen alkalomkor könnyebben felfigyelhetnek a tehetségesebb gyerekekre. Sőt a gyerekek is játékosan megismerkedhetnek bizonyos sportágakkal, mivel minden gyerek más-más sportágra hajlamos. Láttunk ügyes, tehetséges kislányokat, fiúkat, akik reméljük, hogy nálunk kezdik majd meg a felkészítő osztályt és idővel ügyes, sikeres sportolókká válhatnak.”

Kellemesen meglepődött az édesapa

A rendezvények során a Központ egy édesapa véleményét is kikérte a rendezvénnyel kapcsolatosan. Íme, a vásárhelyi Keszeg Zsolt válasza:

,,Engem kellemesen meglepett a sportiskola által szervezett rendezvény, mivel nem csak arra összpontosítottak, hogy a gyermekeket megmozgassák – akik közül már többen ebben a korban a számítógép mellett ülnek –, de az edzők is felmérhetik, hogy hajlamosak-e valamilyen sportágra. Mi több, tiszta ingyen!”


Szeretettel és gondoskodással edzik a gyerekeket a sportiskolában

A Marosvásárhelyi Szász Albert Sportlíceum igazgatójával, Csíki Zsolttal váltottunk szót arról, hogy mi a célja a rendezvénynek:

 

forrás: zi-de-zi.ro

– Mi célból rendezik meg ezt az eseményt?
– Minden évben azért szervezzük meg ezt a sporthetet kimondottan az 5-7 év közötti gyerekeknek, mert egy nagy hiányosságot érzünk a szülők tájékozottságában arról, hogy mennyire fontos csemetéik számára a mozgás. Nem mindegy, milyen fajta mozgást gyakorlunk itt a gyerekekkel, ugyanakkor kiemelném az iskolánk szaktanárainak a szerepét, akik a kiskorú gyerekekkel megismertetik, megszerettetik a mozgást, és az általuk képviselt sportágakat.
Úgy ezen a rendezvénysorozaton, mint az iskolai sportórák során, többek közt Mihály Sándor, Kristály Hunor (labdarúgás), George és Edit Trif (kosárlabda), Biró Zita és Daniel Pop (kézilabda), Baczó László és Gombár Mónika (kézilabda), Mihaela Şandor (ritmikus sportgimnasztika) szaktanáraink szakmai gyakorlata sokat nyom a latba.

– Mennyiben más az itteni felkészülés, mint a magánkluboknál folyó munka?
– Sajnos rengeteg magánklubnál, csapatoknál hiányzik a szaktanár, így ott tönkreteszik a gyerekeket: túlterhelik őket kiskorban, mert mielőbb eredményt akarnak felmutatni, akár már 8-10 éves korukban, így azok a fiatal sportolók már tinédzser korban kiégnek. Nekünk az a célunk, hogy helyesen tanítsuk meg nekik a mozgást, a mozgás koordinálását, a helyes testtartást, a sport ábécéjét, majd utána lehet az alapokra hangsúlyt fektetni. Például a csapatjátékokban 18 éves korban kell elérjék a csúcsot, majd ők az évek alatt szerzett tudás alapján kell megéljenek, majd sikereket szerezzenek. Sok türelem kell a gyerekekhez, erre mondok egy példát is: egy 7 éves korosztályú gyereknek a biológiai éve nem biztos, hogy megegyezik egy hasonló korúéval, hiszen nem fejlődnek egyszerre, tehát nem beszélhetünk arról, hogy nagyon jók, vagy nagyon gyengék abban a korban. De vannak olyanok is, akik 10-12 éves koruk után bontakoznak ki, mert az ismereteket kellőképpen elsajátították.

– Mint ismeretes, az iskolai foglalkozások során a gyerekek az edzésekre is járnak, ami előnyős számukra…
– Persze! Ami nagyon fontos, hogy a sportiskolánál előkészítő osztálytól kezdődően negyedik osztályig a gyerekeknek hetente 6 sportórájuk van, ami nincs meg más iskolánál, viszont a tanterv és a tananyag ugyanaz, ami a felkészítő osztálytól nyolcadik osztályig bármelyik más iskolában azonos. Ötödik osztálytól nyolcadik osztályig heti 8 sportórában van részük, amiben én csak előnyt látok: reggel bejönnek a gyerekek az iskolába, ahol a tananyaggal párhuzamosan edzhetnek, így a délutánt a tanulással és a családjukkal tölthetik.

– A szaktanárok délutáni edzéseket is tartanak?
– Vannak délutáni edzéseink is, amik kimondottan az óvodás és előkészítő osztályos gyerekeknek szólnak, és ezekre is fel szeretnénk hívni a szülők figyelmét, hogy tudjanak róla. Azaz: a szülők bizalommal adhatják gyereküket a helyi Szász Albert Sportlíceumba, hiszen mi itt, akár egy hímes tojással, olyan óvatosan, figyelmesen foglalkozunk velük. Hogy lesz-e, vagy sem élsportoló belőlük? Én erre azt szoktam mondani, hogy a lehetőségeket ki kell használni, tehát éljenek vele!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1122

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.