Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Nem engednék többet a futball közelébe Platinit

Központ november 24, 2015 Sport

Örökös eltiltás kiszabását kérte Michel Platinire, az Európai Labdarúgó Szövetség UEFA elnökére a nemzetközi szövetség etikai bizottságának vizsgálati kamarája.

A nemzetközi szövetség (FIFA) döntéshozói testülete december végén hozza meg határozatát azt követően, hogy meghallgatta Platinit és a novemberben hozzá hasonlóan 90 napra eltiltott Joseph Blattert, a FIFA elnökét.

Az etikai bizottság vizsgálati részlege szombaton közleményben jelentette be, hogy befejezte a nyomozást a két felfüggesztett sportvezető ügyében, s megtette javaslatát a bizottság döntéshozó kamarájának. Részleteket személyiségi jogok és az ártatlanság vélelme miatt nem hozott nyilvánosságra, de Platini esetében az ügyvédje, Thibaud d’Ales kedden konkrétummal állt elő.

Az ügyvéd szerint botrányos, hogy napvilágra került

“Az etikai bizottság vizsgálati kamarája életre szóló eltiltás kiszabását kérte Michel Platinire, ezt láttuk a dossziéban, amit átadtak nekünk. Sajnálom, hogy kiderült, mivel a lehető legbizalmasabban kellene eljárni ebben az ügyben” – fogalmazott Thibaud d’Ales utalva arra, hogy a Libération internetes oldalán kedden reggel megjelent az információ.

Az ügyvéd hozzátette, az indítványozott eltiltás mértéktelenül nagy, semmi nem támasztja alá a vizsgálati anyagban. “Felvetődik, hogy a vizsgálatot vezető személyt nem hívhatnánk-e inkább ‘spekulációval megbízott’ vagy a FIFA-elnökválasztásból ‘Michel Platinit kizáró’ személynek” – folytatta az ügyvéd, aki szerint botrányos az ügy és az is, hogy ez napvilágra került.

Létezik egy Platinivel szembeni előítélet

A FIFA etikai bizottsága nem kommentálta a történteket a francia hírügynökségnek, ugyanakkor egy FIFA-hoz közel álló forrás szerint “Platini táborának taktikázásáról” lehet szó, amellyel “azt a látszatot szándékozik kelteni, hogy létezik egy Platinivel szembeni előítélet” az etikai bizottságban. A FIFA és az európai szövetség (UEFA) vezetőjének futballal kapcsolatos tevékenységét korrupciós vád miatt október 8-án felfüggesztette fel – egyelőre kilencven napra – a FIFA etikai bizottsága.

Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t, és egészen a felfüggesztéséig ő számított esélyesnek a FIFA elnöki posztjára. Azt mindketten jelezték, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbeznek az eltiltásuk ellen, ráadásul Platini szeretne indulni a FIFA február 26-ára kiírt elnökválasztásán.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.